Varma vinkokta vita bönor beställt!

Jag är ingen vinkännare. Inte ens lite. De gånger jag druckit vin och njutit av det kan LÄTT räknas på ena handen, och jag har väldigt svårt för att tro på att de flesta olika märken och utföranden inte smakar precis likadant. Vin. Personen som sätter dit de där etiketterna under vinflaskorna på systembolaget måste ha världens roligaste jobb när han diktar ihop vad det ena vinet efter det andra smakar! ”humm… En aning åt knäckebrödshållet med en ton av päron och fänkål som letar sig in”. Ja, det låter ju otroligt gott. Väldigt lockande, speciellt när man sedan öppnar flaskan, tar en klunk och genast känner att det hela smakar… vin.

Däremot är jag ett STORT fan av vin i matlagning! Efter att ha kokat ett par minuter försvinner allt det där otäcka beska och ersätts med en fyllighet som verkligen är pricken över i:et i många goda maträtter som annars kunde varit ganska så slätstrukna och tråkiga.

Risotto är ju ett klassiskt exempel. Jovisst fungerar det att göra risotto på bara buljong, men egentligen – hur mycket godare blir det inte av att byta ut en dl eller två mot vitt vin? Svar: mycket.

Så om du har lite vin över hemma är det här receptet busenkelt att göra om man inte känner att risotto tilltalar men vill ha något liknande. Vita bönor kan köpas färdigkokta och redo att användas vilket sparar tid och planering – och den här rätten är då färdig i ett trollslag!

***

Vinkokta vita bönor  med couscous

Ingredienser – 2 portioner

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl valfritt vitt vin
1/2 buljongtärning
ca 400 gram stora vita bönor, färdigkokta (en paket)
1 dl fint riven parmesan
timjan
salt och peppar
olja att steka i
ev. lite citronsaft

Att servera till:
couscous (i mitt fall fullkorn)
Laga till couscousen enligt förpackningen (jag brukar lägga till ungefär 1 dl vatten extra för jag tycker att det blir så torrt annars).

Hacka den gula löken och vitlöken fint. Fräs i olja i en kastrull någon minut eller två, de behöver inte få färg, bara mjukna. Häll sedan på vinet och låt koka ca 5 minuter.

Låt bönorna rinna av och lägg i kastrullen tillsammans med den halva buljongtärningen (gärna aningen mindre) rör om och låt koka ihop 5-10 minuter till.

Stäng av plattan och rör i ca 3/4 av den rivna parmesanen (det allra godaste är om den är precis nyriven), hackad timjan och om du vill en aning citronsaft (jag hade tyvärr ingen hemma). Salta, peppra och lägg upp tillsammans med couscousen på en tallrik. Toppa med den sista rivna parmesanen och lite mer hackad timjan.

Jag åt detta med broccoli och det blev en lyckad, snabblagad lyxmåltid!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s