Ännu ett amerikanskt recept kommer här för er att testa om ni vill, jag ber om ursäkt om ni tycker jag är lite av en ”one-trick poney” som inte gör något annat än amerikanskt, men det är något som ligger mig varmt om hjärtat – och kanske lika varmt om midjan 😉 USA är lite av ett överflödsland, och det visar sig ofta i recepten, som är fullproppade med allt som man bara kan tänka sig! Det är jag svag för, jag tyckerinte att det kan bli för mycket kaka eller muffins (vadå mini?) och ska man ändå lyxa till det kan man ju lika gärna göra det ordentligt! Det kanske inte helt passar in på detta recept som är lite mer nedtonat, men det är helt klart amerikanskt och väldigt traditionellt, speciellt in den södra delen.
Första året jag bodde i USA bodde jag hos en värdfamilj i Michigan, som visserligen ligger högt upp i norr, men min värdmamma var ifrån the south och hon älskade majsbröd! Hon bakade det ofta (av en paket med mix förstås, det är amerikaner vi pratar om) och serverade det till det mesta, ett säkert sätt att hjärntvätta en stackars svensk till att alltid dregla så fort majsbröd kommer upp i en konversation!
***
Majsbröd är väldigt tacksamt att baka eftersom det går fort både att mixa ihop och grädda i ugn. Jag gjorde min i form av en ”limpa” men det här är inget bröd som man skär i snygga, välartade skivor. Tvärtom är det ganska smuligt och lämpar sig bäst att bryta i bitar (över en tallrik) eller, om man vill ha snygga portioner, göra i form av muffins istället. Det är ett ganska sött bröd som passar fantastiskt bra till lite kryddstark mat, gärna en god chili eller böngryta ❤
Jag hittade mitt recept här men omvandlade det lite så det skulle bli enklare för oss svenskar med mått och ingredienser.Om ni får problem med receptet, hör gärna av er, jag använde nämligen de amerikanska måtten när jag bakade mitt.
Majsmjöl har börjat bli enklare att hitta här i Sverige nu (jag kommer ihåg hur jag letade efter det när jag precis kommit hem från USA 2006, det var näst intill omöjligt!) och står ofta bland det glutenfria sortimentet. Hittar du det inte där kan du också leta bland mjölsorterna och i tredje hand bland torkade bönor/linser och gryner, det som inte har någon självklar plats brukar hamna där till slut 😉
***
Majsbröd
Ingredienser:
1 bröd eller 10-12 muffins
2 1/4 dl majsmjöl
2 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
1/2 dl rapsolja
2 1/4 dl mjölk
***
Värm ugnen till 200 grader och ta fram valfri sorts form, antingen en brödform eller en muffinsplåt. Smörj eller grunda med bakplåtspapper.
Ta fram en skål och blanda majsmjöl, vetemjöl, socker, bakpulver och salt däri. Ställ åt sidan.
I en annan skål; vispa ägget en stund. Tillsätt sedan rapsolja och mjölk och vispa lite till.
Blanda ner mjölblandningen i äggblandningen och vispa tills allt precis gått ihop.
Häll över smeten i formen (eller fördela i muffinsplåten) och skjut in i ugnen.
Muffinen är klara efter ungefär 15-20 minuter, brödet kanske lite längre, känn efter med en tandpetare, den ska vara torr efter provning.
Låt svalna lite grann och servera ljummet eller kallt, kanske till en böngryta som jag?
Åh så jäkla gott!
❤
Det här bakar min pappa när vi äter chili! Det är fredagsmys för mig!
Åh, vilken snäll pappa du måste ha =) Härligt!
jag har aldrig ätit majsbröd! Det låter ju spännande att äta just till kryddstark mat!
Ja, det passar väldigt bra till sådan ❤ Du får prova snart!
Har faktiskt aldrig testat majsbröd, gillar starkt att det passar till het/kryddig mat som min matlagning ofta består av! 😀
Måste jag absolut testa att baka.
