Matupplevelser under europaresan del 1 – Tyskland

Efter en vecka ute på vägarna runtom Europa är jag nu äntligen på plats framför min älskade dator igen. Jag menar inte ”äntligen”  som i ”resan har varit tråkig och jag har längtat hem varenda minut” utan mer

”veckan var fantastisk på alla sätt men det är skönt att vara hemma i sina egna rutiner igen”.

För helt ärligt; det tar på krafterna att inte sova mer än en natt på varje vandrarhem man anländer till och att åka uppemot 14 timmar i bil under ett dygn för att komma hem.

Sammanlagt sex länder besökte vi; jag och fyra andra tjejer plus vår lärare i EU-kunskap. Efter att ha lämnat Sverige blev det i tur och ordning: Danmark (som mest kördes igenom), Tyskland (två nätter på två olika ställen), Frankrike (1 natt), Luxemburg (2 nätter), Belgien (två nätter i två olika rum) och Holland (som också mest kördes igenom). Allt för att se så många av de olika EU-institutionerna som möjligt.

Som tur är blev det inte bara besök, även om de var intressanta. Behovet av shopping möttes och ännu viktigare; vi åt med god aptit av de olika specialiteterna länderna hade att erbjuda. Jag tänkte presentera maträtterna i lite olika inlägg, det första börjar där vi först stannade bilen för att få i oss någonting vettigt – Tyskland.

***

Lunch 9/4 – på båten mellan Danmark och Tyskland

Som många av oss upptäckt är priserna på båtar och likaså flygplatser ofta hutlöst höga, vilket också stämde för denna lunch. Vetskapen om att det inte fanns någon annanstans att inhandla en macka gjorde att priset låg på hela 54 svenska kronor (eller 5.74 euro om man hellre ville betala med det).

För att få mackan att räcka lite längre (valuta för pengarna krävs vid höga priser!) delade jag den på två. Som tur var smakade det bra, den var färsk och fräsch, som en smörgås ska vara.

Middag 9/4 – Oldesloe, Tyskland

På kvällen, efter att ha gjort oss hemmastadda på det första vandrarhemmet i Oldesloe, Tyskland, drog vi oss in mot stadskärnan och letade upp Restaurangen Feuerstein Ratskeller, som låg i en liten men mycket mysig källare. Menyn  var otroligt extensiv med en hel sida vegetariska valmöjligheter och med lite tolkning (eftersom det enda jag förstår av tyska är danke och der traum) lyckades jag beställa in en broccoligratäng som jag var väldigt nöjd med.

Portionen var gigantisk vilket är typiskt på tyska restauranger, och den smakade förträffligt av broccoli och champinjoner dränkta i bechamelsås. Ett lager av tunt skivad potatis täckte botten och riven ost var strödd över toppen.

Mitt enda klagomål (vi kan väl förbise kalorimängden så här på semester?) var kanske att det kan bli lite tråkigt med bara en enda smakupplevelse när man äter en sådan här gratäng helt ensam. Jag saknade en god sallad bredvid, då hade nog den här rätten varit mer av en fullträff! Priset var dock överkomligt –  10.50 euro för en stor form och ett glas mineralvatten.

***

Frukost 10/4 – Oldesloe, Tyskland

Frukostmaten under veckan vi var borta var den som vi alla hade svårast att tycka om. Av någon anledning är våra systerländer neråt kontinenten väldigt kära i ungefär samma ingredienser – vitt bröd, smör, sylt, nutella och saft (EJ juice). Vi svenskar har sällan växt upp med den matkulturen och vill gärna ha något mer bastant (som min älskade havregrynsgröt), men eftersom frukostarna ingick i resan bet vi ihop och tog seden dit vi kom.

På det första vandrarhemmet var ändå frukosten ganska bra. Visst var brödet vitt, men det fanns både ost och grönsaker, vilket vi alla inte hade vett att uppskatta förrän nu efteråt när man ser tillbaka på de andra dagarnas frukostbufféer. Dessutom är det alltid roligt med alla dessa portionsförpackningar!

Så det blev ostmackor till frukost, åtföljda av vatten och te med smak av rabarber/vanilj.

Och på tal om te fanns det massor av den varan!

bara att välja och vraka =)

Lunch 10/4 – På väg mot Kehl, Tyskland

Efter frukosten bar det iväg mot en annan tysk destination, och efter ett par timmar i en bil var det dags för ett efterlängtat lunchavbrott vid den här restaurangen. Det var verkligen en upplevelse att gå dit, allt andades genuin tysk känsla!

Jag smygtog en bild på hur servitriserna var klädda, och servitörerna var lika stiliga i matchande kostymer!

På menyn fanns bland annat detta vegetariska och genomtyska alternativ – ”Käsespätzle mit Röstwiebeln” som visade sig vara en sorts makaroner täckta med en hel del ost, serverade med massor av deras goda stekta lök. Tillsammans med sallad var det en utmärkt måltid och en väldigt spännande sådan som mest kan jämföras med amerikanarnas macaroni and cheese.

Om man är mer av en köttmänniska fanns detta att bjuda på:

Det som skymtas borta i kanten på tallriken är INTE potatis, som man kan tro, även om det är gjort på just den varan. Det såg ut ungefär som kroppkakor med en finare färg och smakade lite som att man kokt ihop potatismos till en boll och stoppat den med bröd. Väldigt exotiskt! Vi antog att det var en sorts knödel, men om någon har ett annat tips så är det välkommet. Namnet på rätten var enligt menyn: Kartoffelklössen.

Priset för min digra portion var 9 euro tillsammans med en mineralvattenflaska.

Frukost 11/4 – Kehl, Tyskland

Dagens frukost var snäppet sämre än gårdagens, men fortfarande inte alls dålig på något sätt. De flesta runtomkring sågs glatt smaskande på nutellasmörgåsar, men vi tråkiga (?) svenskar höll oss till osten och brödet. Mjölk blev det till, men under lite utav en protest, om det är någonting jag har svårt för utanför sverige är det mjölken.

Sedan tog vi vårt pick och pack, körde över en bro och VIPS lämnade vi Tyskland bakom oss för Frankrike och vackra Strasbourg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s