Bärig banoffee pie

Hoppas ni alla har haft en härlig helg – ja, en härlig vecka faktiskt, för ungefär så länge har ni fått vänta på denna sena uppdatering. Det är mycket på gång just nu i livet, komplett med garageloppis hela helgen (där bland annat mitt gamla dockskåp rök för en hundring), blandat med en hel del packning, slängning, organiserande och planerande. Nu är det bara några få veckor kvar tills mina föräldrar flyr barndomsstaden för en nystart närmare Stockholm, och jag kan inte låta dem packa själva eftersom de är väldigt duktiga på att slänga sådant som jag är nostalgiskt fäst vid (visserligen har jag en tendens att tårögt hänga mig fast i varje litet godispapper eftersom ”jag kommer ihåg när jag fick det här!!” men det hör inte hit…)

I söndags kände jag att allt hårt arbete behövde belönas på något sätt – gärna riktigt smarrigt och aningen kaloririkt – men tiden fanns inte riktigt på min sida. Därför sneglade jag åt de färska bär som köpts hem (direktimporterade från Egypten – ajajaj) och mindes burken med dulce de leche som jag kokat för ett par dagar sedan och behövde använda upp. Varför inte en banoffee pie, en lite bärig sådan?

***

Det bästa med en banoffe pie (ja, förutom smaken då förstås!) är att den är en relativt snabb efterrätt att fixa ihop – i alla fall om man har en färdigkokt burk dulce de leche hemma som bara står och gosar till sig utan ett egentligt syfte. Då är det bara att fixa en botten, breda över dulce de lechen, garnera med banan (och/eller vad som helst som är fruktigt eller bärigt egentligen, men jag skulle undvika tomat och sånt om jag var du) och vispa grädde att toppa skapelsen med! Helt ärligt, det ÄR inte svårare än så!

Jag hade lite smul kvar efter bottenfixet, så jag strödde över det allra sist, tillsammans med en rejäl dos kanel. Valfritt men trevligt 😉

***

Banoffee pie

Ingredienser
(1 form – ca 24 cm)

ca 12 digestivekex (jag använde Göteborgskex ekologiska)
75 gram smör

1 burk dulce de leche (sötad kondenserad mjölk – 400 ml – kokt i ca tre-fyra timmar)
1 banan
valfri mängd blandade bär
3 dl grädde – 40%

ev. kanel och smul från bottenskapandet

***

Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en form, hur den ser ut spelar ingen större roll, bara den är ugnsfast.

Lägg digestivekexen i dubbla plastpåsar och banka på tills kexen smulats sönder (ta ut alla aggressioner här, så slipper du dem senare i livet). Smält samtidigt smöret i mikro eller på platta.

Blanda kexsmulet med smöret i en bunke och tryck sedan ut blandningen i botten på formen. Blir det något smul över kan det användas som garnering senare (eller ignoreras).

Grädda i ca 10 minuter. (det går att strunta i gräddningen och fortsätta direkt till dulce de lechen för en riktigt snabb variant, vilket jag gjorde denna gång – dock håller inte bottnen ihop lika bra)

När bottnen svalnat kan dulce de lechen bredas över. Var försiktig om den är hård så bottnen inte förstörs (tänk limpmacka och kylskåpskallt bregott så förstår du vad som kan hända!). Det gör ingenting om lagret inte blir jämt och slätt, det är bara gott!

Skiva bananen och skölj bären om du vill använda sådana (om inte kan fler bananer behövas). Dekorera dulce de lechelagret med banan och bär – var hur kreativ som helst – det kommer inte synas ändå 😉

Vispa grädden och häll/bred över. Hur är upp till dig.

Har du bottensmul kvar kan den spridas över. Kanel passar också att toppa med.

Servera och fröjdas över hur duktig du varit!

39 tankar om “Bärig banoffee pie

  1. Fullt upp hemma hos dig märker jag! Arbeta inte ihjäl dig och jag hoppas det inte är allt för känslosamt att skiljas från alla saker/minnen. Med en sån här efterätt som belöning skulle jag gladerligen slänga gamla godispapper ;-D Det ser grymt gott ut!

