asiatisk egg bake (eftersom allt som innehåller ingefära är asiatiskt)

När jag klurade lite på vad jag skulle döpa rätten som jag lagade igår kväll till, stod valet mellan att kalla det en gratäng eller en ugnsomelett. Egentligen är den ingetdera enligt min mening; en gratäng brukar vara mer åt det såsiga hållet, något man äter med ris eller potatis, eller slänger ihop med pastan som blev över och hamnade i kylen. Men en ugnsomelett är det väl inte? Inte med kokosmjölk i, och mango chutney? Nej… Men för ett litet tag sedan lagade jag en zucchini egg bake som jag nu sneglade lite på. En egg bake är väl egentligen en omelett, men det låter lite mer som något man kan omforma till det jag hade gjort, utan att tänja på ”reglerna” allt för mycket. Dessutom tycker jag att egg bake låter väldigt gott, lite intressant utländskt samtidigt som det är tillgängligt och varierbart.

Egg bake fick det bli!

Och så det här med min ganska så slarviga användning av ordet asiatisk.

Ofta när vi talar om ingredienser som vi vet (eller har fått för oss av en eller annan orsak) har ett ursprung i Kina eller närliggande land betraktar vi dem som asiatiska. Vi klumpar ihop hela kontinenten Asien i en enda grupp och pekar ut alla som bor där till användare av dessa smaksättare, utan att ens fundera över om själva rätten har sitt ursprung där. Visst är det så att stora delar av Asien använder sig av ingredienser som kokosmjölk och ingefära (vilka jag råkar namnge min maträtt efter), men det betyder inte att HELA den delen av världen gör det, eller att de NÅGONSIN skulle få för sig att använda dem tillsammans i en egg bake som jag gjorde (troligtvis inte!). Ändå kallar jag detta för en asiatisk egg bake, och när ni läser receptet är det helt logiskt! Vi förknippar helt enkelt dessa smaker med det området, för så har vi alltid grupperat dem.

Lite spännande hur det kan bli så tycker jag, hur man kan fastna i sådana starka mallar. För den skull menar jag inte att det här är någonting negativt, eller positivt heller, det är bara en observation, ett konstaterande av hur det ser ut när vi funderar över matkulturer. Lustigt nog anser jag egentligen inte att mango chutneyn är asiatisk, men det är ju faktiskt precis lika mycket därifrån som soja, för ursprungligen kommer den ifrån Indien. Varför kan man använda ordet asiatisk när det handlar om Kina och Japan men inte när vi närmar oss länder som just Indien? De är ju alla placerade i Asien, borde inte det avgöra?

***
Nog med funderingar, det är receptet ni är här för 😉 

Fyra portioner är kanske lite väl generöst, det beror mycket på vad ni väljer att äta till. Äter ni detta med bröd eller annan sidorätt kan det säkert vara nog för fyra personer, men äter ni det utan andra tillbehör än grönsaker skulle jag inte räkna med att den räcker till fler än tre.

Lycka till! ❤

***

 

Asiatisk egg bake
(ca 4 portioner)

Ingredienser:

1 msk färsk hackad eller riven ingefära
1 gul lök
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 liten zucchini
1/2 paket bitar à la kyckling från Hälsans kök (ca 200 gram)
2 dl kokosmjölk (en liten eller en halv stor burk)
3 ägg
3 msk mango chutney
ca 100 gram riven ost

olja att steka i

***

Börja med att sätta ugnen på 200 grader och ta ut en ugnsform.

Hacka gul lök, purjolök och vitlök så det ligger färdigt bredvid.

Fräs den hackade eller rivna ingefäran i lite olja i någon minut. Tillsätt all lök.

Skär zucchinin i lagom stora bitar och tillsätt den tillsammans med bitarna à la kyckling. Någon annan form av vegetariska bitar går också att använda, tex quornstrimlor eller liknande. Kyckling är ett annat alternativ om man inte är vegetarian (fast prova gärna med övriga alternativ, det är faktiskt inte fel!)

Medan det fräser och får färg, blanda kokosmjölk, ägg och mango chutney i en bunke vid sidan av.

Häll det frästa i gratängformen och täck med äggblandningen. Avsluta med att strö över den rivna osten.

Ställ in i ugnen i ungefär 30 minuter.

Ät som det är med kokta grönsaker eller lägg till ett gott bröd vid sidan av. En klick turkisk yoghurt passar också bra till. Jag pyntade med timjan för det var det mest exotiska jag hade hemma, koriander är nog lämpligare, om ni tycker det är gott!

***

I mitt kök såg det ut såhär när jag lagade asiatisk egg bake:

ugnen ställdes på 200 grader.

Lök blev hackad.

Bitar à la kyckling hittades i frysen (de behöver inte tinas innan).

Lök, bitarna och zucchini frästes en stund.

Bara detta kvar!

En halv stor burk kokosmjölk behövs. Rör om ordentligt, den har en tendens att komma i olika lager och du vill ha lite av båda. Spara resten i en burk (inte i konservburken!) i kylen och använd inom några dagar till något annat smaskigt!

Mango chutney kan göras själv eller köpas på burk.

 

Det frästa hamnade i formen och täcktes med äggblandningen.

Ost ströddes över.

Efter ungefär 30 minuter i ugnen serverades det hela så här!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s