Auberginegratäng med zucchini

Ja, jag vet, jag har snöat in lite på recept med just aubergine och zucchini, men jag kan förklara denna lilla kärleksaffär med två, ganska så logiska, punkter:

1) Både aubergine och zucchini är oerhört billiga just nu! Man får fina grönsaker till god kvalitet vid den här tiden på året, så varför inte utnyttja det? Visst älskar jag paprika och skulle gärna använda sådana också, men det är bättre att vänta på bättre priser och bättre tider för det. De kommer snart 😉

2) Det här har jag varit inne på flera gånger förut, men det tål att sägas ofta, ofta: Att använda UPP det man köper hem är en bra och också ett ekologiskt bra val som jag länge varit lite risig på. Om jag vill ha en bit chèvreost till en rätt blir det lätt att resten av den ligger undanstoppad i ett hörn inne i kylen tills den ser mystiskt hårig ut. Då åker den ut. Gladeligen. Därför jobbar jag hårt på att inte låta mina grönsaker ligga så länge att jag inte längre kan använda dem – och då blir det lite ingrediensupprepningar. Och min plånbok håller sig aningen tjockare av bara farten!

Så idag blir det ännu en gång ett recept med aubergine. Och zucchini. För att det är både prisvärt OCH gott!

***

Auberginegratäng med zucchini

Ingredienser (4 personer):

1 aubergine
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 medelstor zucchini
ev. 1-2 tomater
1,5 dl grädde (jag använde 1/2 dl vispgrädde och 1 dl matlagningsgrädde)
2 tsk dijonsenap
1-2 dl riven ost
olivolja
torkade eller färska örter
salt och peppar

Skiva auberginen i ganska tunna skivor och lägg ut dem i ett lager på en oljad plåt. Salta lite på auberginerna, vänta ett par minuter och torka bort de droppar som bildats på ytan – de smakar inte så gott.  Ringla lite olja till över auberginerna och sätt sedan in dem på 175 grader i ungefär 10 minuter – så de blir lite mjuka.

 

När de är färdiga; höj värmen på ugnen till 200 grader, ta ut plåten och lägg över dem i en ugnsform, salta och peppra lite grann.

Hacka lök och vitlök fint och stek i olivolja i ett par minuter på ganska svag värme.

Lägg den frästa löken över auberginerna.

Skär zucchinin i tunna skivor…

…Och sedan i halvmånar.

Stek zucchinin i olja tillsammans med torkade eller färska örter tills de fått lite färg.

Täck löken med zucchinin.

Toppa med tomatskivor.  Jag hade inte mer än en halv tomat, så det fick räcka  men det går också att täcka allt med tomatskivor eller ta bort dem helt – allt efter smak och tycke.

Rör ihop grädden och senapen, lite salt och lite peppar och häll blandningen över grönsakerna i formen.

Sätt in formen i ugnen (se efter om du har ökat värmen till 200 grader!) och grädda i ungefär 30 minuter.

Tag ut formen och strö över ost, hur mycket bestämmer du själv men 1-2 dl känns lagom. Sätt sedan in formen igen och grädda i 10 minuter till, tills osten har smält.

Tag ut gratängen, och servera med det du tycker passar!

Jag använde mig av en provpåse jag fick av Druvan när jag köpte fullkornsbulgur sist, en blandning av ris och bulgur som jag tyckte var spännande. Dock känns det lite onödigt att köpa en sådan här blandning för mer pengar än att blanda dem själv, men om man inte har bulgur på lut hemma att blanda med så kan ju det här vara ett alternativ. Tyvärr finns den bara i vit version (jag som är helt såld på råris och fullkornsallt).

Lite sallad också, och så är måltiden komplett!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s