Det där med att blogga under jul”ledigheten” är rätt så överskattat, tycker ni inte? 😉 Dock hinner man med annat när man INTE författar inlägg, det har jag nu förstått efter ett par späckade dagar på resande fot.
Dels fick sig mormor ett besök två timmar från hemstaden, och de där mormödrarna vet hur man fixar till fika minsann! Dessutom fick hon en burk med fikonpraliner som lite sen julklapp, och både hon och Pelle – min ”morfar” – smaskade så det stod härliga till! Då blir man glad, må ni tro 🙂
Och så var vi en dag i Nyköping också, eftersom flytten snart tar mina föräldrar dit. Det tog inte lång stund innan vi hunnit lära känna staden, tack vare en hel del spring på mellandagsrean, där jag införskaffade mig ännu lite mer glöggte (eftersom jag inte får nog av det) och så ett annat spännande te – från Kahls den här gången – som heter så mycket som Lustiga vara; ett rooiboste som smakar saffran, choklad och – håll i er – yoghurt! Ja, tillsammans med apoteksteet med kanel och kardemumma som jag fick i julklapp lider jag verkligen inte brist på härliga saker att dricka denna vinter, det kan jag säga er!
***
Dock handlar inte det här inlägget om min ständigt växande samling av teer, även om det säkert skulle kunna bli riktigt trevligt det också. Istället tänkte jag rikta in mig lite på det där med vegetarisk mat, eftersom det ju är en av grundstenarna i den här bloggen, och något som blivit lite undanskuffat så här i juletider. Och imorgon är ju sista dagen på det här året vilket också innebär att det i övermorgon är TJUGOHUNDRATOLV och inledningen på mitt 25te år här i världen!
Som det sig bör kommer ett nyårslöfte eller två avläggas, och ett av mina är att jag ska försöka äta ännu lite mer balanserat, eftersom jag ofta graviterar mot att byta ut ett av dagens två lagade mål mot keso och choklad (kanske inte tillsammans, men det går bra det också)! Den där keson gör faktiskt mer nytta i en gratäng, och blir tillsammans med linser både näringsrik, billig och snabblagad.Vegetarisk keso finns bland annat på Lidl om ni är försiktiga med löpe, och receptet hittade jag, precis som Bernts böngryta, i gamla 80-talskokboken Ullas lilla gröna. Jag har dock skrivit om det lite, för att göra det ännu enklare att följa.
***
Linsgratäng med keso
Ingredienser:
(4 portioner)
2 dl torra linser (röda eller gröna)
2 gula lökar (eller en gul och en röd)
1 burk keso (2oo-250 gram) (ev. med smak)
2 dl riven ost (jag använde lite mindre)
1 vitlöksklyfta
olja eller smör att steka i
salt, peppar och ev andra kryddor att smaksätta med
***
Börja med att sätta ugnen på 225 grader och smörj en ugnsfast form.
Skölj och koka linserna efter anvisningen på förpackningen (jag använde röda linser och kokade dem i ungefär 10 minuter).
Lägg de färdigkokta linserna i formen.
Skär lökarna i ringar eller skivor och fräs en stund i olja eller smör tills de är genomskinliga. Pressa över vitlöken och stek en aning till.
Lägg den stekta löken över linsbottnen i formen.
Blanda eventuellt keson med lite kryddor om du inte har en färdigkryddad variant (boken föreslår att blanda keson med örtsalt och paprikapulver), bred sedan ut den över lök och linser.
Strö över den rivna osten och skjut in den i ugnen tills den fått fin färg och doftar härligt – cirka 30 minuter.
Servera med exempelvis kokt brysselkål eller en sallad.
***
I mitt lilla kök såg det ut så här när jag lagade linsgratäng:
Att steka lök och koka linser kan man göra på samma gång om man har ordning på sina grytor 😉
Så är det bara att lägga dem i två lager i en form…
… efter det keso och så riven ost ovanpå!
Någon halvtimme senare kan den plockas ut ur ugnen…
… och ätas med vad man vill 🙂
Vilket bra vardagsrecept! Skippar nog rödlöken dock, får så ont i magen av det 😦
Hej! Vad roligt att du hittade till min blogg. Nu har jag snabbt tittat runt här hos dig och vad spännande med en så gott som helt vegetarisk matblogg! Jag behöver verkligen få idéer till just vegetarisk mat som jag faktiskt är ganska kass på att laga, kanske pga att jag allt för sällan gör det! 😉
Gott Nytt År önskar Camilla i Motala
Hej!! Jag vill önska dig ett gott nytt år och ge dig massa kramar fr att du är helt enkelt BÄST! Jo, imorgon kommer det en utmaning som jag undrar om du vill ta =)
MASSA kramar till söta dig!
Jag fullkomligen älskar linser. Likaså lök, keso, ost och vitlök.
Så den här gratängen måste ju vara jättejättejättegod! 🙂
God fortsättning! Du som är duktig på vegetariskt, kan du om veganskt också? Vet du om det finns en vegansk motsvarighet till keso? Mna killar tål ju inte mjölkprotein så det är ett evigt jagande efter nya produkter!
Så gott, denna gillar jag massor! Gott Nytt År!!
Linsgratängen lät spännande! Å vad jag gillar de där randiga tekopparna!
Tack för din kommentar hos mig, vad roligt att du tittade in och lämnade ett litet spår så jag kunde hitta hit också.
GOTT NYTT ÅR!
Linda
Va, men i högerspalten står att du är 23 år ung 😉 Så kul att läsa om din jul och i det här inlägget oxå teer. Jag älskar te. Jag jobbar just nu hårt på ett pepparkakste, som inte kommer att leva länge i den här takten. Innan jul köpte jag också Mojito-te som jag kan rekommendera när julteerna tar slut, och Kusmis gröna med jordgubbssmak, ifall du vill ha mina favoritips.
Gott Nytt År på dig, Alexandra!!
Oj, vilka spännande teer! Tänka sig, jag vågar nästan aldrig smaka sådana riskabla blandningar, är lite feg av mig. Men det ska bli riktigt kul att läsa dina omdömen av dem 🙂
Ojoj, vilken ljuvlig servis hon har, din mormor!
Gott nytt år, kära du! Hoppas att du får en riktigt fin nyårsafton.
Kram!
Linser är bara så gott och nyttigt med (icke att förglömma)!
Önskar dig finfina Alexandra ett riktigt gott slut och ett gott nytt 2012. Ser fram emot att gå in och läsa alla fina och spännande recept du planerar för det nya året, många kramar!
Önskar dig en härlig nyårsafton, och ett riktigt Gott Nytt År, Alexandra!!!!
Hej Söta du! Vill önska dig ett gott nytt år och sen har jag en utmaning till dig inne hos mig 😉
Jag hoppas du tar den hihi
Kramkram
Tack, och gott nytt år Alexandra! 🙂
Visst förtjänar vi lite julledigt, vi med 😉
Gott Slut på 2011 och Gott Nytt 2012!
Kramar
Gott nytt år söta du! Helt rätt av dig att ta julledigt:)
Gott nytt år!
Hoppas du får en härlig kväll!
Vilken härlig vardagsrätt-den kommer att dyka upp i det Crimsonska huset i januari:) Gott nytt år, kära stammis!
Har aldrig gillat linser nåt särskilt, men det här lät ju inte så tokigt 🙂
Och tack snälla söta rara för dina fina kommentarer! KRAM
Gott och nyttigt!
God fortsättning, kära Alexandra och tack för alla kommentarer och tillrop. Du är så go’ och din blogg lika så. All the best for 2012!
Kram