Majsbröd på nolltid!

Ännu ett amerikanskt recept kommer här för er att testa om ni vill, jag ber om ursäkt om ni tycker jag är lite av en ”one-trick poney” som inte gör något annat än amerikanskt, men det är något som ligger mig varmt om hjärtat – och kanske lika varmt om midjan 😉 USA är lite av ett överflödsland, och det visar sig ofta i recepten, som är fullproppade med allt som man bara kan tänka sig! Det är jag svag för, jag tyckerinte att det kan bli för mycket kaka eller muffins (vadå mini?) och ska man ändå lyxa till det kan man ju lika gärna göra det ordentligt! Det kanske inte helt passar in på detta recept som är lite mer nedtonat, men det är helt klart amerikanskt och väldigt traditionellt, speciellt in den södra delen.

Första året jag bodde i USA bodde jag hos en värdfamilj i Michigan, som visserligen ligger högt upp i norr, men min värdmamma var ifrån the south och hon älskade majsbröd! Hon bakade det ofta (av en paket med mix förstås, det är amerikaner vi pratar om) och serverade  det till det mesta, ett säkert sätt att hjärntvätta en stackars svensk till att alltid dregla så fort majsbröd kommer upp i en konversation!

***

 

Majsbröd är väldigt tacksamt att baka eftersom det går fort både att mixa ihop och grädda i ugn. Jag gjorde min i form av en ”limpa” men det här är inget bröd som man skär i snygga, välartade skivor. Tvärtom är det ganska smuligt och lämpar sig bäst att bryta i bitar (över en tallrik) eller, om man vill ha snygga portioner, göra i form av muffins istället. Det är ett ganska sött bröd som passar fantastiskt bra till lite kryddstark mat, gärna en god chili eller böngryta ❤

Jag hittade mitt recept här men omvandlade det lite så det skulle bli enklare för oss svenskar med mått och ingredienser.Om ni får problem med receptet, hör gärna av er, jag använde nämligen de amerikanska måtten när jag bakade mitt.

Majsmjöl har börjat bli enklare att hitta här i Sverige nu (jag kommer ihåg hur jag letade efter det när jag precis kommit hem från USA 2006, det var näst intill omöjligt!) och står ofta bland det glutenfria sortimentet. Hittar du det inte där kan du också leta bland mjölsorterna och i tredje hand bland torkade bönor/linser och gryner, det som inte har någon självklar plats brukar hamna där till slut 😉

***

Majsbröd

Ingredienser:
1 bröd eller 10-12 muffins

2 1/4 dl majsmjöl
2 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
1/2 dl rapsolja
2 1/4 dl mjölk

***

Värm ugnen till 200 grader och ta fram valfri sorts form, antingen en brödform eller en muffinsplåt. Smörj eller grunda med bakplåtspapper.

Ta fram en skål och blanda majsmjöl, vetemjöl, socker, bakpulver och salt däri. Ställ åt sidan.

I en annan skål; vispa ägget en stund. Tillsätt sedan rapsolja och mjölk och vispa lite till.

Blanda ner mjölblandningen i äggblandningen och vispa tills allt precis gått ihop.

Häll över smeten i formen (eller fördela i muffinsplåten) och skjut in i ugnen.

Muffinen är klara efter ungefär 15-20 minuter, brödet kanske lite längre, känn efter med en tandpetare, den ska vara torr efter provning.

Låt svalna lite grann och servera ljummet eller kallt, kanske till en böngryta som jag?

 

 

 

 

 

44 tankar om “Majsbröd på nolltid!

  1. Men gud vad gott det där verkade då :O !!!
    Måste skärpa mig och börja laga all mat du skriver om på din blogg 😀

    Svar: …tusen år senare, ahah ): förlåt! ÅÅÅH jag vet,det är ashemskt D: Men jag har blivit van nu, tycker ju att typ ALLT är pinsamt vad edt än är xD Tycker det är rätt roligt eftersom dom jag pratar med tycker att jag har världens sötaste accent och att dom vill att jag ska prata abra så dom får höra den xD hahaha lite ..AWKWARD!! men men XD

    Hahah, jamen indeed, kingsley är helt galet underbar 😀 Älskar honom!

  2. Vilken helt underbar gul färg brödet har fått, kanske något att ha i huvudet till påskatider… fast först får vi klara av julen:)

    Tack så himlarns mycket för gratulationerna, klart vi skickar autograf! Vill du ha idolbild också? 🙂 🙂
    Kram,
    Mårtenssons

  3. Ping: vegetarisk cornbread stuffing inför Thanksgiving « Kärlek på tallrik

  4. Jag bugar, bockar och tackar för receptet som jag ska använda till min kommande thanksgiving dinner! 🙂 Heja heja dig som ”är” USA, det diggar jag, är själv besatt av landet, kulturen, maten… ja, allt! keep up the good work!

Lämna ett svar till Alexandra - kärlek på tallrik Avbryt svar