Ni som har varit med mig här ett tag känner kanske till min kärlek till sommarsquashen – eller zucchinin, som jag föredrar att kalla den. Under de varmare månaderna kan den hittas i sin vackert gröna form och då, när den är vanlig och relativt billig, använder jag den gärna i allehanda rätter, i olika former av pasta likväl som i paj, grillad såväl som stekt, tunt skuren som ett substitut för spagetti eller i tjockare bitar som… sig självt. Smaken är ganska så menlös när den äts som den är – lite åt gurkhållet och mest vatten – men blir tillagad tillsammans med andra smaker ett perfekt kompliment!
Om ni nu vant er vid att se dessa zucchinirecept på sommaren kommer nu nästa variant på squash att introduceras här på bloggen, och jag vågar nästan lova er att det inte är första gången ni ser den här! För även om zucchini är väldigt gott och användbart är butternut squash – som är vinterns lite större motsvarighet till sommarens variant – ändå snäppet roligare!
En reservation:
Jag är en kanelnörd som tycker att det inte finns mycket som inte blir bättre med kanel. Just smaker som squash, pumpa och sötpotatis är speciellt samarbetsvilliga och jag kunde inte låta bli att pudra över just kanel innan jag rostade mina squashbitar, så därför finns kanel med i receptet. Dock kan blandningen kanel och fetaost låta lite märklig, så om du föredrar att prova utan kanelen är det såklart helt okej och också det mycket gott! Salta lite på bitarna innan du skjutsar in dem i ugnen då, annars följer du receptet som vanligt.
Vill du hellre gå all out med kanelen kan man göra en riktigt amerikansk version av den här rätten och rosta squashen med kanel, brunt socker och lönnsirap ringlad över. Det lutar väl mer åt efterrätt än måltid, men det är faktiskt överraskande gott! Då behöver du ingen fetaost, det tror jag skulle bli lite overkill 😉
***
Ugnsrostad butternut squash med valnötter och feta
Ingredienser:
2-3 portioner
1 butternut squash
ev 1-2 tsk kanel ELLER flingsalt
1/2 paket fetaost (runt 75 gram)
ca 1 dl hela valnötter
färska örter (tex timjan och/eller oregano)
olja till plåten
***
Sätt ugnen på 225 grader och ringla olja över en plåt eller långpanna.
Skala squashen om du vill (jag brukar göra det, men skalet är ätbart – tänk lite som potatis) och rensa bort kärnorna (som du kan spara och rosta om du tycker om pumpakärnor – men jag brukar faktiskt kasta dem…)
Tärna köttet i ungefär lika stora bitar och lägg dem på plåten. Blanda runt så de täcks med olja.
Om du vill kan du pudra lite kanel över dem, eller så saltar du. Ställ sedan in plåten i ugnen.
Låt squashen rostas i ungefär 30 minuter – tills bitarna är alldeles mjuka. Det kan bero lite på både squash och ugn så titta till den då och då.
Hacka valnötterna grovt, rosta dem eventuellt i en torr panna i några minuter, eller lämna dem orostade.
Lägg upp den färdigrostade squashen på tallrikar och smula över fetaosten. Strö över valnötshacket och dekorera med den de färska örter du har valt.
Servera!
Mmm… Så gott. Jag brukar ugnsrosta sötpotatis och blanda med fetaost, babyspenat och avokado plus några frön eller nötter.
Mmm, låter fantastiskt det! Avokado som är så gott också ❤
det ser kanongott ut, och oftast är ju de allra enklaste recepten de bästa!
jag tror aldrig jag kommer lära mig att tycka om vin, det är samma sak med kaffe. på det sättet är jag nog barn hela livet 😉 men varför dricka surt vin när man kan dricka god uppfriskande cola eller vatten?
Ja, det har du rätt i, ibland underskattar man det enkla och tror att man måste krångla till allt, det är oftast inte alls nödvändigt!
Nej du, kaffe klarar jag inte heller av – så där är vi två – vad skönt att det inte bara är jag 😉
Kan man köpa squashen i en vanlig affär? Har inte sett dem där jag handlar.
Härliga färger Alexandra 🙂
Jo, de brukar faktiskt finnas i vanliga affärer, i alla fall de lite större som ica maxi och citygross. Jag köpte den här på lidl faktiskt, så de finns lite överallt! Det är nog lite så att man ser dem när man letar efter dem 😉 Tack snälla!
De här receptet låter jättegott! Jag brukar ofta använda succini i olika maträtter, så det kan va kul att testa något annat.
Vad roligt, tack! Ja, prova, det är verkligen gott! Långt ifrån zucchinismaken – men väldigt gott ändå 🙂
Jag bara måste göra detta, gud vad gott det låter!! Mums!!
Yay! Då hoppas jag att du också tycker om det ❤
Mm vad gott det lät och såg ut! 🙂
Tack snälla! Vad fint av dig 🙂
Oj vad gott! Och så lyxigt det ser ut med färska örter och valnötter. Jag har inte testat butternut med kanel, förutom i pumpamuffins en gång, men jag är ju inte den som är den, så det ska testas!
