Nu har det blivit mycket bakat och dessertartat på sistone. Hoppas ni inte misstycker. Jag tvivlar visserligen på att det är någon som blir akut allergisk mot en blogg med för många bakverk postade på rad, men i grund och botten är ju inte Kärlek på tallrik bara en bakblogg utan mestadels också en vegetariskt matig sådan, så jag ska ta mig i kragen snart och dela med mig av något som inte innehåller mestadels tomma, underbara, deliciösa kalorier 😉
Men inte idag.
Nej, för fina bloggen Me and my sweets ståtar med en månatlig utmaning som denna gång har temat ”my favorite pie”. Det är en rätt orättvis utmaning egentligen. Hur väljer man ut en favorit bland alla underbara varianter det finns? Jag älskar dem alla! Härliga frukt- och bärpajer med krispigt smul på toppen, krämiga gräddpajer som banoffee pie med smaskig dulce de leche i ett tjockt lager under grädden, klassiska pajer med lock och dekorering som pumpapaj och äppelpaj, eller makalösa marängpajer som den med citron… Och då har vi inte ens gett oss in på det extensiva området med matpajer som går att brodera ut i det oänderliga!
Så tro mig när jag säger att det inte var helt lätt att välja vilken paj som skulle få bli mitt bidrag, varje gång jag stannade upp vid en variant for tanken snabbt iväg till en annan. Vilken paj är det egentligen som har det där lilla, lilla extra som gör att den förtjänar eptitetet ”min favoritpaj”?
*
Så hände det sig att mina morföräldrar kom till stan. De bor över 20 mil ifrån oss egentligen, så det blir inte att vi ses överdrivet ofta, och ett besök av sådan här fin natur förtjänade definitivt ett trevligt bakverk att fira med. Och precis då slog det mig – det finns ingen annan. Klart jag var tvungen att låta dem få smaka på den magiskt goda paj som jag provade och blev upp över öronen förälskad i under mina år i USA – Pecan pie.
Pecannötspajen är en snäll och mjuk paj full med rostade pecannötter (som inte är helt lätta att hitta i Sverige men absolut finns) täckta av ett sammetslent täcke gjort på sirap och socker serverat i ett krispigt mördegsskal. Den är inte oerhört vackert presenterad eller full av otippade ingredienser, bara rätt upp och ner en paj med nötter i. Och det GÅR INTE att inte älska den i all dess anspråkslöshet!
Sagt och gjort, pajen blev bakad och vi åkte ut till min mormors husvagn under ett uppehåll i dem annars så flitiga skurarna. Serverad med vaniljsås (i brist på grädde och vaniljglass) försvann pajen bit för bit, och aldrig har jag varit så säker på mitt val. Pecan pie ska det vara. DET är min favoritpaj.
*
Min pecan pie gör jag efter ett amerikanskt recept som jag omarbetat och försvenskat. Du behöver en våg för att väga upp vissa mängder och en matberedare eller köksassistent – har du det är det inga problem att göra den här pajen!
Jag brukar använda mig av den lägre mängden (ca 150 gram) av pecannötter mestadels för att jag tycker det blir för dyrt att köpa fler. Leta efter den lille nöttefabrikkens påsar på 75 gram, de kostar ca 25 kronor styck och du behöver alltså två eller tre påsar för en paj.
HOPPA INTE ÖVER ROSTNINGEN AV NÖTTERNA – det ger en helt annan smak och gör att pajen går från god till spektakulär 😉
Det ljusa muscovadosockret går att byta mot farinsocker eller rårörsocker, men muscovadosocker passar absolut bäst. Romen är helt frivillig och ger inte någon smak av alkohol i den färdiga pajen, bara ett djup som jag tycker passar bra.
Lycka till!
***
Amerikansk pecan pie
Ingredienser:
(1 pajform)
till bottnen:
175 gram vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk strösocker
115 gram kallt smör
ca 3 msk iskallt vatten
till fyllningen:
150-200 gram pecannötter
210 gram ljust muscovadosocker
1 1/2 dl ljus sirap
ev. 1 msk rom
55 gram smör
3 ägg (gärna ekologiska)
1/2 dl grädde
1 nypa salt
***
Börja med bottnen.
Häll mjöl, salt och socker i en köksassistent eller matberedare och blanda.
Skär det kalla smöret i mindre bitar och blanda ner i mjölblandningen. Blanda till en grynig massa.
Häll i det iskalla vattnet och blanda tills degen precis håller ihop – behövs det kan lite mer vatten tillsättas.
Häll ut degen på ett bakbord eller liknande och knåda ihop till en boll.
Forma den till en platt kaka och linda in i plastfolie (som för övrigt är djävulens verk).
Låt vila i kylen i ca 30 minuter.
*
När degen fått vila är det dags att kavla ut den till en cirkel som täcker pajformens botten och kanter. Var noga med att lyfta och vrida den under kavlingen så den inte fastnar.
Lyft över den till pajformen, tryck till så den fastnar på botten och runt kanten.
Ta bort den deg som hänger över kanten om din utkavlade deg inte passar precis.
(Det går också att trycka ut degen direkt i pajformen om tålamodet tryter med kavlingen. Degen blir inte lika jämn och slät, men det är enklare och går snabbare)
Slå in pajformen i plastfolie och ställ in i kylen tills fyllningen är klar.
