Vegetarisk ”köttfärspaj” på soja eller quorn

Tänk, nu har vi vår sjunde månad på året här och sommaren väljer fortfarande att avvaktande vänta ut oss i periferin för att se när tålamodet tryter helt hos alla stackars svenskar. Har vi inte haft en alldeles ovanligt svensk sommar i år? Och med svensk menar jag regnig, ombytlig och oförutsägbar. Det är inte många dagar som jackan lämnats hemma på klädhängaren och paraplyet är min ständiga följeslagare, en vän i alla väder när solen sover på sitt jobb.

Oavsett väder så är det ändå rätt härligt att ha sommaren här, tycker ni inte? Visserligen har jag nu påbörjat sommarjobbet (två veckor har gått – sju veckor kvar, heja, heja!) så ledig kan jag inte påstå att jag är, men det är ändå skönt att inte känna att fritiden borde bestå av kurslitteratursgenomläsningar och anteckningsrenskrivande utan istället faktiskt kunna koppla av de timmar jag inte befinner mig innanför äldreboendets fyra väggar.

Något jag tror många av oss som skriver eller läser mat- och bakbloggar som den här är just att den där lediga tiden gärna spenderas i eller nära inpå köket. Ibland lagandes mat, ibland på jakt efter mat, ibland läsandes om mat, ibland bara tänkandes på mat men mat är en väldigt central del; inte för att det måste vara så utan för att vi väljer att ha det så. Och nyligen kulminerade det här lagandet, jagandet, läsandet och tänkandet i just den här pajen, vars originalrecept är hämtat ifrån tasteline, men i köttig, ovegetabilisk version som jag omarbetat rejält.

Färsen kan vara vilken vegetarisk sort som helst som kan hittas i närmaste kyldisk – soja, quorn eller en annan variant om det tilltalar mer, jag använde sojafärs från hälsans kök blandad med en liten del  utav ica gott livs version av samma sak (som smakar lite väl mycket spiskummin för att användas till mycket annat än tacos om du frågar mig). Pajskalet gjorde jag av dinkelmjöl fullkorn från Kungsörnen – en liten pärla i mjöldjungeln som jag älskar att byta ut vetemjölet med i det allra mesta! Det går dock bra att använda vanligt vetemjöl eller exempelvis grahamsmjöl om det tilltalar mer. Slutligen så lade jag till röd chilifrukt och sweet chilisås för lite extra smak och sting – de går bra att helt utesluta om du vill.

Och jo, jag vet att det blivit en del paj på sistone. Det är ju så ruskigt gott och praktiskt, lätt att variera och toppen att ta till som matlåda både en och två dar framåt.

Hoppas ni alla har haft en trevlig helg och bra start på denna nya månad ❤

***

Soja- eller quornfärspaj

Ingredienser
(1 paj, 4-6 portioner)

2 dl dinkelmjöl fullkorn (eller grahamsmjöl eller vetemjöl)
1 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
1 nypa salt
1 msk kallt vatten

1  rödlök
1/2 röd chilifrukt
300 gram sojafärs eller quornfärs (säljs ofta i förpackningar på 300 gram)
ev. ca 3 msk sweet chilisås 

1 dl svarta oliver
100 gram fetaost

2 ägg
2 dl mjölk (jag använde lättmjölk)
1 dl riven ost att toppa med

Olja eller smör att steka i
Salt och peppar
gärna lite färska örter

***

Sätt ugnen på 225 grader och smörj en pajform (ca 24-28 cm i diameter)

Arbeta ihop dinkelmjöl (eller valfritt annat mjöl), vetemjöl, rumsvarmt smör, salt och kallt vatten för hand eller i matberedare.

Tryck ut degen i pajformen, även upp på kanterna och nagga med en gaffel.

Klä kanterna i aluminiumfolie så de inte glider ner under gräddning, förgrädda sedan bottnen i ugnen 8-10 min.

*

Sänk värmen till 200 grader.

Under tiden bottnen förgräddas; Skala och hacka löken och hacka chilifrukten (ta bort kärnor och hinnor om du är orolig för att det blir för starkt).

Fräs i olja eller smör en stund, tillsätt sedan soja- eller quornfärs.

Fräs några minuter, salta, peppra och blanda ev. ner sweet chilisås för lite extra smak och lite färska örter (jag tillsatte timjan och basilika).

Skiva oliverna och tärna fetaosten.

Ta bort färsen från värmen och blanda ner oliver och fetaost.

Fyll pajskalet med färsblandningen.

*

Vispa ihop ägg och mjölk; salta och peppra. Häll stanningen över färsen och toppa med ost (min var tärnad i större bitar, riven är dock lättare).

Grädda pajen i ca 20 minuter, tills osten smält och fått färg.

Toppa med lite färska örter och servera med en sallad, gärna med tomater och avokado.

***

Annonser

26 thoughts on “Vegetarisk ”köttfärspaj” på soja eller quorn

  1. Jamen visst är paj mumsigt! Har dock inte blivit så mycket av den varan hemma hos oss. Småkillarna är inte lika förtjusta som vi dessvärre. Men ibland lyxar vi till det och har paj till t.ex. fredagsmyset. Och åh vilken ljuvlig Kitchen Aid din mamma införskaffat! Vill-ha-varning på den där!

  2. God pajen ser ut. Jag använder för det mesta quorn. Blir lite dålig av Hälsans färs ibland… vet inte varför. Har hittat en jättegod färs på Citygross (som jag i just detta nu h ar glömt namnet på.. men det kommer!)

    Ica gott livs färs har jag inte smakat… det låter dock gott med spiskummin i (säger jag, en indiska!) 😉

    Tack allt är bra här, har semester så njuter för fullt med familjen. Och naturligtvis tänker jag på mat mest hela dagarna 😉

  3. Ja regnet det bara öser ner! Men jag liksom du är ledig från studier i sommar och bara det ger en otrolig sommarkänsla! 🙂

    Det här receptet ska jag verkligen testa! Jag brukar i mångt och mycket också undvika vetemjöl. Jag har hört att om man gör det kan det ge positiva effekter på oss som har astma eftersom vetemjöl skapar infektioner i kroppen. Så tack för inspiration med vetemjölsfria recept! 🙂 Ha en härlig dag!

    / Linda

    • Ja, det gör det, och nu har det i alla fall blivit lite sommar här, även om översvämmningar härjar lite överallt!
      Åh, jag tror faktiskt på det! Vetemjöl är nog inte så bra att få i sig för mycket av! Om du vill kan du ersätta den sista dl mjöl med mer dinkelmjöl, jag tycker det är precis lika gott 🙂

  4. Vad bra med vegetariskt! Det gillar jag 🙂
    SV: tack för kommentaren, jag lägger gärna upp din blogg med på min lista, den är å fin!

  5. sv: ja, det är därför man ska akta sig för pesto, som ju också oftast har parmesan i sig. Om man nu är vegentarian alltså, då kan man ju vara ganska noll tolerans mot löpe. Men det är kul att leta och fixa och trixa. Som du säger har jag fått några kommentarer att det faktiskt FINNS löpefri chevré, men inte de jag har använt tyvärr… får leta mer 😉

  6. Hi! My Sweet Party – July with theme My Favourite Pie is now open for submission and I’d love you to join again! In the next few days I’ll feature my top three favourite recipes from My Sweet Party – June. Make sure to stop by to se if your contribution is one of my favourites:-)

    XXX

    Johanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s