Quinoawok med jordnötsdressing

Vad roligt att ni lyckades hitta mig, jag var lite orolig när allting gick så fort, men huvudsaken är att ni är här! Glöm inte att lägga till mig på bloglovin om ni prenumererade förut, jag kommer tyvärr inte kunna föra över några prenumeranter hit från sajtos sida.

***

Visst blev det en hel massa jobb för mig med att flytta över alla inlägg och fixa i ordning en ny bloggsida, men jag måste ändå erkänna att det här är ganska spännande! WordPress har nämligen en hel del finesser som sajto saknade. Jag hade bestämt mig för att jag skulle behålla min design ett tag till men nu när jag har suttit och bläddrat genom alla mallar kan jag ändå inte låta bli att experimentera lite! Här ska ändras om, sjunger jag mellan utseendeförändringarna, in med nytt och ut med gammalt! Som några av er så riktigt poängterade: Jag får se det här som en nystart, en chans att skaka om bloggen lite grann.

Ja, fast inte mycket kommer att förändras – helt ärligt. Det är ändå mycket som jag trivs med, och jag kommer inte sluta med matbloggandet och börja följa sporttablåerna åt er, jag är säker på att ni klarar det själva (med tanke på att jag inte är ett dugg intresserad är det nog bäst så). Ett nytt utseende kommer jag skaffa mig, ytan blir aningen annorlunda, men innehållet är i stort sätt detsamma. Vad säger ni om det?

***

Ett recept har jag också att dela med mig av; det första som jag publicerar på den här adressen. Dock önskar jag att bilderna var lite bättre, men ni får ta dem för vad de är – jag var helt enkelt hungrig när jag tog dem 😉

För ett tag sedan köpte jag hem en burk jordnötssmör. Det är en sådan där ingrediens som jag tycker är bra att ha hemma, även om man kanske inte är av den typen som direkt tycker om att bre det på mackan (usch nej!). Dels håller den länge, så att den står hemma gör ingenting, dels är det oerhört nyttigt (i alla fall om du köper en ekologisk variant utan tillsatt socker) om än aningen kaloririkt. Men bäst av allt; det finns en otroligt massa god saker att göra med just jordnötssmör! Varför inte röra ihop en god  jordnötsfrosting att ha på dina cupcakes eller göra fantastiskt goda jordnötskakor (det ska jag nog banne mig baka snart!). Vem älskar inte snickerskakor? Och tro det eller ej, men jordnötssmör passar ovanligt bra i mat också! Jag har redan skrivit om den afrikanska grytan där jordnötssmöret är ett måste, men någonting som är lite mer traditionellt är en god jordnötssås i det asiatiska köket.

Här bjuder jag på en spännande kulturkrock i form av en quinoawok med jordnötsdressing som inte kräver mycket mer än quinoa, grönsakerna du har i kylskåpet och jordnötssmör att röra ihop dressingen med. Det går snabbt, är relativt nyttigt och du rensar ur kylen på samma gång! Kalas 😉

***

Quinoawok med jordnötsdressing
(2 personer)

1,5 dl okokt quinoa (ungefär 3 dl kokt)

1/3 purjolök
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika (självklart går det lika bra med en hel paprika i samma färg)
1 morot
1 liten bit zucchini
1 lika liten bit vitkål

1 1/2 msk jordnötssmör (gärna ekologiskt – då är det oftast osötat)
2 msk vitvinsvinäger
1 msk soja
1 liten, liten klyfta vitlök
lite chilipulver eller hackad chili om du vill
ett par msk vatten

salt

***

Börja med att koka quinoan genom att skölja den, hälla på vatten och låta den sjuda under lock i ungefär 15 minuter.

Blanda ihop dressingen i en skål. Klicka först i jordnötssmöret och häll över vitvinsvinäger och soja, pressa eller riv vitlöken och häll i lite chilipulver om du vill. Blanda ihop och tillsätt vatten tills konsistensen blir bra, för mig behövdes ungefär 3 msk vatten. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer vinäger eller lite mer jordnötssmör om du tycker det behövs.

Ta fram de grönsaker du tänker använda och strimla dem alla i lagom stora bitar (är du duktig blir strimlorna lika stora, jämna och fina, är du, som jag, mer åt amatörhållet blir det bra ändå!).

Woka alla grönsaker genom att steka dem i olja tills de precis mjuknat – de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd.

Blanda i den nu färdigkokta quinoan i grönskaswoken.

Häll över dressingen, blanda och salta om du vill, tänk dock på att jordnötssmöret är salt i sig!

Servera i skål eller på tallrik, gärna med några jordnötter och det sista av dressingen droppad över.

***

Du kan också hoppa över wokandet och äta quinoan med de råa grönsakerna och dressingen som en sallad. Det gör du som du vill!

***

Smaklig spis!

