Kaneldoftande linsgryta för alla!

Okej, jag måste börja med det uppenbara: att ta en aptitretande bild på en linsgryta är ungefär lika lätt som att få min veggostrejkare till pappa att smaka på den – Aint gonna happen (säg det med en rejäl sydstatardialekt för bästa effekt). Så jag nöjde mig med något halvaptitligt, och hoppas att jag har er förståelse ; ) Linser är en sådan där ingrediens som jag kan bli riktigt sugen på! Visserligen får det mig att känna mig som den mest stereotypa vegetarianen någonsin, för tro det eller ej, lins- och böngrytor är inte allt vi köttratare äter, men jag får väl leva med den stämpeln när jag postar inlägg som det här!

Receptet som jag uppfann idag mötte alla mina uppsatta kriterier efter en lång första skoldag för terminen. Viktigast är såklart att det smakar gott, det borde alltid vara prioritet ett, men dessutom är det hälsosamt (massor med trevliga proteiner och fibrer från linserna tex), relativt snabblagat och kräver bara en enda gryta (vilket betyder mindre för mig att diska så här på kvällskvisten). Ja, och så är det veganskt också, och jag försöker vidga mina vyer även åt det hållet (ja, fast linsgrytor gör jag ju för jämnan, så vidga mina vyer gjorde jag väl kanske inte riktigt…). Dock fuskade jag och rörde i en tsk honung tillsammans med de krossade tomaterna – den har jag skippat i receptet för att hålla det veganskt (att byta ut den mot 1 tsk socker går också bra!).

Innan jag delar med mig av receptet vill jag bara skicka iväg ett tack till er som läser – tack för att ni fortsätter titta in trots att det blir lite hektiskt ibland och ett par dagar passerar utan inlägg. Tack för att ni skickar så fina kommentarer och mejl som gör mig ännu mer motiverad till att baka och laga mat och tack för att ni prenumererar! Ni gör mig så glad, så glad ❤

***

Kaneldoftande linsgryta
4 portioner (ev färre om inget äts till)

2 vitlöksklyftor
1 tsk malen ingefära (eller ca två cm färsk, hackad)
1 gul lök
1/2 röd paprika
1 liten morot
1 tärning grönsaksbuljong
ca 2,5 dl gröna linser
1 kanelstång
1 lagerblad
1 pkt (ca 400 gram) krossade tomater
samma paket fyllt med vatten

olja att steka i
salt och peppar

***

Hacka vitlöksklyftorna och fräs hacket i en stor kastrull tillsammans med ingefäran i någon minut.

Fortsätt med att hacka lök, paprika och morot; lägg dem alla i kastrullen och låt fräsa i några minuter till.

Smula över grönsaksbuljongen.

Skölj linserna under vatten (de behöver inte blötläggas), häll sedan i dem i grytan för att fräsa lite grann med det andra.

I med kanelstång och lagerblad, häll sedan över de krossade tomaterna – SPARA PAKETET!

Fyll paketet med vatten och häll i grytan. Jag använde bara en paket vatten, men om det blir för tjockt går det att tillsätta 1/2 till 1 paket till.

Låt alltsammans koka upp, sänk sedan värmen och låt småkoka under lock i ungefär 25 minuter. När linserna blivit mjuka är det bara att salta, peppra och hugga in!

Grytan kan ätas med ris, bulgur eller quinoa om det låter bra, eller som den är, med grönsaker och/eller en bit bröd till.

Annonser

23 thoughts on “Kaneldoftande linsgryta för alla!

  1. Tycker allt att du är lite väl självkritisk. Bilderna på grytan är visst fina. Och receptet lånar gärna jag. Har inte något bra recept på linsgryta. Jag gör mest linssoppor hemma hos mig. Hur går det annars med den nya kameran. Det är mycket nytt att lära sig eller hur..:-)

  2. Jag har utökat mitt linsförråd i hopp om att laga mer med linser. Jag har tre moståndare hemma dock, när det gäller i grytor. Smyga med lite grand kan gå bra. Funderade på att göra biffar för det äter barnen oavsett vad de innehåller. Köpte några svarta linser jag ätit på restaurang som var så goda. Men de verkar passa bättre i någon sky eller som tillbehör.

  3. Linsgryta som är så gott, jag gör liknande men ändå inte 😉 Får se om det i framtiden dyker upp någon sådan här variant.
    Annars, hur har du det? Saknat både dina blogginlägg men även kommentarer på min blogg, kramkram!

  4. Jättegott! Känns som att jag äter linser på tvären ibland, men det är ju så gott!
    Gjorde något liknande förra veckan som jag stoppade i tortillas. Fräste kokta gröna linser i massa chili, vitlök, spiskummin och kanel faktiskt. Lite tacosås och vatten i, koka ihop lite och sen ner i tortillan med grönsaker och turkisk yoghurt.
    Nu var det ju inte meningen från början att ge middagstips, men summan av det blir att linser är underskattat. Fler recept tack! 🙂

  5. Och vad var det nu för fel på den bilden om jag får fråga? Jag tyckte den såg riktigt frestande ut! Linser är jättebra mat och går att variera väldigt mycket – antingen man är vegan eller som jag allätare. Jag har både röda, gula, gröna och svarta (Belugalinser) i skafferiet som omväxling. Ha det bra, och lycka till med studierna nu när du kört igång terminen igen!

  6. Tyvär kan jag inte äta sånt här, hur gott det än ser ut, eftersom min mage inte kan hantera fiberrika födoämnen. Suck liksom, men jag njuter av bilden och receptet i alla fall!

  7. Kanel och linser är en god kombo tycker jag. din rätt fick mig att tänka på en liknande sås fast med kokosmjölk i, måste nog ta och göra den snart .)

    får även ta och testa din, har så mycket gröna linser hemma. du får ha en fortsatt bra vecka. kram

  8. Ser awesome ut! Jag åt linssoppa idag, men när det är grytdags kommer jag kolla in det här igen! 😀
    (tips på andra söt-smaksättare är ju agavesirap eller dadelsirp. Ååååh dadelsirap! <3)

  9. Ja älskar linser och vi har tradition att alltid äta det då vi fastar,så linssoppa blir ofta hemma hos oss.så gott med nybakat bröd,då är lyckan gjord

  10. Mmmm, gott med kanel till linser! Jag förstår verkligen inte människor som har såna problem med att vissa väljer bort kött. Jag har under många år inte ätit rött kött (fats senaset året har jag fuskat lite) och bara det får folk att hoppa högt. Min äldsta dotter är vegan (kan tipsa om hennes blogg http://northernveg.blogspot.com/) och möter ständigt förvånade människor som tror att hon lever på enbart grönsaker. Herregud – vi skriver 2012!

    Heja dig och din nyttiga mathållning! Kram!

  11. En varm och mustig linsgryta gör verkligen tricket så här års! Och det där med pappan känner jag igen hemifrån, haha. Han brukar säga ”Du äter ju inte min mat så varför ska jag äta din”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s