Somrig grönsakspasta

När solen skiner som bäst utanför fönstret och syrenerna slagit ut för fullt börjar det bli hög tid att lämna mustiga grytor och värmande soppor bakom sig och välkomna alla härliga grönsaker som nu har säsong! Eller ja, visst kan man äta soppa och gryta ändå, men man kan ju varva det hela lite med en krispig sallad då och då för variationens skull 😉

Fast det händer ju även under vår och sommar att man ändå känner att det vore gott att äta någonting varmt (det här är skälet till att jag inte är en anhängare  av raw food trenden, jag är en sucker för varm mat helt enkelt!) och vad passar då bättre än en rätt som denna, fortfarande proppfull med grönsaker men också med godsaker som pasta och mozzarella! Finessen med detta recept är också, vilket ofta är fallet när det kommer till grönsaksrätter, att man kan byta ut ingredienserna allt eftersom, beroende på vad man har hemma i kylen eller växandes i trädgården (ja, om man nu råkar ha gröna fingrar… Och en trädgård).

Så här brukar min grönsakspasta se ut:

***

Somrig grönsakspasta

Ingredienser (personer)

400 gram spagetti eller annan pasta
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
250 gram brocoli
1/2 stor eller en lite mindre zucchini
1 röd paprika
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk senap (gärna dijon)
250 gram körsbärstomater
150 gram babyspenat
en halv kruka basilika
mozzarella eller parmesan

Börja med att koka pasta efter anvisningarna på förpackningen. Jag valde fullkornsspagettini, en tunnare variant av spagetti, men vilken pasta som helst går bra, fullkorn är valfritt förstås.

Hacka vitlök fint och skär rödlök i tunna klyftor.  Skär zucchini i halvmånar och paprika i bitar – gärna så tunna som möjligt. Fräs först löken och vitlöken någon minut i olja, tillsätt seda zucchinin och paprikan.

Koka under tiden broccoli så den blir mjukare men fortfarande har lite stuns kvar. Häll i den avrunna, kokta broccolin i grönsaksfräset när allt är mjukt.

Tillsätt matlagningsgrädde och senap. Låt koka ihop sig någon minut eller två, längre behövs inte. Blanda i pastan. Salta och peppra.

Precis innan servering; halvera körsbärstomater och blanda i dem tillsammans med spenat och strimlad basilika i pastan. Avsluta med antingen mozzarella i bitar eller, om du som jag inte hittar mozzarella i kylen, riv i parmesan.

 

Ät på altanen i solen eller framför TVn i vardagsrummet, helt upp till dig 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s