glass som smakar mumma – med kardemumma förstås!

Haha, corny rubrik, jag vet, men jag kunde inte hjälpa det!

Kardemumma är en av mina favoritkryddor och ibland förstår jag inte varför den inte används oftare. Liksom kanel, som också smakar helt fantastiskt i glass, kan man använda kardemumma i det mesta om man vill piffa upp det lite utan att lägga till onödiga sockerkällor eller kalorier till sin måltid. Det fungerar i fil och yoghurt precis som det fungerar i grytor, risrätter och i efterrätter som kladdkaka och muffins. Jag har sett många poster om att göra sylt och saft med kanel och kardemumma i, vad roligt! Du kan till exempel ta en titt på Kjerstis kanelpyntade vinbärs- och jordgubbssaft eller den spännandekryddiga vinbärssylten hos Frostrosor. Vad man än gör med bär och kardemumma/kanel blir det säkert gott, hur kan en sådan kombination vara fel?

***

 

För oss som lever på miniminiutrymme får inte alla dessa fantastiska redskap som finns ute i handeln inom ett praktiskt avstånd. Här hemma har jag ingen matberedare (vilket jag verkligen saknar), inget våffeljärn och ingen köksassistent (åååh, jag drömmer om min egen kitchen-aid!). Inte heller har jag någon glassmaskin, vilket jag inte direkt saknar, men vore trevligt att ha de dagar då köpt glass inte är så lockande. Många recept man hittar är ju anpassade för just ett kök med glassmaskin, vilken fryser ner glassen samtidigt som den konstant rör om i den. Vi andra, dödliga kan ju inte sitta och konstant röra om i vår glass inne i frysen (det vore en syn), går det då att göra ätbar sådan utan för mycket knussel?

Jodå, absolut. Att göra glass utan glassmaskin behöver faktiskt inte vara särskilt trixigt, i alla fall inte med det här receptet. Det man ska tänka på är att det lätt utvecklas iskristaller i glassen om man ställer in den i frysen och helt glömmer av den.

Botemedlet mot detta är att efter en timma ungefär ta fram glassen, som nu är halvfryst, och använda elvispen en gång till. Det, tillsammans med någon omrörning till då och då, gör att glassen blir krämig men utan att smaka is eller på annat sätt osmakligt.

Så här gjorde jag:

***

Smakrik kardemummaglass

Ingredienser:

4 äggulor (mina äggvitor kommer nog användas till att prova på macarons. Vad gör du med dina?)
1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma (originalreceptet tyckte att kardemummakärnor skulle användas, det gör du som du vill)
3 dl vispgrädde

***

Börja med att separera äggulorna från äggvitorna. Ställ undan äggvitorna för något annat ändamål, de kan också frysas om du inte riktigt vet vad du ska göra med dem.

Vispa äggulorna med florsocker, vaniljsocker och kardemumma tills det blir lagom poröst.

Tag fram en annan bunke och vispa grädden i den.

Rör ner grädden försiktigt i äggsmeten tills den blir jämn och fin.

Häll över smeten i en form med lock och ställ in i frysen.

Tag ut formen efter någon timme och häll över det halvsmälta innehållet i en bunke. Vispa med elvisp en kort stund.

Häll tillbaka i formen igen och ställ in i frysen.

Glassen är klar efter ungefär fyra timmar och kan då ätas eller lämnas i frysen tills du blir sugen (klart du äter den på en gång! Vem kan vänta?^^)

 

Jag serverade min glass med min kokoskaka med chokladtäcke, som jag postar receptet på imorgon. Det går självklart bra att äta den som den är, eller äta den med chokladsås, frukt och/eller bär. Bara fantasin sätter gränserna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s