Rågad fetaostpaj på världsvegetariska dagen!

Att jag skulle bli vegetarian har jag vetat om ganska länge. Mina föräldrar är båda två stora köttälskare och har aldrig riktigt kunnat acceptera tanken, därför var de också tidiga med att förklara för mig att så länge jag inte är myndig är det inte helt okej att välja bort den mat jag bjuds på. Vilken jag kunde godta som argument men inte helt omfamna.

Min artonårsdag kom och gick, dock spenderades den och halvåret efteråt i USA i en precis lika köttätande familj som den jag själv växte upp i, så där var möjligheten inte heller sådär överväldigande stor att gå över till att utesluta det i kosten som jag inte kunnat göra innan. Och det var okej för mig. Då. Jag åt ändå inte så mycket, av andra själ och andra tankegångar.

Dock gick det fort när jag väl kommit hem. Efter några veckor på hemmaplan visste jag direkt att det var dags att smyga in på den vegetariska banan, och jag började lite lurigt med att gå över till att inte äta rött kött – kallade mig demi-vegetarian och bytte ut kotletterna mot fisk. Det var enklare för min familj där hemma, då de kunde sticka till mig lite kyckling när fantastin tröt, och jag var glad att det gick åt rätt håll.

Så kom påsk, och fastan. Jag är inte speciellt religiös av mig, men jag tycker om tanken på att man ger upp någonting som man annars tar för givet under 40 dagar för att sedan kunna vara än mer tacksam över det senare. Så det här året gav jag upp kött. Och så blev det aldrig att jag halkade tillbaka när fastan var slut.

Vad mina föräldrar sa vill ni inte veta – det var INGA glada miner där hemma. Men är man 19 och snart utflugen förstår man snart att det är okej att inte alltid göra precis som föräldrarna vill. Visst har de rätt i mycket, men etik och moral varierar från person till person, och den här etiska frågan fick vi helt enkelt enas om att vara oense om.

Mitt val har jag inte ångrat en enda sekund. Det fanns någon månad där när jag var runt 21 som jag testade att äta kött igen för att göra min omgivning nöjd. Jag hade varit otroligt sjuk i anorexi och fick höra att det var vanligt att man valde att bli vegetarian eller vegan som ”ätstörd” för att det är ett enkelt sätt att begränsa intaget.

”Det är friskt att äta kött” sades det. ”Du är sjuk som inte vill äta av skinkan på julbordet.”

Och visst finns det säkert de som blir vegetarianer av fel anledning, just som att jag valde att börja äta kött igen av fel anledning.Nu vet jag att det är helt okej att leva vegetariskt och ändå vara fullt frisk, stark och hälsosam. Det går alldeles ypperligt att få i sig allt vad kroppen behöver varje dag utan att för den skull plocka upp lammfärsen ur frysdisken. Det går om man vill. Så länge som det är ens eget beslut.

***

Och varför denna långa historia Alexandra? Har du ens en poäng att komma med?

Jaha då! Det är så att det är World vegetarian day idag, eller världsvegetariska dagen på vårt ihopslagna svenska vis. Idag skänker vi en extra tanke till djuren och en extra tanke till oss som äter vegetariskt! Himla bra dag, tycker jag helt partiskt och vill sprida vetskapen om den till alla som läser här 😉

Därför har jag en helt vegetarisk (men väldigt ovegansk) paj att bjuda er alla på! Kombinationen soltorkad tomat, svarta oliver och feta är toppen, och alla har nog förstått nu att jag är väldigt svag för allting som varit i ugnen och ligger i ett skal. I mitt fall bakade jag bottnen på rågsikt, den går helt klart att byta ut mot grahamsmjöl, vetemjöl eller en blandning av dem båda.

Har ni tänkt äta vegetariskt idag?

***

Rågad fetaostpaj

Ingredienser:

3 dl rågsikt
125 gram rumsvarmt eller smält smör
2 msk kallt vatten

***

1 dl soltorkade tomater
1 dl svarta oliver (knappt)
150 gram fetaost
2 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
färsk basilika
salt och peppar

***

Ugn: 175 grader

Börja med att blanda ihop mjöl, smör och vatten i en bunke till en deg.