    Var rädd om dig! och ha en bra vecka:)

  2. mmm hur sugen blev inte jag:-)
    vad skönt det var att läsa raden att du hänger dig kvar vid minsta godispapper bara för du kommer ihåg när du fick det…Jag är precis likadan…det finns fler såna nostalgiker med andra ord. Gött!
    //V

  3. Mmmmmm, gud vad gott med kolasås av kondenserad mjölk! Jag är inte ett dessertfreak men den här kan jag inte motstå. Jag brukar toppa med knäckkulor som jag köper på Överskottsbolaget i stooor förpackning. Mums!!!

  4. Det här ser underbart gott ut och känns lite somrigt också! Sparar ner receptet för framtida bruk 🙂

    Härligt att se ett inlägg, du är verkligen saknad i bloggvärlden 🙂

    Sv: Inte behöver du be om ursäkt, så är det att ibland har man mer tid och ibland mindre…! Kram!

  5. Yum yum, har inte tänkt på det själv, men det är ju klart man kan ha andra bär och frukter i. Du är inte dum du 😉
    Välkommen tillbaka till sajberspejs.

    Jag är nog lite tvärtom mot dig, mamma och pappa städade vinden i somras och fick truga på mig saker de tyckte jag skulle behålla. Tur är väl det att man är olika, så jämnar det ut sig!

  6. Hahaha, det där känner vi igen, att spara och inte vilja skiljas från ett endaste litet pappersbit. Men efter en vindsröjning åkte en hel del, man kan ju omöjligt spara på allt, tyvärr:)

    Härligt att höra från dej, men vi förstår ju att det är mycket som händer när det ska flyttas. Bra att du ändå tar dej tid att njuta lite gott, det kan behövas för styrkan!

  7. Hej! Hittade precis hit till din blogg. Så mycket fantastiska recept och bilder på gott du bjuder på här, hit kommer jag gärna tillbaka igen. Ha en bra dag!

  8. Haha, min favorit är ju dödligt vita våfflor, men tycks aldrig bli mätt på dom & dessutom får jag ont i magen, så det är ju lite trist. Mandelvåfflorna var ett bra mättande substitut 😀

    Ja, jag tror absolut att Manjarichokladen kan vara något för den som har lite svårt för mörk choklad, den är himla god. Min absoluta favvo! Och angående besökarantalet så hade det med att göra att jag blev länkad på blogg.se’s framsida ett antal gånger på samma vecka typ, hah! Hade tur helt enkelt 😉 Men kul var det såklart!

    Tack för dina fina ord, saknar dina inlägg!

  9. Ser riktigt gott ut! Inte provat på att använda kondenserad mjölk, men antalet smarriga recept med dem i tror jag inte att jag kan stå emot länge till 😛
    Angående rensning av gamla grejer. Bävar inför att behöva göra det…det kommer sluta med att föräldrarnas garageinnehåll hamnar hos en själv xD

    Sv: Gillar faktiskt hallonsylt med lingonsylt på en stark andra plats till ugnspannkaka. Men lingonsylt verkar annars vara favoriten 🙂

  10. Det här låter så smarrigt gott men jag har aldrig fått tillfället att pröva att göra en banoffee pie. Jag inser nu att jag bara MÅSTE göra det, gärna någon gång när jag har många gäster eftersom jag annars skulle kunna äta upp hela själv (inte bra av många olika skäl).
    Stor kram
    Elina
    http://elina.magnulund.se

  11. Ser ursmarrigt ut med färska bär! Jag är säker på att jag skulle gilla att experimentera med Banoffee – tvärtemot vad det lät som hos mig 🙂 – jag behöver bara få till den där perfekta ‘så ska det smaka’ i veganvariant först. Men sen blir det bog med färska bär 🙂

  12. Så himla gott med färska bär också! 🙂

    Ett tips är att vispa kolacremen, så blir den lättare att bred ut. Jag har aldrig min botten i ugnen, men däremot en stund i kylen innan jag brer på kolacremen.

  13. Det här är så sjukt gott! Jag brukar alltid försöka ha en kokad burk kola i kylen och så brukar jag fuska och göra en trifle i stället för paj. Då behöver man inte ens göra en botten utan bara smula lite kex i. Och bär i höjer verkligen. Har bara testat körsbär men det gillades skarpt!

  14. Ping: Amerikansk pecan pie – för att favoriten håller. Varje gång. | Kärlek på tallrik

Lämna ett svar till Felicia Avbryt svar