Tack! Haha, ja, jag passar på att använda mina färska örter nu, de börjar redan ledset krypa ihop i fönstret nu när solen inte längre skiner lika mycket på dem… Jag är inte den med de grönaste fingrarna på jorden så snart blir det nog örtfritt på bloggen 😉
Jomen, det lät ju som en godsak, det salta till den lite mer söta pumpan… mums! Kanelen… jo då, den låter så konstig till så det passar säkert hur bra som helst:)
Haha, helt rätt resonerat 😉
Vilken kul nyhet. Jag har sett den i butiken men trodde typ att det var någon ”dekorationsgrej” nu till allahelgona/halloween..haha så fel jag hade! Går den att äta så kommer jag absolut att köpa den. Det är alltid kul med nya smaker!
Haha, jo, men du kan ju dekorera lite med den också, om du vill det 😉 Jag håller med, det är alltid spännande med sådant man inte provat förr!
Såg ju supersmarrigt ut!
Har aldrig smakat den squashen men blev nyfikan nu, har gärna fetaost på rostade grönsaker för det blir ju alltid gott.
Ha en bra dag!
Kram Anna
Åh, då tycker jag du ska göra det, det kanske blir en ny favorit? 😉 Kram!
Älskar varianten med rödbetor, valnötter, feta och honung. Så detta kan inte vara annat än gott!!!
Åh, du, det gör jag också! ❤
Ja jag hade hoppats han skulle kommit, men men.. Allt kan hända 🙂
Det är starkt att du gett dig in i det, när du har egna erfarenheter. Det låter inte helt fel och det är såna som dig som behövs, tror jag!
Jag har en lång historia bakom jag med, med alkoholiserad mamma, bott i familjehem, gått genom sorg och kriser och varit deprimerad och haft ångest. Erfarenheter finns det gott om! Lycka till med allt!
Då passar du nog jättebra inom ditt yrke också ❤ Tack snälla!
Det här ser jättegott ut och jag har gjort något liknande – var supergott! Ska spara detta och göra. Bra tips!
Och tack snälla för kommentar. ❤
Vad roligt, hoppas du gillar det!
BUtternuten är en av mina favoriter med och ugnsbakad blir den så mjuk och len. Mums, nu blev jag riktigt sugen!!! Kram
Det håller jag med om ❤
vad suktad jag blir!!
Haha 🙂
Åh, det låter jättegott. Jag åt soppa med butternut squash och kantareller för någon vecka sedan, och det gillade jag verkligen!
Sv: Haha, jo fyra är ju lite väl tidigt. Två timmar senare hade varit perfekt.
Oh, det lät som en spännande kombination, det ska jag komma ihåg 😀
aah förlåt för sent svar! Jag har inte varit så glad på senaste tiden pga en händelse, så har inte orkat med bloggen riktigt. Men nu är jag tillbaka! 😀 What doesn’t kill you make you stronger 😉 Uppskattar varje kommentar jag får, och önskar att jag hade tid att personligen svara på dom ikväll, men tyvärr hinner jag ej det.
Hoppas att allt är bra med dig, kramar ❤
http://mymic.blogg.se
Ingen fara, du svarar när du vill och kan, det vet du ❤
Intressant frukt! Fast smakar den potatis är den inte fullt så kul då jag inte gillar potatis xD
▲ Yeah, de blev asbra! Bilder/recept kommer imorgon/imorgonkväll,
Haha, ja den är intressant! Fast den smakar inte riktigt potatis, utan sötare och… mustigare! Svårt att förklara, men om du provar någon gång så vet du 😉
Det där såg gott ut!
Sv: Ja, den länken ingick i min hållbar utveckling-kurs och den var mycket bra för att få insikt om sig själv! För mig är det maten framförallt, så jag tänkte att du kanske kan/eller har skrivit ett inlägg om bra basgrejer att ha hemma när man vill äta mer vegetariskt? Tips helt enkelt 🙂
Tack! Och tack för tipset om basgrejer för vegetarianer, det ska jag verkligen skriva om! Superbra att få höra vad ni vill läsa ❤
svar; saffran är lite bortglömt tycker jag, man använder det bara runt jul. men det passar otroligt gott till både gröten som till yoghurten! 🙂
Så är det nog 🙂
å, tack! och ta hand om dig med.
❤
Hjälp så gott det där låter, har aldrig provat sommarsqaush. kanske borde gör det nu 🙂
Det tycker jag, prova båda varianterna, de är väldigt olika varandra 🙂
Såg sjukt gott ut! Måste testa i helgen! 🙂
Roligt att du tycker det 😀
åh tack! vilken bra blogg du har 😀
Tack snälla! Vad glad jag blir! ❤
sv; tack! och underbart att du ser tillbaka på det där med värme!
jag tror att dbt skulle kunna hjälpa mig en hel del, men nu fick jag ju inte gå kvar i gruppen.. så, tja, jag vet inte vad jag ska hitta på. men det löser sig väl.
kram!
Ja, det är skönt såhär i efterhand 🙂
Ajaj, attans! Hoppas du hittar något annat som passar dig ❤
Jag gillar att det inte krävs mycket jobb, då kanske till och med jag kan få tummen ur röven och laga mat till mig själv 😛 Zucchini är toppen! Minns att jag ätit en gul någon gång (mindre vattnig, mer smak). Jag åt den som godis! 🙂
Haha, härligt, hoppas du ger det en chans! Tror inte jag provat den gula, men vill gärna göra det 🙂
Vilken god kombo med butternut squash och fetaost! Helt klart i min smak. 🙂
Mmmmmums! Det låter fantastiskt gott det dä..
Vad roligt att du tycker det 🙂