Tryck ut degen i en smord pajform.

Låt  pajskalet vila i kylen någon halvtimme eller så, den kommer hålla ihop mycket bättre när det är dags att äta den då, eftersom den inte är förgräddad. (vill du istället förgrädda pajen, ställ in i 200 grader varm ugn i ungefär 10 minuter)

Dekorera sedan pajskalet med soltorkade tomater skurna i mindre bitar, svarta oliver delade på hälften och hälften av fetaosten.

Blanda ihop ägg, grädde och  mjölk i en separat skål och smula i resten av fetaosten. Blanda gärna i lite hackad basilika också, om du har.

Salta, peppra och häll över i pajskalet.

Skjut in pajen i ugnen tills äggstanningen stelnat och pajen fått färg, ca 30 minuter.

Servera med extra basilika och en god sallad  ❤

Annonser

34 thoughts on “Rågad fetaostpaj på världsvegetariska dagen!

  1. Visste inte att det fanns en sådan dag. Jag skulle ha svårt att sluta med kött och fisk, men skulle gott kunna äta vegetariskt oftare. Uppvuxen med att man får varsin bit kött eller vilken proteindel som nu serveras, men man fick äta sig mätt kolhydratsdelen. Så jag äter i alla fall mycket grönsaker 🙂 Och så äter vi nu mer annan proteinrik mat så som tex ost, bönor.

    • Att bli vegetarian är då rakt inte för alla, men det är ju roligt om fler får upp ögonen för att vegetariskt då och då inte skadar 😉 Finns ju mycket gott som är vegetariskt, och bara för att man äter kött betyder det ju inte att det är förbjudet att äta mat utan (som tex min pappa har fått för sig) =D Nej, dagen är inte så välkänd, den kanske kan bli det om några år? 😉

  2. oj, hade ingen aning om att det var den dagen idag. men vi brukar äta rätt mycket vegetarisk under veckan och sen ”kötta på” under helgerna, det är mest sambon som är emot vegetarisk mat. jag gillar det 🙂 fast jag gillar kött också, men jag tycker det är onödigt mot både miljön och plånboken att äta det varje dag!

    jag gillade också gossip girl ett tag, har för mig att andra säsongen var rätt bra? men nu är det så himla söndertjatat och jag känner ingen sympati för någon av karaktärerna, man bryr sig liksom inte i vem serena ska ligga med denna veckan eller om chuck och blair ska vara ihop eller inte i det här avsnittet för det är bara samma sak om och om igen på superspeed… men titta på OC, det är SÅÅÅ himla bra. speciellt första säsongen, helt fantastisk!

    • Haha, kötta på =D Det låter väl som en bra fördelning, jag förstår helt om man inte vill sluta äta kött, men det är härligt att se att köttätare också kan äta vegetariskt då och då ❤ Jag ska precis börja på tredje säsongen, så jag har inte hunnit tröttna än, kanske är därför jag fortfarande gillar det 😉 Då får det nog bli OC efter GG 😉

  3. Åh, nej! Fy skäms på mig… vi åt räkor idag! Nu är ju inte vi vegetarianer men ändå. Jag tycker ju att det är trevligt med t.ex. kanelbullens dag osv. Hade helt enkelt inte koll. Vi brukar försöka äta vegetariskt en gång i veckan minst. Då räknar jag inte pannkaka, hihi. Oftast blir det en soppa. Min söner är tyvärr dåliga på grönsaker men mixade soppor upphällda i muggar är poppis. Fiffigt namn du kommit på till pajen! 🙂

    • Haha, ja, fy skäms, det var illa 😉 Du får skriva in det i nästa års kalender så du inte missar det 😉 Mmm, pannkaka ❤ Du får servera det med ärtsoppa utan fläsk och DÅ kommer du undan med det som vegetariskt 😉 Haha, jag försökte i alla fall =D

