Rödbetor är verkligen fantastiskt – vilken underbar smak de har! Billigt är det också, och odlas ofta lokalt, så det är en perfekt råvara att ha hemma – speciellt nu på hösten. Ja, och så är de ju vackert rosa – och oktober är ju faktiskt en rosa månad tack vare att vi alla gärna vill stödja bröstcancerforskningen, eller hur?
Med den här vetskapen i bagaget, hur kommer det sig att det här är mitt FÖRSTA recepttips med just rödbetor?
Jo, det ska jag säga er, det är för att den ljuvligt goda smaken uppvägs och förbipasseras av den otroliga avfärgningen den utsätter oss stackars hungriga för! Det går inte att undvika att få helt rosa handflator, rosaprickiga väggar, nedstänkta byxor (och ALLT som är vitt inom skotthåll), rosa avtryck på alla dörrhandtag och alla andra ytor också för den delen. Jag är inte pedant på något sätt (eller lite kanske, jag gillar min lägenhet ren) men jag blir TOKIG när allt jag ser vart jag än vänder mig är PRICKAR, prickar som inte ska vara där. Och just så blir det VARJE gång jag handskas med just rödbetor. Jag kan inte koncentrera mig på någonting annat än att få bort varenda prick vilket för med sig att alla andra prioriteringar hamnar i skymundan. Och det är jag ALLERGISK mot!
Det här är faktiskt ett STORT problem!
Men idag lät jag ändå mitt sunda förnuft få vila ett tag och ett par rödbetor åkte fram, skalades och skivades. Jag valde att servera dem mjuka, jag föredrar dem så framför krispiga, kanske mest för att jag inte tycker om smaken som blir om man råkar bränna dem – vilket är lätt gjort om man har lite olika storlekar på skivorna.
***
Men vad serverar man till rödbetor då?
Något som smakmässigt passar väldigt bra till är getost, och efter att ha rumstrerat om i kylen ett slag så dök jag också fram med lite broccoli och en mjölk som behövde användas upp. Så varför inte servera chipsen med en getostgratinerad broccoligratäng? Goda smaker tillsammans, och lite roligare än att bara smula getost över chipsen!Jag satsade på två portioner, men det kan ha blivit lite mer, jag är inte säker förrän jag ätit en gång till och sett om magen sätter stopp innan allt är slut. Om man däremot äter något till, kött om man gillar sådant eller exempelvis linsbiffar eller liknande kanske det till och med räcker till fyra. Det lämnar jag upp till er att bestämma ;)***
(Mjuka) rödbetschips
Ingredienser:
2-3 stora rödbetor
rapsolja el. liknande
flingsalt
***
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala rödbetorna och skiva dem tunt (mandolin är bäst, men jag i mitt fattiga studentkök använde osthyvel. AJ!).
Ringla olja över en plåt, snåla inte!
Sprid ut rödbetsskivorna över plåten och se till att de täcks av olja.
Strö över flingsalt och skjut in i ugnen.
Tiden varierar beroende på om man vill ha dem mjuka eller krispiga. Mjuka tar ungefär 20 minuter och krispiga 30-40. Glöm inte att titta efter regelbundet så de inte bränns, då är de otäcka!
Tag ut och låt gärna rinna av på hushållspapper innan servering.
***
Getostgratinerad broccoligratäng
Ingredienser:
200 gram broccoli
ca 30 gram smör
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk (jag använde lättmjölk)
75 gram getost (själv använde jag fontanas variant)
salt och peppar
***
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela broccolin i buketter och lägg dem i en liten, ugnsfast form.
Gör en bèchamelsås genom att smälta smöret i en kastrull, vispa i mjölet och tillsätta mjölken lite i taget tills det blivit en ganska tjock sås.
Blanda i getosten, men spara en bit till garnering. Salta och peppra.
Häll ostsåsen över broccolin i formen och ställ in den i ugnen i ungefär 30 minuter, eller tills den fått färg och broccolin mjuknat.
Servera! Kanske med rödbetschipsen ovan?
***
Det ser jättegott ut!! 🙂
// Jenny
Åh vad det verkade gott då! Måste prova att göra de där chipsen. Ibland har jag rödbetor i när jag rostar rotfrukter i ugnen men de har en tendens att färga alla rotfrukter rosa… 🙂
Rödbetor och getost är en mycket god kombination! Din broccoligratäng ser mumsig ut 🙂 (Osthyvel, ajaj akta de små fingrarna!)