Annonser

24 thoughts on “Quinoawok med jordnötsdressing

  1. Nej, sporttablåerna hoppas vi verkligen inte att du börjar blogga om, ingen av oss är sportsmänniskor så vad ska vi då läsa om här hos dej?
    Då är det väl som man säger ”Inget ont utan det har något gott med sej”, kul om det finns lite fler finesser för dej att fixa med:) Tycker det blivit riktigt bra, grönt är skönt:)

    Jordnötssmör brukar vi också alltid ha hemma, vi gör en sås till kyckling som är så god på det. Ditt recept låter spännande.

  2. Jag köpte precis det där jordnötssmöret häromdagen, för att jag behövde det till ett recept. Nu har jag ett till recept som jag kan använda det till. Jag älskar quinoa också, så det här måste jag ju testa! 😀

    (Ja, skit i sporttablåerna. Lämna sporten till mig, så lämnar jag maten till dig. Haha.)

  3. Tack för din snälla kommentar, vad glad jag blir! 🙂 Jag vet inte om du vill ha träningslust, men jag vill iaf ha mer matlust. Och efter en snabb titt på din blogg ser jag att din mat tilltalar mig – inspiration till tusen 🙂 Här ska kollas igenom!
    Jag är en helt kalori, bant och svältfri träningsblogg. Precis som du har jag ett förflutet med ätstörningar och depression. Mitt hjärta klappar för alla som får gå igenom det här. Jag hoppas verkligen jag kan bli personlig tränare. Vill bland annat hjälpa folk att finna glädje i träning, att inte gå ätstörningens väg och få tjejer att inse att man inte blir stor av att styrketräna! Eftersom jag själv har haft både ortorexi, bulimi och anorexi kan jag många av tecknen och knepen, kommer vaka över mina klienter 😛
    Min hund är en blandning mellan bichon havanais, papillon (75%) och shih tzu. Hon fäller inte och allergiker tål henne, bra när man får besök 🙂 Såg att du också har en hund? Såg nosen iaf 😛 Har du någon bild på honom/henne på bloggen? Vilken ras? 🙂 Malva kommer om ca 3 timmar och jag är helt exalterad haha 😀 Har varit ifrån henne ”bara” tre veckor 😉 Vilken roman det här blev 🙂

    • Det låter toppen, jag och min blogg är också helt svältfria, ochjag tittar bara på kaloriinnehåll när jag smaktestar, jag räknar aldrig ut kalorier på maten jag lagar! Jag är inne på samma spår som du, jag pluggar nu till socionom för att kunna hjälpa ALLA osäkra tjejer och killar därute, oavsett om de lider av en ätstörning eller bara behöver prata av sig. Jag vet att jag inte kan vara där för alla, men jag ska göra det bästa jag kan 😉 Jag led (alldeles för länge) av ”anorexi med bulimiska tendenser” och har gjort många galna saker i mina dagar, så jag förstår helt vad du menar med knepen – det är bra att ha den erfarenheten när man tar hand om andra i liknande situationer – du kommer passa bra där 😉
      Åh vilken härlig blandning! Min hund här hemma är en bichon havanais och han är min ögonsten! Nu är han hela tio år gammal, men lika go som alltid! Jag tror inte jag har någon bild på honom här, men på dayviews.com har jag massor av bilder, han tar nästan över där 😉 sök på daedal så hittar du mig!
      Förstår att du är exalterad, och skriv på du bara, jag är ofta den som skriver romaner till andra, känns skönt att det inte bara är jag 😉

      • Grymt! Låter som om vi har valt bra jobb, socionom och personlig tränare med insider info ;P Hur många år har du kvar? 🙂
        Åh, han är jättesöt! En till trasselsudd, som jag brukar kalla Malva ibland 🙂 Klipper du honom själv? Man mår så bra av sina små hundar! Jag har bubblat av glädje enda sen malva kom igår haha 🙂 Nu ska vi ut på vår tredje promenad i det vackra vädret 😛
        Jag instämmer, känns bra att det inte bara är jag 😉

      • Precis! Jag har precis börjat första året, utbildningen är 3 och ett halvt år. Så… tre och ett halvt år 😉 Haha, ja, det är han verkligen, en trasselsudd alltså =D Vi brukar klippa honom hemma, ja, hans päls är OTROLIGT lockig, inte alls så där rak och fin som den brukar vara på havanaiser, så han får ett gigantiskt afro om man inte ansar 😉 Jag blir också mycket gladare av att ha honom i närheten, bara att veta att han är där ljusar upp dagen ❤

  4. Jordnöttsdressing låter ju riktigt gott! Gillar verkligen satay med jordnötssås (upptäckte det i Singapore) och det borde man kanske kunna göra en vegetarisk variant av också? 🙂

    Som svar på din kommentar: jag tittar mest på TV-serier, så det känns faktiskt extra trevligt och mysigt när man sätter sig ned och kollar på film i lugn och ro ibland. Ghost Town var en mysig och rolig film, rekommenderas. Och tips av alla slag är aldrig fel!

    Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s