  4. Fantastiskt bra med en sådan dag! Vegetariskt hela dagen, förutom på kvällskvisten då det serverades tacos med köttfärs, äsch äsch. Bra att du uppmärksammar dagen iaf:))

  5. Hej! Förlåt att jag är så kass på att svara på kommentarer, men jag uppskattar verkligen att du fortsätter skriva. Jag har massor av grejer på gång just nu, så det blir bloggen som får lida 🙂

    Det där ser supergott ut, när jag kan tugga igen får det bli nästa maträtt! Jag går under alltså, jag haaaatar att leva på bara flytande. En ofrivillig detox typ.. bååååh vad less jag är.

  6. Otroligt intressant läsning, gillar verkligen att du inte tillhör de som kommer med pekpinnar utan istället gör på detta sättet!
    Ingen aning om att det var vegdagen, men till nästa år så ska vi banne oss pricka in den. Inte så ofta vi äter vegmat, även om det äts grönsaker odyl i överflöd.
    För övrigt låter pajen sanslöst god, riktig medelhavspaj ju:)

    • Tack, vad glad jag blir av att höra det! Jag vet själv hur jobbigt det är att få andra människors åsikter nedtryckta i halsen – urk! Så jag undviker det, vi är ju alla olika och lever med våra egna beslut.

      Med det sagt – det är ju alltid jättekul att inspirera och informera – lite mer objektivt sådär 😉 Pricka in 1 oktober som vegetarisk dag nästa år i almanackan, så kommer du säkert ihåg det då =D

      Åh, tack! Ja, det har du rätt i, väldigt medelhavsinspirerad =)

  7. Vad tråkigt med din oaccepterande familj :/ det måste ha försvårat det hela en hel del. I min familj har jag blivit stöttad, alltid. Ingen annan är veg*an men det äts ju nästan bara det eftersom jag äter det (och det är oftast jag som lagar mat :P). Min ena syrra har alltid älskat vego-mat men har aldrig varit helt vego, min andra syrra har börjat nu sen jag blev djurrättsintresserad. Dem har hakat på lite liksom 😛

    • Jo, lite trist är det… Mamma har faktiskt mer eller mindre accepterat det nu, hon har väl förstått att jag, efter så där fem år, kanske inte är inne i en fas ändå – och är helt med på att prova det jag lagar. Pappa, å andra sidan, har VÄLDIGT svårt för det. Men så länge han är tyst är jag glad 😉 Skönt att din familj stöttade dig, det tycker jag borde vara en självklarhet! Kul att du kunnat inspirera dem lite 😀

  8. En rolig läsning. Hemma hos mig blev det tvärtom när jag berättade om att jag ville äta vegetarisk kost. Hela familjen engagerade sig och ville också gärna äta det jag åt. Vi lånade massor med böcker om vegetariskt på biblioteket. I skolan var det dock inte alls samma min. Min mamma fick följa med till skolan och till slut efter mycket bråk fick jag min vegetariska kost även där. Vad kul att det numera finns en world vegetarian day! Ett mycket bra initiativ av någon:)

    • Vad skönt, det var väl lite det jag hade hoppats på. Vad konstigt det är att skolor i allmänhet verkar vara emot det där med vegetariskt ätande! Eller ja, de har nog blivit lite bättre nu tror jag, och jag hade tur i min gymnasieskola för en av de som lagade maten var vegetarian själv. Trots det var det BARA vegetarianerna som fick ta av den vegetariska maten – den var INTE till för alla. Vore det inte bättre om det alltid fanns en vegetarisk alternativrätt? För alla? Det har du rätt i, en mycket bra dag 😉

  9. Åh, så synd att du inte åkte! Tokyo är en helt fantastisk stad. Så även om det inte blir för att studera kan jag varmt rekommendera att åka hit som turist, finns så ofantligt mycket att se och göra!

    Vad kul! Ja, du ska absolut få mer uppdateringar om vad som händer i denna ‘dygnet-runt-levande’-stad =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s