Hoppas ni hade en underbar midsommar, alla fina bloggläsare! Min var inte så äventyrlig även om det egentligen var planerat så, istället stannade jag hemma och byggde ihop möbler till mitt sommarrum här i mina föräldrars lägenhet. Inte alltid på solskenshumör kanske, inte när ritningen sade en sak och sunt förnuft en helt annan, men solsken var det i alla fall ute det mesta av dagen och det gör ju midsommarafton lite extra trevlig 🙂
Eftersom möbelbyggande inte är så väldigt midsomrigt så bjöds det fram emot kvällen också på en midsommarbuffé -för mig bestående av färskpotatis med massor av dill, stekt halloumi och ett antal skedar smaskig hovmästarsås som pricken över i. Ja, och ingen midsommar utan en obligatorisk jordgubbsefterrätt! Så det blev en marängtårta som bakades i mitt kök – en så kallad pinocchiotårta, fast utan de annars så ofta förekommande mandelflarnen och istället med en liten touch av citron, för den friska smakens skull.
Och på tal om frisk – på söta saker pågår just nu utmaningen månadens sötsak för fullt, och temat den här gången är överraskande nog just friskt. Eftersom jag hade lite problem med att fundera ut just VAD som skulle kunna bakas och sedan smaka friskt (egentligen var det nog bara citron och lime som kom för mig) så fick det bli den här tårtan. Dessutom kan man nu vinna ett presentkort från groupon; det vore inte helt fel heller, klart jag vill vara med och tävla om det 🙂
***
Receptet är hämtat ifrån Tasteline, dock är det en aning omgjort så ni får min version här nedan. Smeten till bottnen kommer bli ganska lös och lagret i långpannan väldigt tunt men oroa dig inte – det blir bra till slut!
Bottnen görs här i långpanna och blir en dubbel fyrkantig tårta när den är klar genom att halvera den gräddade bottnen och lägga delarna på varandra. Det går också att göra en rund tårta om man har två lika stora springformar att göra två bottnar i.
Lycka till!
***
Pinocchiotårta med citron
Ingredienser:
(en långpanna)
150 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
4 st äggulor
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 nypa salt
zest (skal) och saft från 1/2 citron
*
4 äggvitor
2 dl strösocker
35 gram mandelspån
*
4 dl vispgrädde
1 ask jordgubbar
ev. mynta el. citronmeliss
florsocker
***
Sätt ugnen på 175°C och lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna
Rör rumsvarmt smör tillsammans med socker vitt och poröst.
Tillsätt gulorna en i sänder under fortsatt vispning.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljpulver (eller vaniljsocker) och salt, sikta ner mjölblandningen i smeten.
Riv i zest (skalet) från en halv citron och fortsätt med att pressa i saften.
Bred ut smeten i ett jämnt lager på bakplåtspapperet.
Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sedan lite socker i taget och fortsätt vispa tills marängen blivit styv och blank.
Bred marängsmeten över kaksmeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Lossa kanterna försiktigt från papperet och låt sedan kakan kallna i långpannan.
Vispa grädden och skiva jordgubbarna.
Dela tårtbotten mitt itu och dekorera den ena med grädde, jordgubbar och ev. mynta eller citronmeliss.
Lägg på den andra delen och dekorera även den med grädde, jordgubbar, ev. mynta eller citronmeliss och zesten från den andra citronhalvan.
Pudra över florsocker och servera! Vill du kan den förvaras i kylen ett par timmar fram till servering.
***
En god tårta och fräscht att använda citron! Ser mycket god ut. Kram
Tack så mycket snäll Katarina!
Det där är ju verkligen en av de bästa tårtorna man kan göra, mmm!
sv: Ja jag blev väldigt nöjd med tårtan, var ju otroligt lätt att göra botten själv så aldrig med köpe-botten haha 🙂
Oh, ja, det håller jag med om 🙂
Den ser supergod ut!
När det gäller din blogg så är den jättefin, lagom personlig och med intressant mat. Jag tror att om du bloggar som det känns bäst för dig så blir det bäst resultat. Dina foton är fina. Själv tycker jag att mat är otroligt svårt att fota och kämpar på med det. Lägger ut bilderna ändå i väntan på att nå bättre reslutat. 🙂
Åh tack snälla, fina du, vad glad jag blir för berömmet! Mat är lite kämpigt att fota, jag håller med – speciellt om det är mat man tänkt hugga in på efteråt, då vill man ju bli klar snabbt 😉 Men du har alltid fina bilder du också 🙂
Gahhh måste testa att baka en sådan tårta någon dag. Hoppas du haft en fin midsommar finis kram Sofia
Ja, gör det, jag tror du skulle tycka om den ❤ Midsommar var precis lagom bra, hoppas din var det också!
Den såg super god ut!
Tack snälla, vad roligt att du tycker det 🙂
Ser kanon gott ut!! KRAM
Tack fina du!
Men gudars ser ljuvlig ut!!
Åh, tack, vad fint av dig!
Kärt barn har många namn heter det väl. ”Examenstårta” heter den hos oss. Men skit samma egentligen, för den är ju dö-god!
Så sant, precis som kärleksmums och kokosboll (som de heter hos mig) 🙂 Det måste varit något geni som satte ihop den från början så god som den är 😀
Mums vad smarrig tårtan ser ut!
Sv: jag tycker absolut du ska testa att baka med stevia. Jag använder stevia strö som till största del betår av erythritol och mindre stevia. Dessa sötningsmedel är helt naturliga och påverkar inte blodsockret!
http://bakasockerfritt.blogg.se/
Tack så mycket ❤ Bra att veta, ska hålla utkik!
Mums, älskar maräng och denna tårtan gör jag varje sommar här hemma. Dock heter den Mormors marängtårta (receptet kommer från en arbetskollega). Så gott och fräscht med citron i. 🙂
Mormors marängtårta lät ju mysigt, får kanske börja kalla den det istället 🙂
Fy sjutton vad gott Alexandra! Åh! Jag lade ut ett recept på bloggen idag. Då tänkte jag på dig! ❤
Haha, tack snälla och vad kul att du tänkte på mig 😀 Recept är alltid kul! Ska kika in till dig och se 🙂
Hihi ja då kan nog den moussetårtan vara något för dig, är jurdgubbsmousse överdragen med vit choklad 😀
Ååååh mums – låter för bra för att vara sant 😀
Pinoocchiotårta är alltid gott, men det kan ju bara bli ännu godare med citron i!
Citron är ju helt underbart på det sättet – det passar i det mesta ❤
Pinoocchiotårta hade jag aldrig hört talas om, det måste testas. Ser super gott ut!
Åh, ja, men då hoppas jag att du tycker om den! 😀
Åh vad den såg god ut! Mums! Hoppas du hade en fin midsommarhelg med mycket skratt och solsken! KRAM
Tack så mycket, roligt att du tycker det! Midsommar var trevlig, och ganska så solig i alla fall, så jag är nöjd 🙂
Klassiker! Ser underbart somrig och god ut =)
Tack snälla du! Ja visst är det en klassiker!
Ping: Friskt vågat hälften vunnet | Söta saker
Ping: Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Friskt vågat hälften vunnet