Bring on the jordgubbspaj!

Pappa och lillebror är händiga idag. Så händiga att de INTE HAR TID att plocka in efter frukosten, de har ju så mycket att GÖRA . Osten får helt enkelt finna sig i att stå ute och svettas tills den magiskt nog åker in i kylen alldeles själv. För det gör den ju. Till slut, när den tredje familjemedlemmen (läs: jag) tröttnar.

Ja, tänk, de är faktiskt så händiga att det uppenbarar sig ett problem mitt i den ansträngande uppgiften  att lämna tillbaka en hyrd stege. De blir ju hungriga igen. Jojomänsan, det räckte visst inte med frukost, nu gör magen sig påmind igen men ack, de har ju INTE TID. SÅ MYCKET ATT GÖRA.

Vilken otur! Vilket dilemma! Hur ska de nu kunna fortsätta vara händiga och inte ha tid?

Jo, lillebror kom på den perfekta lösningen.

”ALEXANDRA! NÄR VI KOMMER HEM SKA MATEN STÅ PÅ BORDET! OCH GOTT SKA DET VARA!”

Alexandra – det är jag det. Härligt det är med mansgrisar och händighet. Trevligt med vänliga frågor, verkligen.

Dock är jag nöjd med att slippa klättra på stegar och fylla i sprickor, hur icke-feministiskt det än låter, så jag tog mig an uppgiften och fixade förutom lunch också efterrätt till de som ville ha.

Igår kom nämligen bror min hem med ett helt flak smaskiga jordgubbar, som BER om att få bakas med. Vad gör man med bedjande jordgubbar på lite begränsat med tid?

Jordgubbspaj med smul!

***

Jordgubbspaj med smul

Till fyllningen:

ca 1 liter jordgubbar
2 msk potatismjöl
3 msk socker (lite mer är helt okej, men jordgubbar är så söta i sig själva att det inte riktigt behövs)

Till smulet:

100 gram smör (rumsvarmt, annars blir det svårt att arbeta med)
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn (jag har bara den fiberberikade sorten hemma, men det gick bra det också)
ca 3 msk socker
ev lite kardemumma (valfritt, men passar bra tillsammans med jordgubbarna)
kokos att strö över

***

Sätt ugnen på 225 grader.

Snoppa och skiva jordgubbarna och lägg i en skål. Häll över potatismjöl och socker. Blanda runt.

Lägg jordgubbarna i en pajform.

Dela smöret i kuber och lägg i en skål tillsammans med vetemjöl, havregryn, socker och eventuellt lite kardemumma om du vill ha det i. Blanda, till exempel med händerna, till en grynig massa.

Smula över massan över jordgubbarna och strö över lite kokos som garnering.

Grädda ca 15 minuter.

Servera gärna med vaniljsås, eller kanske vispad grädde.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s