Kikärtan i rampljuset! Kikärtspaj med feta

Det finns en hel del bönor. Massor av smaskiga bönor, från de lite mer lättanvända – som kidneybönor – till de som man kan namnet på men egentligen inte har en aning om vad man gör med – som adzukibönor. Black-eyebönor, stora vita bönor (som jag älskar!), mungbönor, borlottibönor, sojabönor… Listan kan göras lång.

Och så finns den. Den. Den allsmäktiga, så lättanvända, helt otroliga… Kikärtan. Den också så kallade garbanzobönan. Jodå, du hörde rätt. Kikärtor är faktiskt bönor de också (som kan, för den som är ett lika stort rättstavningsfreak som jag råkar vara, stavas både kikärter och kikärtor) och det är få ingredienser som är så mångsidiga.

vad sägs om:

falafel (som numer finns på varenda pizzeria värd namnet, självklart kan de göras hemma också, och antingen friteras eller stekas)
hummus (bara att mixa dem med lite olivolja, citron, spiskummin och vitlök)
kikärtsbiffar (i alla varianter och former – med eller utan andra bönor)
soppa (mosade som i denna kikärtssoppa eller hela som i en spännande tomatsoppa)
bönburgare (perfekta att ersätta hamburgaren med, kan också lätt blandas med andra bönor)
rostade (jodå, tro mig, att salta och rosta dem är svårslaget!)
pastejer (vanliga i mellanöstern)

För att inte tala om naturella, som ett matigt inslag, i:

sallader
ratatouille
couscous/bulgur
grytor
tortillas
pasta
wok
chili
curry

…eller paj.

Det kanske låter lite malplacerat att stoppa i kikärter i pajfyllningen, men tro mig när jag säger att det passar hur bra som helst! Och bättre än så – kikärtor är fulla av protein, vilket alltid är bra att tillföra i en vegetarisk diet, och de sägs faktiskt kunna stoppa sötsuget! Vem visste det?

***

Kikärtspaj med svamp
(ca 4 rejäla portioner)

Ingredienser:

pajdeg:

1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
125 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt vatten
lite salt

Fyllning:

1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
ca 150 gram champinjoner
1  burk kikärtor (ca 400g)
1/2 purjolök

Stanning:

3 ägg
1 1/2 dl matlagningsgrädde (el vanlig grädde el mjölk)
100-150 gram fetaost
salt och peppar

***

Tag fram smöret lite i förhand och sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop mjölsorterna i en bunke (du kan absolut byta ut grahamsmjölet mot extra vetemjöl om du vill), tärna smöret och tillsätt i mjölblandningen. Knåda ihop, tillsammans med vattnet och saltet.

När degen är färdigknådad, tryck ut den i en pajform och nagga med en gaffel. Ställ in i kylen i en halvtimme eller tills du är färdig med fyllningen om du inte orkar vänta (dock håller pajen ihop aningen bättre om den stått kallt ett tag).

***

Hacka lök och vitlök grovt. Skiva svampen. Fräs allt i smör en stund tills det fått lite färg.

Häll av kikärtorna och skölj dem. Häll i dem i stekpannan också.

När kikärtorna fräst någon minut eller två, ta av från värmen och tag ut pajskalet ur kylen.

Hacka eller skiva purjolöken.

Häll i allt det stekta i pajformen och toppa med purjolöken.

***

Till äggstanningen knäcker du tre (gärna ekologiska!) ägg i en bunke och vispar i grädde eller mjölk.

Smula till sist i fetaosten.

Häll stanningen över pajen så den täcks. Salta och peppra innan du skjutsar in den i ugnen i ca 35-45 minuter. Den är klar när den fått färg och äggen har stannat.

Eftersom jag inte förgräddade denna paj kan det vara lite knöligt att få den att hålla ihop i snygga bitar. Det kan avhjälpas genom att kyla degen ordentligt, eller förgrädda själva skalet i tio minuter innan fyllningen hälls i. Jag tycker dock oftast att pajer är godare utan förgräddning, har du tur håller den ihop i alla fall, har du inte tur kan det i värsta fall se ut så här:

Men lika gott är det i alla fall 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s