Butternutsoppa med ”persiljepesto”

Vad fina ni är! Ni alla som tittar in hos mig även när jag är lite frånvarande och inte besöker era bloggar lika flitigt som jag brukar ❤ Jag ska absolut ta igen det – med besked, det lovar jag! Just nu är jag inne i någon slags fas där jag känner mig lite överväldigad – vilket är bra konstigt med tanke på att jag inte har så där otroligt många bollar i luften! Det kan vara så att mörkret har hunnit ifatt mig lite grann i alla fall för jag är trött som synden, men det där kommer säkert ordna sig snart ska ni se, lite fler apelsiner och jag kommer snart vara i tipptopp shape 😉

Och något som är lika fullt av C-vitamin som de där välkända apelsinerna är väldigt passande min kära butternut squash. Vilket sammanträffande då att jag använde mig av just den pumpan i helgen! Pumpasoppa hade jag lovat dem därhemma (jag kan inte påstå att de hoppade i taket av glädje när jag presenterade menyn men jag jobbar på att bredda deras vyer) och det börjar tyvärr redan bli svårt att hitta pumpa i affärerna – de förknippas mest till halloween och glöms bort senare, fast säsongen för pumpa sträcker sig en bit in i december till och med! Vi hade dock tur och jag lyckades komma över en butternut squash, så min soppa kunde till slut bli gjord – vilken lycka!

Butternutsoppa har en mjuk, rik, sötaktig smak och passar bra både som förrätt och huvudrätt, den är matig och smakrik precis som den är. Då jag tycker att soppa kan behöva någonting som bryter av valde jag att servera den med en ”persiljepesto” som istället för pinjenötter fick mandel som grund. Om man inte har mandel hemma passar valnötter precis lika bra, speciellt om man gör en grövre pesto – det blir lite rustikt sådär! Dock använde jag mig inte av någon parmesanost i peston, därför fick den de där snygga citattecknen runt om namnet – är det verkligen pesto utan ost?

***

Jag valde att göra en version av soppan på mer eller mindre enbart pumpa. Det är helt klart ett alternativ att blanda i morot, potatis eller andra rotfrukter som variation, men jag tycker pumpasmaken är så god i sig att den inte behöver mycket annat. Den ryska yoghurten kan absolut bytas ut mot lättcrème fraiche eller vanlig crème fraiche, beroende på vad som finns hemma.

Min ”persiljepesto” gjorde jag på känn, så proportionerna i receptet är ungefärliga. Smaka dig fram för bäst resultat 😉

***

Butternutsoppa

Ingredienser:
4-6 portioner

1 butternutpumpa (ca 1 kilo)
ungefär 1/2 liter vatten
1 grönsaksbuljongstärning
ca 2 dl rysk yoghurt (17%)
ca 30 gram smör
ev. chilipulver för lite hetta
flingsalt och peppar

***

Skala och dela butternuten. Gröp ur kärnorna med exempelvis en sked eller glasskopa, de ska inte användas. Dela resten av pumpan i bitar och lägg i en stor kastrull.

Häll över vattnet och smula i buljongtärningen. Koka upp och låt sedan sjuda på medelvärme tills pumpan blivit mjuk – ca 30 minuter, titta efter med en gaffel då och då.

Dra av från plattan och låt svalna lite, mixa sedan med mixerstav eller i matberedare tills slät.

Häll tillbaka i kastrullen och värm upp igen, låt den inte koka.

Blanda i den ryska yoghurten och smöret, smaka av och tillsätt lite mer av någon av dem om du tycker det behövs. Krydda och servera!

***

”Persiljepesto”

Ingredienser:

ca 1 dl hel sötmandel
1 liten kruka färsk persilja
1 hackad vitlöksklyfta
en skvätt citronjuice
olivolja
salt – gärna flingsalt

***

Häll sötmandel, persilja och den hackade vitlöksklyftan i en matberedare. Tillsätt citronjuicen och mixa.

Tillsätt olivoljan i en tunn stråle under mixningen och sluta när konsistensen är som du vill ha den. Prova dig fram!

Salta tills den är som du vill ha den, servera sedan; kanske tillsammans med butternutsoppan ovan?

Annonser

22 thoughts on “Butternutsoppa med ”persiljepesto”

  1. Det blir lite som ett beroende du vet – kärlekpåtallrik-beroende 🙂
    Huuuur får du till oljan sådär snyggt? Persiljepesto, vilken bra idé, älskar persilja.
    Och inget slår en god soppa såhär i höstkylan (jag fick till och med skrapa cykelsadeln i morse!)

    • Haha, ååh, det var det finaste jag fått höra, tror jag, tack så jättemycket! Känner för att buga och mässa ”I’m not worthy” nu 😉
      Du, det var ren och skär tur med oljan, tycker också det kan vara lite klurigt!
      Skrapa cykelsadeln? Ja, nu börjar frosten komma, och ett, tu, tre så ligger snön på marken!

  2. Åh, naturligtvis får alla tag i butternut squash förutom jag! 😉
    Soppan ser jättegod ut, jag kanske får laga till denna fast med min pumpa. Tror du det skiljer mycket på smaken?
    Varsågod, kul att du gillar just den lakritsen! 🙂

  3. Synd att pumporna glöms bort direkt efter Halloween. Här är de vanligare och butternut kan man nästan alltid få tag på när det är vinter.

    Soppa på pumpa är himla gott och jag funderar lite på om jag ska göra det med den halva jag har kvar i kylen… 🙂

  4. Hej Alexandra!
    Pesto betyder stöta, krossa typ, mortla. Så det har egentligen inget med ingredienserna att göra. Därför kan du ta bort fnuttarna runt din persiljepesto som för övrigt verkar väldigt god! Jag har gjort dillpesto till färsk potatis och en variant som jag blandade med pasta bestående av flagad mandel, prästost, basilika och solrosolja.

    Jag har aldrig gjort pumpasoppa men blir mer och mer nyfiken, speciellt på sista tiden när det har lagats i så många kök.

    Ha en bra kväll!

    • Åhå, tack för den här kommentaren, då känns det inte som att jag luras med min pesto längre 😉 dillpesto låter ju alldeles fantastiskt gott, perfekt till färskpotatis! Får ha det i åtanke när den säsongen kommer igen (det går fortare än man tror) 😉

      Ja, det är lite pumpahysteri just nu – jätteroligt tycker jag!

      • Jag håller med Lotta, det är absolut inte så petigt med benämningarna. Jag har flera pestorecept, som självklart inte innehåller ost. Däremot brukar jag se till att det ingår en eller flera gröna råvaror (purjolök, ärtor, morots- och rödbetsblast, diverse färska örter etc), nötter/mandlar/frön, vitlök samt olivolja. Därutöver använder jag ibland olika frukter, mixade bönor (för att göra såsen tjock) mm.

        Experimentera! 🙂

  5. Mmm… Så gott! Butternut squash finns bara ibland där jag handlar. Brukar få ersätta med pumpa. Men i år har det dessutom varit brist på vanlig pumpa. Vilket verkar helt otroligt efterdom fälten på Öland varit fulla. Hursom helst är både butternut squash och pumpa väldigt gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s