Årets första dag firas med förra årets sista bakverk: Chokladmoussecheesecake

Och nu är det alltså 2012 mina vänner; dagen mötte mig med regnrusk och mysbyxor. Vad är då bättre än att smyga ut på internet och läsa alla härliga inlägg om hur nyårsaftonen blev för er andra? Först måste jag dock välja tapeter och fixa lite detaljer inför mina föräldrars kommande flytt. Att det ska vara så svårt att plocka ut en tapet! Det finns ju miljoners miljoner olika att välja mellan, och jag velar fram och tillbaka flera gånger om dagen. Blå? Grön? Enkel? Detaljerad? Blommig? Randig? Fondvägg? Enhetlig? Det här är ju ett helt företag! Det får bli min prioritet denna första dag på det nya året.

***

Hemma i mitt barndomshem firade vi gårdagen på låg skala, genom att ha filmmarathon och äta en lagom avancerad trerättersmeny. Vi såg Smurfarna som en mjukstart, sedan ökade vi pulsen med den nyaste Apornas planet för att sedan ringa in nya året framför King Kong. Passade mig utmärkt; speciellt eftersom jag kunde förbigå champagnen och istället dricka en välförtjänt Pina Colada – direktimporterad från Systembolagets alkoholfria hylla! En otroligt spännande flaska med en blandning av ananasjuice och kokosmjölk i; som visserligen var söt i överkant men verkligen levererade den rätta känslan av medelhav kring tolvsnåret! Med is i blev den dock mycket bättre, det spädde ut den alldeles lagom. Och visst, det söta kanske balanseras ut av alkohol om man har sådan i, men det valde jag att låta vara, nöjd som jag var ändå!

***

Som avslutning på trerättersmiddagen bjöd jag på ett bakverk jag sneglat åt ett tag nu men inte fått tid eller tillfälle att prova på: en Chokladmoussecheesecake (23 bokstäver var det ja, en munfull att både skriva och äta!) gjord i fyra olika lager. Först en botten av oreokakor, följt av ett cheesecakelager, sedan chokladmousse och allra sist ett täcke av chokladganache. Serverad med grädde, jordgubbar (importerade från Egypten, jag skäms nästan lite av mitt ickeekologiska handlande där!) och physalis lutade vi oss tillbaka med uppknäppta byxor efteråt (ja, eller, jag hade kjol, men i teorin) och mådde riktigt, riktigt bra. Idén kom ursprungligen ifrån bloggen mangio da sola , som jag hittade av en slump under en av mina receptsökningar ute i etern. Väldigt trevlig sida, väldigt trevligt recept! Dock satte jag ihop ett eget recept, som resulterade i samma sorts kaka till slut. Jag gjorde dessutom alla mina steg på en och samma dag, vilket gick bra, men att göra lager 1 och 2 dagen innan är nog en fördel.

Här kommer min version:

***

Chokladmoussecheesecake

Lager 1: Botten

två paket oreokakor (ca 28 kakor)
50 gram smör

Lägg kakorna i en påse (jag dubblade påsarna för att vara på den säkra sidan) och krossa dem med ex. en kavel.

Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut i bottnen på en springform – ca 24-26 cm.

Ställ in formen i frysen inför nästa lager.

***

Lager 2: Cheesecake

2 paket philadelphia (eller liknande cream cheese) – 2×200 gram
1 1/2 dl strösocker
1 nypa salt
1 rågad tsk vaniljsocker (eller 1/2 tsk vaniljpulver)
2 rumsvarma ägg (gärna ekologiska)
1 1/2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg philadelphiaosten i en bunke och vispa med elvisp tills den blir riktigt mjuk.

Sluta inte vispa, men tillsätt socker och salt. Fortsätt vispa i ett par minuter till, smeten ska vara mjuk och lätt. ‘

Tillsätt äggen ett och ett, vispa ordentligt mellan varje.

Sluta vispa och blanda i grädden med sked eller slickepott. Se till att röra om i bottnen också, så all smet är slät och välblandad.

Tag ut formen ur frysen och häll smeten över bottnen. Ställ in i ugnen i ungefär en timme och en kvart,+/- 15 minuter eller tills cheesecakesmeten stelnat och fått lite färg. Hur lång tid det tar varierar mellan olika ugnar, så titta efter då och då.

Låt kakan svalna i rumstemperatur och ställ sedan in i kylen i ett par timmar, eller över natten.