Tack så mycket – och japp, ajaj var det helt klart!
Klart jag kommenterar! Som jag skrev på min blogg så måste vi Campustjejer hålla ihop! 😉
Haha, väldigt sant 🙂
Ett tips för att slippa rödbetsfärgen är att använda gulbetor istället. De smakar en aning sötare och färgar inte alls av sig, men tyvärr kan de vara svårare att få tag på.
Ja., det var ett bra tips, har aldrig provat gulbetor – smakar de likadant?
De smakar väldigt likt, men inte helt identiskt. Lite sötare som sagt, och kanske inte lika mycket av rödbetornas ”jordiga” smak. Men det går fint att ersätta med dem i vanliga rödbetsrecept. Dessutom tycker jag att de gula är ännu godare att ugnsbaka än röda.
Ska verkligen provas! Tack för svar =)
Några förslag: http://vegologi.blogspot.com/2009/11/rostade-gulbetor-och-morotter-med.html
http://vegologi.blogspot.com/2008/11/rostat-brdplgg-p-gulbetor-mandel-pple.html
ska ta mig en titt eller två =)
Om man inte vill bli röd om fingrarna kan man använda plasthandskar från apoteket, men kanske inte lönt ngn enstaka gång. Citronsyra tar bort färgen, annars tycker jag det försvinner ganska snabbt om man bara tvättar händerna några gånger.
Ser gott ut!
Jag funderade på diskhandskar men sansade mig – det är ju faktiskt inte svårt att få bort – bara lite smått irriterande 😉 Men tack för citronsyretipset!
Vilken härlig middag, vad du är grym på att ta hand om sånt som ligger kvar i kylen… Jag håller med om rödbetorna, men kan inte låta bli dem iallafall..!
Åh, men tack, vad fint sagt! Jag försöker, efter att ha haft en period förra året då jag slängde alldeles, alldeles för mycket! Det tar på både jordklotet och plånboken – dessutom kan man komma på de allra godaste smaksensationerna av att ta fram de småbitar som bara ligger 😉
å vad gott det såg ut! älskar rödbetor 🙂
tack snälla! Det gör jag med 😀
Rödbetorna låter precis som något jag måste testa inom kort 😀
Vad bra, hoppas du tycker om dem 🙂
Detta är en rätt jag normalt sätt inte skulle välja att laga eftersom jag inte är speciellt förtjust i broccoli och getost men detta såg verkligen jättegott ut så jag kanske skall ge det en chans 🙂
Vad roligt! Ja, att testa kan ju göra att man ändrar sig om inte annat 😉 Annars kan du ju alltid byta ut getosten mot feta tillexempel? Eller broccolin mot blomkål?
Tack söta du för din fina och värmande kommentar hos mig, det gläder mig mycket. Önskar dig nu en härlig helg.
Kramar från Maria
Skoj att du kikade in och lämnade en kommentar på min blogg!
Fin blogg du har! Tyvärr är jag inte så mycket för att laga vegetariskt.
Det passar inte alla 😉
sv: ja GG är Gossip Girl och det är underbart! Haha 🙂 ser framemot nya recept!
Då behöver du inte vänta länge 😉
Tack för titten inne hos mig! Nu har jag suttit och kikat runt en stund på din fina blogg… magen knorrar högt – så jag antar att man kan säga att jag har blivit inspirerad 😉 Hit kommer jag igen!
Ha en fin fredag!
Haha, vad trevligt 🙂 Du är så välkommen tillbaka!
Åh, så gott!
Du har fått en blog award av mig! 🙂 Trevlig helg!
Oj, vad snällt! Tack ❤ Vad glad jag blir 😀
Vad gott det ser ut! Jag brukar använda plasthandskar när det kommer till rödbeta och vet av erfarenhet hur det är att använda osthyvel för att skiva rödbeta, aj säger jag också 🙂
Plasthandskar kanske vore ett alternativ… Haha, ja, osthyvel är väl inget jag direkt rekommenderar 😉
Åh, posta gratängen till mig. O-m-e-d-e-l-b-a-r-t!
haha, aaaw 🙂 Jag är säker på att du kan göra en precis lika god alldeles själv 😉
Men guuuu vad gott!!! =)
Ååh, tack så mycket!