Rosiga maränger

Okej, okej, maränger är kanske inte det mest kulinariskt intressanta, och det är heller inte något som de flesta inte har provat på. Eftersom man inte behöver mer än två, tre ingredienser har många gjort plåt efter plåt av dem, en del misslyckade (den där äggulan skapar alltid lite problem!) och många exemplariskt fluffiga och söta.

Så kanske är det inte mycket att ägna ett helt inlägg om. Men jag tycker så mycket om att göra just maränger. De blir så fina, ännu mer så om man har tillgång till en sprits och lite karamellfärg, och de känns sådär lagom avancerade eftersom det inte är helt ovanligt att man inte lyckas helt med dem. Jag blir så barnsligt glad varenda gång de klarar sig och kommer ut ur ugnen i form av mumsiga toppar och inte platta fläckar på bakplåtspappret.

Därför postar jag ändå det här inlägget, det kanske finns någon som tycker det är lika spännande som jag med maränger. Annars är de ju väldigt goda att äta, och alltid lika dekorativa!

Ingredienser till rosiga maränger:

tre äggvitor (gör något roligt med äggulorna också så känns de inte bortslösade! Kanske lite glass? Det är alltid gott till maränger ^^)
1,5dl socker
ev. karamellfärg
ett stänk citron (bara för formens skull, det kommer inte ge någon smak)

Börja med att dela äggen och häll vitorna i en ren, torr bunke. Det är viktigt eftersom de annars inte kommer fluffa upp så bra som det behövs. Ställ undan äggulorna tills du får användning för dem.

Tillsätt någon droppe eller två av citronen.

Häll i lite av sockret – 1/4 dl eller så, och börja vispa med exempelvis elvisp (vanlig visp går bra men tar mycket längre tid. Det leder till starka armar). Häll i resten av sockret i omgångar, lite i taget, medan du vispar.

Efter ett par minuter (för mig tog det runt 8 minuter med elvisp) har äggsmeten magiskt nog förvandlats till en tjock, vit, skumliknande smet. Det klassiska testet är alltid lika bra – vänd bunken (FÖRSIKTIGT) upp och ner (en rekommendation är att inte vara precis över finsoffan). Om smeten stannar kvar i botten är den redo att börja formas.

Är du sugen på att, som jag, göra marängerna ”rosiga”, blanda i lite röd karamellfärg i smeten. Ju mer du blandar, desto jämnare färg får de. Vill du hellre ha dem snyggt randiga, blanda så lite som möjligt. Självklart går en annan färg lika bra.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och spritsa eller klicka med sked ut lagom stora maränger. Ställ in i ugnen på 125 grader i ungefär 60 minuter. Om du enkelt kan ta loss marängen från pappret är den färdig att tas ut.

Låt dem svalna lite och hugg in =D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s