Kommer ni ihåg den där tentan jag var så uppjagad över för någon månad sedan? Den som gjorde att jag helt plötsligt inte hade tid med någonting annat än referenslitteratur och korrekt skrivande i vad som kändes som en evighet? Jag lovade att dela med mig av resultatet om jag inte gjorde bort mig totalt, och vi fick faktiskt tillbaka dem förra veckan. Halleluja och allt det där – jag klarade mig helskinnad kan jag meddela, och det är jag väldigt tacksam för, det visade sig nämligen att 35% av klassen blev underkänd! Är inte det en extremt hög siffra för en tenta i den första kursen på ett program? Vi resonerar som så att de jobbar hårt för att skrämma bort oss nybörjare, men det har de inget för! Nej, vi är en härlig klass, så inte ska någon hoppa av inte, inte om jag får vara med och bestämma!
Om man klarat en sådan tenta som denna är det HELT legitimt att baka någonting riktigt frestande, tycker ni inte? Det var så jag resonerade i alla fall, och då vi hade ett seminarium dit jag lovat att ta med mig fika att bjuda på (man får ju passa på där det finns tacksamma kakätare!) var det ju helt klart läge för mig att få prova på ett bakverk jag drömt om ända sedan jag råkade ramla över dem för ett tag sedan.
Har ni hört talas om Congo Bars? Det hade inte jag, när jag hittade ett par recept på dem och blev djupt förälskad i chokladproppade bilder och smaskiga ingredienslistor. Congo bars visade sig nämligen vara något slags mellanting mellan blondie och brownie – en ljus kaka, proppad med choklad och olika sorters nötter! Lite som en blondie med extra allt, kanske man kan säga? Och jag som är svag för allt som är lite MER än vad det brukar vara (inget less is more i mitt hus) föll handlöst för frestelsen och visste att det här, det var någonting som mitt kök skulle få se mycket av.
Det gäller dock att ha ett gäng eller två att bjuda, för att förvara dem hemma går då rakt inte, de försvinner med en makalös takt! Helt plötsligt blir det väldigt viktigt att fika 5-6 gånger om dagen, bara för att ha en ursäkt att äta kaka, och jag skulle inte rekommendera den dieten alltför många dagar i rad 😉
***
Min variant nedan är nog inte en regelrätt Congo bar, eftersom jag förändrat dem lite efter mina egna preferenser, dock hittar ni originalreceptet här, om ni är sugna på att att få en glimt av vad jag drömt lyckliga drömmar om ett tag. Jag måste passa på att höja bloggen receptet kommer från till skyarna nu när jag har möjlighet, The Browneyed Baker är en finurlig, amerikansk blogg med recept på ALLT det godaste man kan tänka sig! Jag har använt mig av recept därifrån många gånger, och fler kommer det bli, det garanterar jag!
Jag strök pecannötterna i mitt recept och valde att täcka kakan med ett lager chokladganache för att höja smaskighetsnivån ännu ett snäpp. Dessutom lade jag till hackad ljus choklad i kakan, varför bara två sorter när man kan ha i tre? Minimalisten i mig finns det inget spår av i kakvärlden 😉
***
Kokosblondies med tre sorters choklad
Ingredienser:
(en form – ca 20×30 cm)
3,5 dl kokosflingor
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
170 gram smält smör
3,5 dl rårörsocker eller farinsocker
2 ägg
1 dl hackad ljus choklad
1 dl hackad mörk choklad
1 dl hackad vit choklad
Chokladtäcke – valfritt
150 gram ljus eller mörk choklad, delad i bitar
1 dl grädde
***
Börja med att värma ugnen till 175 grader och rosta kokosflingorna – det ger en godare smak på kakorna. Allt du behöver göra är att sprida ut koksflingorna i en långpanna och sätta in den i ugnen tills kokosen fått färg. Håll ett vakande öga och rör om ofta, det går snabbt från härlig ljusbrun till alldeles för mycket åt det svarta hållet!
Tag fram en form (ca 20x 30 cm eller något större) och lägg i ett bakplåtspapper som får sticka upp på varje sida (då blir kakan enkel att ta ur formen när den är klar).
Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljpulver (eller vaniljsocker) och salt i en skål; ställ åt sidan.
I en större skål – vispa ihop det smälta smöret med sockret (välj själv om du vill ha rårörsocker eller farinsocker) och vispa sedan ner ett ägg i taget.
Häll i ungefär en tredjedel av mjölblandningen i smörblandningen, och blanda försiktigt, gärna med en slickepott eller liknande. Fortsätt två gånger till tills allt mjöl hällts i och smeten precis gått ihop. Vänd sedan i choklad (alla tre sorter) och slutligen de rostade kokosflingorna.
Häll i smeten i formen och jämna till ovansidan.
Ställ in i ugnen i ca 22-25 minuter, den är klar när den stelnat och ovansidan börjat krackelera en aning. Ta ut och låt svalna.
***
När kakan är helt avsvalnad kan du täcka den med chokladganache om du vill.
Värm grädden i en kastrull. Häll den över den delade chokladen och rör tills det chokladen smält.
Bred chokladganachen över kakan och ställ in i kylen för att stelna.
Skär upp i bitar och servera!
Grattis!! Ganska stor % som blev underkänd
Men detta bakverk gör nog vem som helst glad! Låter supergott!