***

Lager 3 – Chokladmousse

200 gram mörk choklad (jag använde 80%)
3 äggulor
ev. 3 msk socker (jag strök detta då LCHFpappa ville smaka moussen)
3 dl grädde

Smält chokladen försiktigt i mikro, på platta eller i vattenbad. Låt svalna ordentligt (annars kan gulorna i äggen koagulera).

Vispa äggulorna (med socker om du vill) tills krämiga och ställ åt sidan.

Vispa grädden ganska löst och ställ åt sidan.

Blanda försiktigt ner den smälta, avsvalnade chokladen i äggsmeten.

Vänd ner den vispade grädden lite i taget, tills allt är blandat.

Bred ut moussen över cheesecakelagret, som måste vara HELT avsvalnad.

Täck med aluminiumfolie och ställ in i kylen ett par timmar, eller i frysen upp till en halvtimme (inte längre) i väntan på nästa lager.

***

Lager 4 – Chokladganache

1 dl grädde
100 gram mörk choklad (jag använde marabous mörka, som inte är riktigt 70%)
ev. en skvätt kallt kaffe (jag uteslöt det)

Värm grädden i en kastrull tills den NÄSTAN kokar och dra av den från plattan.

Lägg i chokladen i bitar, vänta någon minut och rör till en jämn smet.

Blanda eventuellt i kaffet.

Låt svalna en stund och bred sedan ut den över den kalla moussen på kakan. Jag gjorde detta INNAN jag tog bort springformen, det kan säkert göras efter också, om man vill täcka kanten, eventuellt kan en sats ganache till behövas.

Ställ kallt en stund till, tills ganachen stelnat, och servera! Den håller sig bra i kylen i ett par dagar också, vilket är bra, för det är en mäktig cheesecake vill jag lova 😉

 

 

 

 

Annonser

22 thoughts on “Årets första dag firas med förra årets sista bakverk: Chokladmoussecheesecake

  1. damm,den ser ju vansinnig god ut,a så att man nästan står och dreglar,de skulle man lätt vilja mumsa på.
    Önskar dig en god fortsättning
    Simone

  2. Haha, det är faktiskt komiskt! När jag stod vid buffé bordet så hade jag precis innan blivit frågad frågan ”Men varför dricker du inte, egentligen? Du måste väl ha en anledning?” och då viskade en annan kille till mig i kön att

    ”visst är det lustigt att på fest är det alltid dem som INTE dricker, som måste försvara sig?”..

    Och där satte han huvudet rätt på spiken. Nästan lite som en dödssynd att inte konsumera alkohol, speciellt på självaste nyårsafton.

    Ha en god fortsättning, du med! Så säker är jag inte på att du blir av med mig än 😉

  3. Ser helt sagolik ut!!! Men oj så pyssligt att göra, inget hastverk precis. Men ibland måste saker få ta sin tid. Jag tror det är extra viktigt när allt annat ska gå i sån rasande fart. Ha ett underbart nytt år på alla sätt Alexandra!

  4. Men gud va gott. Det här måste ju bara provas. oreo kakor och massor av fyllningar. Sparar detta till senare festligt tillfälle. 🙂 Vad kul att få välja tapeter, lycka till.

  5. Oj! Cheesecake och choklad i kombination, detta måste provas! Attans att pojkvännen önskar sig prinssesstårta till sin födelsedag…kanske kan övertala honom…eller bara fira något annat 😛

    sv: tack för alla fina kommentarer! Om du provar baka marängbakelserna får du säga till! Smakade de sedan också och var väldigt fräscha och goda i smaken 🙂

  6. Oh kära nån, vilken tårta… man dör ju lite grann bara av att läsa att det i botten är Oreoskakor, vår absoluta favoritköpekaka! Vi måste ju bara göra denna någon gång, får se till att bjuda hem folk på middag snart så vi får en anledning:)

    Vi öskar dej en riktigt fin fortsättning på 2012!

  7. Wow vilken kaka! Det är precis sådana efterrätter som jag vill ha, extra av allt (framförallt av chokladen, den är helt klart viktigast). I like!
    Härligt med tapetval, det är situationer som jag gillar starkt. Min strategi är att inte tänka utan helt enkelt ta den som jag faller mest för oavsett färg, mönster osv. Det här har resulterat i både ekollon, björkar och klöverblommor på väggarna! Originellt om inget annat 😉
    Lycka till med ditt val!

  8. Less is more gäller INTE på nyårsafton, speciellt inte när det gäller desserten!
    Underbar!
    Den där pina coladamixen har jag sneglat på både en och två gånger. Har liiite problem med stark kokossmak bara, är den kraftig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s