Matig rotfruktsgratäng med linser

Rotfrukter är något som är väldigt underskattat av de flesta i dagens Sverige. Speciellt bland oss studenter får man ofta höra omskakande skildringar om hur folk varit tvungna att lida sig igenom rotmosmiddagar hos farmor vilket gett dem traumatiska minnen för livet. för mig är reaktionen den motsatta, det vattnas i munnen på mig när jag hör talas om en sådan delikatess, eller när jag ser alla kålrötter och rödbetor ligga uppstaplade i affärerna, i väntan på att just jag ska ta med dem hem och njuta av deras olika smaker. För finns det något som är så prisvärt som rotfrukter? I alla fall nu på vintern, när vi i Sverige hamnar i någon naturligt formad igloo av kyla och is där inte en endaste liten krukväxt kan överleva utanför hemmets trygga vrå. Utan knussel kan man långt inpå vårkanten leta fram palsternacka och morot till lågpris i butikerna, ofta inte transporterade längre ifrån än att de fortfarande kallas närproducerade.

Villken lyx egentligen! Här köper vi hem dyra tomater från Tyskland som inte smakar annat än vatten eller avokados och mango från så långt bort att de blivit plockade vid första tecken på liv – gröna, hårda och helt smaklösa. Varför inte frossa på våra egna ”frukter” som inte kostar skjortan eller kräver att man korsar jordklotet för att hitta dem?

Varför denna utläggning? Jo, jag hittade fint färgade morötter till lågpris för ett tag sedan och tog hem dem för att sedan tappa bort dem i det stora hålet som kallas mitt kylskåp. För ett par dagar sedan dök de upp igen och jag förundrades på nytt över hur fina de var och varför jag inte lagat något med dem tidigare.

olikfärgade morötter – en fröjd för ögat!

Men bättre sent än aldrig! De var fortfarande krya, så jag valde att laga till en rotfruktsgratäng dagen till ära, något som jag tycker är riktigt mysigt att avnjuta en kylig dag i väntan på våren. För att göra den matigare adderades gröna linser, och det räckte för att jag som vegetarian skulle kunna nöja mig med bara gratängen utan att behöva lägga till något extra för proteinintagets skull. Självklart kan man göra det ändå om man vill, en grönsaksbiff till är nog inte fel, eller, om man inte valt att följa i ”mina” fotspår, vad som helst från djurriket.

Receptet kommer härifrån, men eftersom jag ändrade lite efter tycke och smak, skriver jag min version här nedanför 🙂

rotfruktsgratäng med linser

Rotfruktsgratäng med linser – 3 stora portioner (utan komplement till)

1 dl gröna linser

7 potatisar
4 morötter, gärna blandade färger (för att det är fint!)
3 palsternackor
2 rödlökar
1/2 purjolök

1 dl mjölk eller matlagningsgrädde
1 dl lättcrème fraiche
1 msk senap
riven ost
salt och peppar

Ugnsvärme = 225 grader

Skölj linserna och koka dem i 15-20 minuter på ganska låg värme. Skala undertiden rotfrukterna, skär dem i bitar (jag skar mina i skivor/halvmånar så alla blev ungefär lika stora) och koka dem lätt i ett par minuter. Dela rödlök i klyftor och skär purjolöken i ringar, de kan med fördel läggas i råa i gratängen, men om du vill kan du steka till dem en aning.

Blanda linser, rotfrukter och lök i en ungsform.

Rör ihop mjölk eller matlagningsgrädde, crème fraiche, senap och riven ost (originalreceptet säger 50 gram men tag tills du känner dig nöjd) i en skål och häll över blandningen i ugnsformen. Blanda väl.

Skjut in i ugnen och vänta ungefär en halvtimme. Rotfrukterna ska bli mjuka, känn efter med tandpetare eller gaffel.

Servera med valfri kokt grönsak eller en sallad.

Njut!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s