Ja gör det! Det skulle säkert passa jättebra till din mat ❤
Jag tror du skulle göra min mans dag om jag visade det här recceptet, han älskar att doppa gott bröd i grytor och soppor
Haha, åh, tack för tipset 😉
Så gott det låter med majsbröd!! 🙂
Tack fina du! ❤
Cornbread är sjukt gott, älskar att ha i ost och hackade inlagda jalapenos i mitt. Muuuums!
Mmm, det låter som en riktigt bra addering 😉
Men gud vad gott det där verkade då :O !!!
Måste skärpa mig och börja laga all mat du skriver om på din blogg 😀
Svar: …tusen år senare, ahah ): förlåt! ÅÅÅH jag vet,det är ashemskt D: Men jag har blivit van nu, tycker ju att typ ALLT är pinsamt vad edt än är xD Tycker det är rätt roligt eftersom dom jag pratar med tycker att jag har världens sötaste accent och att dom vill att jag ska prata abra så dom får höra den xD hahaha lite ..AWKWARD!! men men XD
Hahah, jamen indeed, kingsley är helt galet underbar 😀 Älskar honom!
haha 😀
Vilken helt underbar gul färg brödet har fått, kanske något att ha i huvudet till påskatider… fast först får vi klara av julen:)
Tack så himlarns mycket för gratulationerna, klart vi skickar autograf! Vill du ha idolbild också? 🙂 🙂
Kram,
Mårtenssons
Åh, en idolbild, jag svimmar 😉 Tack så mycket, det är majsmjölet som gör det, jag har bara blandat i det 😉
Majsbröd är ju framför allt så himla vackert tycker jag 😀
Det är verkligen dekorativt, det håller jag med om 😀
provade majsbröd en gång men resultatet blev sådär.. dock har du någon annan ingrediens i ditt bröd så kanske jag fick tag på ett mindre bra recept, hehe 😉
Oh, vad synd att det inte blev bra, du får prova igen och se om det kanske smakar bättre då 🙂
Jag älskar också majsbröd! Har dock bara bakat det en enda gång, shame on me. Ska prova!
Bara på det igen, majsbröd får man inte för mycket av 😉
Låter underbart härligt och vilken fin färg.
Tack, tack, tack 😀
Kul grej-har aldrig vare sig bakat eller ätit det ens. Amerikansk mat är lite en blind fläck men jag lär mig gärna mer.
Åh, då är det bara att komma tillbaka, amerikansk mat blir det en hel del hemma hos mig 😉 Det är så varierat, inte bara fett och socker, men mycket smak också!
Jag är lite USA-svag jag med… så keep ‘em coming!
Majsbröd verkar supergott ju!
Yay! Härligt, om du läser så är jag inte orolig längre 😉 Jag tycker mycket om det i alla fall, du får prova och se om det är något för dig ❤
Gott, ser nästan ut som sconesdeg;)
Det har du rätt i 😀
Brödet ser jättegott ut! Ska skriva ner det på listan på saker jag ska baka!
Vad kul, hoppas du gillar det!
Kanske skulle ta och baka nåt av det där majsmjölet jag köpte i Icas fyndkundvagn för längesen 😀
Åh, icas fyndlådor är bästa stället att hitta kul ingredienser 😀
Vilket härligt färg det blir på brödet. Kan tänkta mit att prova det i muffinsformar som du föreslog.
Jag gjorde så alldeles nyligen och tyckte det blev jättebra 🙂 Hoppas du också tycker det!
Ja, varför inte. Jag tycker det är så roligt med dina amerikanska recept. Det är annorlunda ingredienser eller användna på ett anant sätt än vi är vana vid. Fortsätt så!
Vad kul att höra, tack så mycket!
Jag älskar också USA och deras mat 🙂 Detta bröd skall absolut bakas inom en snar framtid!
Skönt att det inte bara är jag som gillar maten over there 😉 Yay, hoppas du tycker om det!
Ping: vegetarisk cornbread stuffing inför Thanksgiving « Kärlek på tallrik
Jag bugar, bockar och tackar för receptet som jag ska använda till min kommande thanksgiving dinner! 🙂 Heja heja dig som ”är” USA, det diggar jag, är själv besatt av landet, kulturen, maten… ja, allt! keep up the good work!