egg bake eller hur man lurar inskränkta att äta zucchini

Att spendera ett par dagar hemma hos mina föräldrar har många fördelar. Förutom de uppenbara (jo, jag tycker faktiskt att det är jättetrevligt att få lite tid med dem – jag är ju inte tonåring längre ;)) så har de också ett antal gånger större kök som är betydligt mer välutrustat än mitt. Att ha en matberedare i min omedelbara närhet är en sådan lyx, för att inte tala om all bänkyta! Det är fantastiskt att kunna hacka grönsaker på ett ställe och fortfarande ha plats att blanda ihop ingredienser till en kaka på SAMMA bänk!

Jo, jag vet, det är inte jättesvårt att göra mig glad 😉

Dock är det inte bara fördelar med dagarna i mitt föräldrahem. Där kan jag inte längre laga precis det jag själv känner för närhelst jag känner för det. Jag är den enda som bor i min lägenhet och behöver väldigt sällan anpassa mina matval till någon annan, vilket passar mig ganska bra. Så är inte fallet här. Min käre far är just nu inne i en LCHFfas som innebär att han undviker allt som har med kolhydrater att göra. Dessutom är han, och har alltid varit, en HASLV – Hata Allt Som Låter Vegetariskt. Det inbegriper allt från quorn och tofu till linser,bönor, aubergine och ja – zucchini. Rätter som oftast är gjorda med någon form av kött i men som anpassats till vegetarisk kost går inte heller för sig – inga vegetariska lasagner eller soppa utan bacon. Det ”saknas något” och ”man blir inte mätt”.

Min mamma, å andra sidan, är öppen för det mesta,  så länge som hon får se det när det är färdigt och inte hör om det från början. Säger jag böngryta säger hon NEJ, men lagar jag den och hon känner dofterna är det absolut inga problem att få henne att äta av den, FAST den är vegetarisk och därför dödlig enligt min fars filosofi. Visst väljer hon gärna att äta lite av mitt OCH av pappas, men så länge hon ger mitt en chans så är jag mer än nöjd.

Eftersom jag jobbat hårt på att få min vegetarianism accepterad hemma kan jag nu inte klaga på min pappas val att inte äta kolhydrater – det är ju trots allt samma sak i det stora hela – ett livsstilsval som involverar en kostförändring. Dock är det lite klurigt att fundera ut vegetariska, kolhydratfria alternativ som även far min kan tänkas ge en chans.

Det är där ägg kommer in i bilden. Ägg är proteinrika, otroligt nyttiga och jo, de innehåller kolesterol, men det är inte så skadligt som man kan tro – äggets fetter är nämligen vad som kallas ”enkelomättade” och höjer därför bara det goda kolesterolet i kroppen. Bra va?! Då jag är en av de vegetarianer som valt att fortfarande äta ägg (om än ekologiska sådana) är de ett trevligt alternativ för oss alla.

Egg bake är ett mer spännande namn på vad som annars skulle kunna kallas ugnsomelett. Ingen grädde eller mjölk behövs, och de kan egentligen innehålla lite vad som helst som finns att hitta hemma i kylskåpet. Mitt val föll på röd paprika för den trevliga färgen och zucchini som komplement – och först hackad, sedan fräst, blandad med ägg och ugnsbakad tog till och med min inskränkta far två gånger! Kanske fungerar det för dig också?

***

Ingredienser
(4-6 portioner)

1 medelstor zucchini
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör (att steka i och smörja formen med)
4 ägg
40g parmesanost (jag hade ingen parmesanost så jag använde vanlig riven ost)
färska örter
salt och peppar
ca 50 gram riven ost

Börja med att skala och hacka zucchinin. Hacka sedan också paprika, lök och vitlök.

Smält smöret i pannan och fräs allt det hackade tills det får lite färg.

Vispa ägg, nyriven parmesanost, de färska örter du vill ha i (och har du inga så går det också bra) i en stor bunke.

Vänd i allt det frästa, blanda, salta och peppra.

Tag fram en smord, ugnsfast form och häll blandningen däri. Avsluta med den rivna osten.

Ställ in i 175 grader varm ugn i ungefär 20-25 minuter.

Servera gärna med en matig sallad och kokt broccoli som jag, eller stek till lite (vegetarisk?) bacon och ät tillsammans med ett gott bröd vid sidan av!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s