På subway

Subway ger mig en intensiv hemlängtan.

subway

När man stiger in i en av deras små butiker, alltid proppfulla med dofter och intryck, är det PRECIS som att komma in i en Subwaybutik i mitt hemland-för-ett-tag USA. Vilket i sig kanske inte är så konstigt, eftersom Subway ju faktiskt utvecklades därifrån och spridde sig utåt. Konceptet är så ut i fingertopparna amerikanskt att man inte kommer undan intrycken hur man än duckar för dem. Bevislista:

– neonskylten i fönstret (bästa att börja vid ingången!)
– dryckesmaskinen – vilket vi börjat ta till oss här men det är väldigt mycket vanligare i USA än burk och flaskläsk (dock får svenskar här ingen fri påfyllning, det tycker vi mer erfarna subwayätare är skandal)
– subs, alltså baguettebröd (för ingen sann amerikan äter en macka ”open faced”, alltså med bara en skiva bröd  så man ser innehållet)
– chips till maten – Lay’s till och med (jag lovar er – de KAN inte äta mackor utan chips bredvid!)
– kakorna – är av amerikansk standard, stora, mjuka och fulla av chokladbitar av varierande smak och färg.

Dock finns det NÅGRA ”små” viktiga detaljer som gör att den amerikanska och svenska versionen är ljusår ifrån varandra:

– PRISET! I USA är Subway matstället dit man går när man har ett par futtiga små dollar kvar i fickan så man faktiskt inte har råd med varken en mcDonaldsmeny eller ett besök på pizza Hut. Det är extremt billigt helt enkelt. Ofta kör de också med special och studentpriser till absurdum, tex långköraren ”5 dollar footlong ” som innebär en hel macka (INTE den delade varianten) för 40-45 kronor. Här är det ungefär vad du får ge för en halv.

– Utbudet. Det verkar som att man over there lever efter devisen the more meat the better. Det går inte att få tag på en vegetarisk macka mer än veggie delight, som helt enkelt är bröd, ost och grönsaker. Däremot har de större subwayrestaurangerna lite andra val som inte vi har, tex omelettmackor.

– Frekvensen. Såklart. Varje liten stad där borta har ett par miljoner snabbmatsrestauranger att välja mellan (ofta ligger de på samma ställe för mer komkurrens). Och många av dem är subways. Bara på mitt campus på universitetet i Michigan hade vi två stycken olika.

– Öppettiderna. Många av dem var öppna mellan sju på morgonen (eftersom de också serverade frukost) och 11 på kvällen. Det fanns till och med de som var öppna dygnet runt (vilket inte alls är ovanligt bland kedjerestauranger eller större affärer där).

– Kundernas val. 90% (en siffra tagen ur luften men jag känner mig ganska säker på den) köpte en vit (italian) sub med en så köttig fyllning som möjligt och ett  tjockt lager majonnäs på. Kanske light-varianten. Det var väldigt sällan någon valde en dressing eller olja/vinäger. Majonnäs är vad alla har på mackorna där helt enkelt, det är deras motsvarighet till vårat smör, mer eller mindre.

Nu, här i Sverige, brukar det se ut så här när jag väljer att spendera lunchen på nostaligstället nummer 1, vilket jag gjorde för inte så många dagar sedan:

toastad fullkornssub med veggie patty och sweet oniondressing

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s