randig chokladmousse med hallongrädde och rostade mandelspån

Om ni har besökt mig här på Kärlek på tallrik förut (har ni det tackar och bockar jag för att ni återkommer, det betyder mycket) så kanske ni drar er till minnes den där trerättersmåltiden jag serverade för någon vecka sedan? Ni vet, den som började med en sparrissoppa och följdes upp av en grönsaksgratäng och fetaöverbakad quornfilé?

Här och nu kommer den sista, också väldigt viktiga pusselbiten i den bjudningen, nämligen efterrätten! Jag som är barnsligt förtjust i allt som är sött – speciellt om det innehåller choklad i valfri utstyrsel – skulle inte kunna tänka mig att servera en festligare meny på en bjudning UTAN att inkludera en dessert i någon form, vare sig det handlar om en snabbt ihopsvängd sådan med köpt glass och chokladsås eller en som det legat tid och möda bakom, somnågot i den här stilen.

För att avsluta denna middag på ett sätt som föll oss alla i smaken serverade jag en randig chokladmousse med hallongrädde och rostade mandelspån. På det sättet var det enkelt att tillfredsställa min käre far som just nu äter efter LCHF (om du vill härma hans efterrätt så är allt du behöver göra att utesluta den vita chokladmoussen) och mig själv som tycker att det är SÅ fint med randiga upplägg 😉

Det här är en maffig dessert som jag serverade den, men kan lättas upp för den som vill genom att helt enkelt använda mindre glas, tänk shotglas eller likande, och fylla dem med mindre mängd av mousse och grädde. Det är ett bra (och förvånansvärt ofta bortglömt) tips om man vill äta kakan OCH ha den kvar; Servera den i mindre portion och njut av den. Visst kan man leka runt med ”nyttigare” ingredienser, addera sötningsmedel istället för socker eller byta ut glassen mot sorbet, men om det är den söta varianten du är sugen på eller den gräddiga konsistensen du sett fram emot, glöm inte att också tillåta dig själv att äta den ibland.

Om du inte är ute efter att gå NER i vikt är detta heller inte något du behöver tänka på allt för ofta. Förutsatt att du äter en allsidig, balanserad kost i övrigt kommer en dessert då och då eller en fika här och där inte göra skillnad på vågen, bara på humöret 😉

Slut på predikandet. Chokladmousse var det!

***

Randig chokladmousse med hallongrädde och rostade mandelspån
(4-8 personer)

mörk chokladmousse:

100 gram mörk choklad (80%)
2 äggulor
2 1/2 dl vispgrädde

vit chokladmousse:

100 gram vit choklad
2 äggulor (1 helt ägg fungerar också bra)
2 dl vispgrädde

***

2 dl färska eller frysta hallon
2 dl vispgrädde

ca 1/2 dl mandelspån

***

Börja med att göra den mörka chokladmoussen.

smält den mörka chokladen försiktigt i vattenbad eller mikro tills den precis smält. Tänk på att röra om ofta, choklad behåller gärna sin form när den smält och kan lätt brännas vid!

Låt svalna en stund.

Vispa ner äggulorna en och en i den smälta chokladen.

Vispa grädden lite lagom, inte för hårt men inte för löst heller (jag vet, definitionsfråga, men du klarar det!).

Rör i grädden i chokladsmeten lite i taget.

Häll upp i botten på skålar eller glas. Mängden i varje skål/glas bestämmer du själv, tänk bara på att det kommer till ett lager mousse till.

Ställ in i kylen medan du förbereder nästa mousse.

***

Gör samma sak med den vita chokladmoussen. Smält chokladen, låt den svalna. Vispa i äggulorna (alternativt ett helt, något vispat ägg). Vispa grädden och blanda ner i den smälta chokladen.

Dela upp den vita moussen i samma skålar eller glas som du hällde den mörka i lite innan.

Ställ in i kylen för att stelna i minst tre timmar.

***

Före servering gör du hallongrädden.

Lägg hallonen i en skål alternativt tina hallonen så de är mjuka. Häll bort eventuell vätska och spara några till garnering.

Vispa grädden.

Häll grädden över hallonen och vispa ihop dem båda. Ju mer du vispar desto finare delas hallonen.

Toppa chokladmoussen med hallongrädden.

***

Rosta mandelflarnen i en het, torr stekpanna. Det tar bara några minuter, håll koll och rör runt hela tiden!

Garnera mousse och hallongrädde med ett par färska hallon och de nyrostade mandelspånen.

Servera!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s