Fuskotto på matvete

En riktigt god risotto kräver tid och omtanke. Det gäller att röra hela tiden, att slö över buljong lite i taget tills all godhet sugits upp av riset i lagom omgångar och att veta precis när riskornen är så pass mjuka att de kan ätas men så pass hårda att de har lite tuggmotstånd och kärna kvar. Ja, det är ruggigt gott och värt besväret men det tar som sagt tid och energi. En fuskotto däremot? Not so much!

Fuskotto är, precis som namnet antyder, min benämning på en risotto som inte alls tagit den där halvtimman av rörande att få till, och inte heller består den av det så otroligt risottiga riset arborio eller avorio, som inbitna risottoälskare skulle kunna bygga kyrkor till och avrätta alla hedningar som väljer råris (vilket jag ALLTID gör) eller – ve och fasa! – jasminris! Utvisning och piskstraff, inte nödvändigtvis i den ordningen.

Min fuskotto tog inte mer än ett par minuter att röra ihop och bestod av matvete som är en spännande källa till protein och ett måste att prova någon gång istället för potatis, pasta eller ja, ris. Med färdigkokt sådan är det här busenkelt, och även om du kokar matvetet själv är middagen klar inom 20-30 minuter. Snabbmat när den är som bäst!

***

Fuskotto på matvete
(två portioner)

två portioner matvete (ca 1 dl okokt)
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
runt 8 champinjoner
5-6 soltorkade tomater
1/2 dl matlagningsgrädde
1/2-1 dl parmesan (färskriven – jag lovar, det blir SÅ mycket godare!)
salt och peppar
ev färsk krydda att servera med

Smör att steka i

***

Börja med att koka matvetet i ungefär 15 minuter om du inte använder färdigkokt. Jag kokade mitt tidigare under dagen. Om du har en grönsaksbuljongtärning över, låt den gärna koka med!

Hacka lök, vitlök och skiva champinjonerna. Fräs allt i smör tills det fått nog med färg. Tillsätt matvetet och de soltorkade tomaterna och låt allt bli jämnvarmt.

Rör i matlagningsgrädden och låt koka någon minut på svag värme.

Riv parmesanen och tillsätt den, hur mycket är helt upp till dig, men glöm inte att spara lite till dekorering!

Smaka av med salt och peppar och servera gärna med parmesan och någon färsk krydda, i mitt fall timjan.

Snabbt och gott, prova du också!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s