Tack så mycket! Haha, åh, jag hoppas de blev glada, en av dem sa att han älskar mig lite nu efter att ha smakat, det är väl ett gott betyg? 😉
Duktigt av dig att klara tentan (fast det visste jag att du skulle fixa!) 🙂
Har aldrig hört talas om congo bars, spännande och farligt i en härlig kombo! Ser mumma ut 🙂
Naaw, vad fint av dig 🙂
Nej, det hade inte jag heller, en hel värld öppnade sig för mig helt plötsligt 😉
Du har gjort det igen, fått mitt snålvatten att rinna!:D Gud så goda dessa ser ut! Kokos och choklad är ju en klockren kombination..;)
Jag måste ju ge igen för alla gånger du får mig att dregla ner datorn ju 😉
Grattis till tentan 😀 Dessa ser så goda ut, kanske blir att baka dem nån dag 🙂
Tack! Jag glömmer att du och jag inte skriver samma tentor längre 😉 Det får du så gärna!
Ser fantastiskt smaskigt ut!!
Tack, vad kul att du tycker det 🙂
Mums de ser grymt goda ut. Har faktiskt aldig testat att baka Congo bars men det måste j det nog bli ändring på.
Tack så mycket! Ja, det enda negativa är att det är svårt att hålla tassarna borta 😉
Grattis till tentan!
Haha! Nu kommer jag att komma tillbaka; eftersom det är en massa kokos i så blev jag inge sugen på att baka. Jag nöjer mig med att dreggla åt bilden och låtsas att det inte finns nån kokos i världen!
Pew, vad skönt, jag som var orolig att jag skulle skrämma bort dig där 😉 Kokos som är så gott ❤
Blondies OCH 3 sorters choklad? Yes please 🙂
Haha, jag vet, hur kan det INTE vara gott? 😉
ser onekligen väldigt gott ut!
Tack snälla du!
Jag som tänkte dra ner lite på kakätande innan jul tänkte jag. Men det kan jag ju bara glömma. De här låter helt otroligt goda. Jag gillar också att ta i när det gäller kakor. Varför låtsas att det ska vara nyttigt? 🙂 Nu får jag en orsak till att bjuda hem någon på fika också. Härligt.
Haha, ajaj, här lockar jag ner dig i fördärvet, det var inte meningen 😉 Ja precis, om man ändå ska lyxa till det med kaka, så kan man lika gärna göra en KAKA! Och ursäkter till kompisfikor är aldrig fel 🙂
Först ett jättestort grattis till den lyckosamma tentan! Så skönt att kunna fira jul utan tankar på någon omtenta som ligger och skaver!
Kakorna ser otroligt goda ut, och borde ju passa mig, uppvuxen i Congo som jag är och med en stor portion afrikansk själ i mig! Får klura ut någon glutenfri variant helt enkelt.
Tack 🙂 Ja precis, fast nu har jag en tenta imorgon att klara också… Men gör jag det så slipper jag oroa mig sedan!
Ja, då passar de nog dig precis! Vad spännande att ha växt upp i Congo, det måste vara en otrolig livserfarenhet ❤
OMG! Vilka underbara kakor, de måste bara provas 🙂
Jag gillar glitter också , tycker det är jättefint.
Kram
Vad roligt att du tycker det! Ja, glitter passar till det mesta 😉
Grattis! Roligt för dig att du klarade tentan. 🙂
De ser himla goda ut.
God natt!
Kram
Åh, tack 🙂 Roligt att du tycker det!
Inte för att vara den som är den MEN, jag tycker att dina Congo Bars ser godare ut än originalet 😉
Du skulle bara se vad jag rodnar nu 🙂 Tack snälla!
GRATTIS! Oj vad många som blev underkända! Då känns det som om det vore skolans fel att eleverna inte klarar tentorna. Kakorna ser super duper goda ut. Min katt till och med kröp upp vid skärmen och slog lite på dem:) KRAM
Ja, jag vet! Det känns som att de kanske borde tänka över sina betygsteg lite… Haha, om katten tycker om de är de ett säkert kort 😉
Åh, grattis! Så härligt att du satte tentan. Klart det kräver smaskig fika och det lyckades du med minsann. Jag har dreglat efter bilderna och glömde t o m bort att jag inte gillar kokos för en stund. 😉
Skönt att du håller med mig, att fira med kaka borde vara obligatoriskt 😉 Åh, men kokos som är så gott ❤ Ibland är det konstigt hur smakerna varierar från person till person!
Ser jättegoda ut! De ska jag testa. Tycker dock inte att ett chokladtäcke ska vara valfritt – det borde vara obligatoriskt 🙂
Tack snälla! Haha, du, jag är faktiskt beredd att hålla med dig 🙂
svar: Hahahaha jag vet! Det är så sjukt och verkligen vidrigt ):
Alltså inte mina kakor, vill jag bara påpeka för alla andra som läser den här kommentaren 😉
Åhå, skulle inte banga på en sådan där med en stor kopp kaffe! Ser ljuvliga ut, särskilt med chokladtäcket (:
Du skulle så gärna få en, men kaffet får du stå för själv 😉
Underbart goda kakor!:)
Tack snälla!
Men, HIMMEL så farligt gott det ser ut! MUMS! Det här måste ha blivit uppskattat.
Haha, oh, tack! Folk sa att de tyckte om dem i alla fall, jag hoppas att de vågade säga sanningen till mig 😉
STORT grattis!! Den ser fantastisk goda ute =)
Kramkram
Åh, tack, du är så härlig med alla dina fina kommentarer!
Choklad borde alltid komma tillsammans tre och tre, vit, ljus och mörk!
Ser gott ut, och grattis förresten!
Kram Malin
Det vore rena drömmen 😉 Tack så mycket! Kram 😀
Men hurra, vad kul! GRATTIS!
Tack snälla, fina du!
Kan vi låtsas att den hät å julgodis, va va va??? 😀
Bra då gör vi så å bakar loss. 😀
Klart vi kan, jag låtsas att allt är julgodis just nu 😀
mums.. ser supergoda ut
Tack, vad kul att du tycker det!
Gud så gott!!
Vad roligt att du tycker det! Tack 😀