Rårisgratäng med feta (och en skvätt vin om man vill)

Är ni, såsom jag, ibland lite trötta på det ni ser när ni öppnar kylskåpsdörren? Änden på en för länge sedan praktfull zucchini ovanpå osten, en halv paprika bredvid smöret, ett par sorgsna svampar i rotfruktslådan… Vad gör man med alla sådana där småsaker, som det bara dräller av ibland? Ja, för att inte tala om den där lådan med ris som blev över sedan stroganoffen i söndags?

Att kasta är inte det bästa alternativet, varken för plånboken eller miljön. Släng ihop en gratäng istället! Pastagratänger gör jag titt som tätt då jag är jättedålig på att koka rätt mängd pasta, men råris fungerar helt klart lika bra att göra en gratäng på, och just råris tjänar man på att koka en hel del åt gången eftersom det tar ganska så lång tid.

Det bästa med recept som det här är att du kan följa det till 100% eller 20%, resultatet kommer ändå bli jättebra. Byt ut de grönsaker du inte har hemma mot sådant som ligger i kylen och ser lite ledset ut. Ibland är det skönt att bara rensa ur lite grann, och då passar gratänger alldeles utmärkt! Purjolök kan bli vanlig lök, fetaost kan bli riven hushållsost, zucchinin och paprikan kan bytas ut mot… ja, det mesta faktiskt. Det du hittar!

Och du, en rätt på rester och snuttar behöver faktiskt inte vara tråkig, piffa upp den med lite vin, och vips är den gråa vardagen långt borta 😉

***

 

Rårisgratäng med feta

Ingredienser
(4 portioner)

6-8 dl kokt råris  (beroende på hur mycket du har i kylen)
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 paprika
1 morot
1/2 zucchini
ev. 1/2 dl vitt vin
100 gram fetaost
ev. gröna örter
2 msk  ströbröd (eller vanligt smulat bröd)

salt och peppar
olja att steka i

***

Har du inte kokt ris redan så kan du först koka råris, tänk på att det tar ungefär 45 minuter. Räkna med runt 3 dl okokt ris. (Klart vitt ris också går bra, det är bara jag som föredrar råris)

Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka purjolöken och vitlöken. Fräs i en panna i några minuter.

Skär paprikan, moroten och zucchinin i mindre bitar och lägg i stekpannan allt eftersom.

När alla grönsaker fräser och fått lite färg kan du, om du vill, hälla på vinet. Låt det koka in, det tar inte många minuter.

Häll slutligen i riset i stekpannan, smula ner hälften av fetaosten och krydda med salt, peppar och eventuellt någon ört om du har.

(vill du kan du äta rätten redan här, för att dra ner på tiden lite.)

Tag fram en ugnsform i lagom storlek och häll i risröran. Toppa med resten av fetaosten och ströbrödet.

Ställ in i ugnen i ca 30 minuter, eller tills den börjar få en fin färg.

Ät gärna tillsammans med en god sås, till exempel turkisk yoghurt blandat med senap och honung, och sallad eller kokta grönsaker!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s