ugnsrostat grönt med feta

Lördagen spenderade jag hemma med hunden den här veckan, inga planer hade jag och inga planer ville jag ha. Istället tog vi två sköna långpromenader i höstluften, gjorde om headern på bloggen lite (jag är fortfarande inte något proffs så den får se ut som att jag är fem och leker med paint för första gången), läste tidningar och drack te, samlade inspiration genom att titta igenom era bloggar, såg filmen Bolt på TV och städade det som behövde städas. Ibland är det härligt att känna att man har all tid i världen och lagom mycket att fylla ut den med!

Och så blev klockan kväll och det var dags att fundera ut vad maten skulle bli. Dock lockade smaken på maten mer än tanken på att laga den – inte för att jag inte tycker om att laga mat, men för att jag just spenderat ganska så lång tid på att få rent köket och inte alls hade lust att göra om alltihop igen!

Det är sådana dagar det kan vara gott med ett recept som det här, där allt görs i samma form. Har man lite av varje inne  i kylen så är det perfekt att skära det man hittar i jämnstora bitar och ugnsrosta dem i lagom takt. Lite pass behövs, men minimalt med jobb och ännu bättre – minimalt med disk efteråt 😉

***

Jag är säker på att många av er redan rostar rotfrukter i ugnen då och då, det är ett väldigt gott tillbehör till stekt och grillat, men vill man göra det hela till en ensamrätt går det jättebra också! Bara att lägga till lite grönsaker och lite ost av något slag och servera som det är eller med en god vinägrett. Färdigt!

Receptet nedan räckte till en stor portion till mig, en inte liten portion till hunden (potatisen var det som slank ner snabbast, och så osten förstås^^) och så småätande resten av kvällen. Är ni fler är det såklart bara att öka på allt lite grann, ja, eller att inte äta ihjäl er som jag råkade göra >.<

***

Ugnsrostat grönt med feta

Ingredienser:
(två gigantportioner)

2 morötter
1 stor palsternacka
2 stora potatisar
3 vitlöksklyftor

ca 150 gram zucchini
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika

ca 75 gram fetaost
färsk basilika/timjan

flingsalt
olja

***

Börja med att sätta ugnen på 225 grader och ta fram en plåt med bakplåtspapper på.

Skala morötter och palsternacka, skrubba potatisen om skalet är grovt.

Skär rotfrukterna i lagom bitar/klyftor, försök att få dem ungefär lika stora. Skala vitlöksklyftorna.

Lägg allt på på plåten och ringla över olja. Blanda runt så att allting täcks. Dekorera med lite flingsalt och skjutsa in i ugnen ca 15 minuter eller tills allt blivit mjukt.

Under tiden; skär zucchini och paprika i lika stora bitar, inte för små.

När 15 minuter har gått; ta ut plåten och strö över grönsaksbitarna. En nypa flingsalt till och kanske lite extra olja, sedan in i ugnen igen i 10 minuter, eller tills allt blivit mjukt.

Under tiden; skär fetaosten i fyrkantiga bitar och hacka den färska kryddan.

Efter 10 minuter, ta ut plåten och dekorera med fetaosten. Avsluta med kryddhacket.

In i ugnen igen i 5-10 minuter, tills allt har fått lite färg och osten har smält lite grann.

Tag ut, lägg upp och servera, gärna med lite balsamicosirap om ni har sådan eller en vinägrett ringlad över.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s