*
Rosta nötterna genom att sätta ugnen på 175 grader och sprida ut pecannötterna på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Ställ in plåten med nötterna i ca 8 minuter, tills de fått lite färg och doftar. Det går snabbt på slutet, se till att de inte bränns!
Tag ut och låt svalna en stund (men låt ugnen vara på, den behövs snart igen!), lägg undan ett par nötter till dekorering och hacka resten grovt.
*
Nu är det dags för fyllningen.
Häll muscovadosocker, sirap, rom om du har sådan hemma (jag använde Bacardi) och smör i en kastrull och värm under omrörning tills det börjar koka.
Dra av från värmen och låt svalna en liten stund.
Vispa under tiden äggen.
När sockerblandningen är ljummen; rör ner den i äggen och tillsätt grädde och salt.
*
Tag ut pajskalet och fördela de rostade nötterna över bottnen.
Häll fyllningen över nötterna.
Ställ in längst ner i ugnen och grädda i 175 grader i 40-50 minuter, eller tills fyllningen precis har stannat (känn efter med en tandpetare så pajen inte är kladdig.
Låt svalna, dekorera eventuellt med de sparade nötterna och avnjut ljummen eller rumstempererad tillsammans med grädde, vaniljglass och/eller vaniljsås.
***
Jag tycker också det är svårt att välja sin favoritpaj 🙂 Jag har faktiskt aldrig bakat en pecan pie, men din ser mycket god ut! Och att ha vaniljsås/glass till passar säkert bra!
Ja, visst är det! Åhhh, paj 😀
Jag började nästan stevia när du skrev om alla bakverk! Vad jag längtar efter att baka 😉
Det förstår jag! Du får ta igen det dubbelt upp när du kommer hem!
Så gott! Vi har att lära av amerikanerna vad gäller pekannötter.
Det har du så rätt i ❤
Uj uj så god pajen ser ut!!
Tack Emma 🙂
Vilken underbar god paj du gjort, vill smaka en bit NU. Pekannötter har jag sett men inte använt i bakning så mycket ännu. Men smaken är så god av nötterna. Jag har också haft mycket efterrätter nu ett tag hos mig, blir så i sommartider… kram!
Ja, bara nötterna i sig är goda, det håller jag med om, speciellt om man rostar dem lite! Mmm, nästan så det är svårt att spara några till att göra paj på 😉 Jag som trodde att jag bakade mer på vintern eftersom jag älskar smakerna som brukar förknippas med jul – ändå är det nu bloggen svämmar över av bakrecept 🙂
Åh, så gott! Har aldrig bakat pecanpaj faktiskt, men den ser onekligen väldigt god ut! Förstår om den försvann kvickt.
Kram Malin
Tack fina Malin!
Hear you sister – fungerar VARJE gång! :=)
Absolut! 😀 Ät lite pecan pie nu när du är over there vet jag!
Jag har precis slagit upp mina blå för dagen och det första jag får syn på är din paj som verkar hur god som helst! Ge mig en bit nu!!
Haha, härligt med en pecanfylld start på dagen 😉 Du hade gärna fått en bit, jag åt alldeles för mycket av den för att den liksom fanns inom räckhåll 😉
Varje gång jag ser en amerikansk film eller ett amerikanskt program och man får se en sådan där paj tänker jag alltid ”Åh en sån skulle jag vilja smaka”..Kanske det är dags nu då när tom receptet finns alldeles i min närhet…:-)
Jo, men gör det, jag tror den skulle passa dig ❤
Gud vad gott! Jag har länge funderat på att göra pecan pie och nu när jag ser dina bilder blir jag ännu mer sugen 🙂
Åh, men då tycker jag du ska ta chansen snart, det är verkligen gott! 🙂
Oh peckan är ju bland de godaste nötterna dessutom!
Det håller jag med om, den är underskattad här i Sverige, men väldigt omtyckt på många andra ställen! Vi får se till att fler får upp ögonen för den 🙂
Super fin!
Tack så mycket 🙂
Pecannötspaj är en favorit tack för det här receptet 🙂
Åh, inga som helst problem! 😀 Kul att du också gillar pecannötspaj!
Godetid vad gott jag gillar då du bakar och visar oss och jag älskar nötter gahhhhhh mums kram Sofia
Tack Sofia, jag gillar när du bakar också 🙂
Alexandra, vad du frestas! Det här är ju inget för mig – tål varken mjöl eller pecannötter – men jag är nästan beredd att ta magknip och allergichock när du skriver och visar bilder så det vattnas i munnen!
Haha, ojoj, nej, då ska du nog hålla fingrarna borta! Du är en av de få som INTE får smaka den här av mig 😉 När vi ses får du maräng eller något sådant av mig, glutenfritt och pecanfritt 😉
Wow vilken paj! Det både låter och ser så otroligt gott ut 🙂
Tack snälla du, vad fint av dig! Vad glad jag blir! 😀
Yummie så gott med pecanpaj! Jag har testat det några gånger och det går hem väl 🙂 Däremot kan jag erkänna att jag slarvat med rostningen… Det ska jag fixa nästa gång!
haha, ja, det är gott utan rostningen också – men testa med, du kommer aldrig gå tillbaka 😉
Har också gjort pecan pie, men rostade inte nötterna. Blir sugen nu på att testa det, för det verkar kanongott ju! Kram
aah! Ha-begäret vaknade till liv precis! Fy så galet god den ser ut att vara. Jag bara måste handla nötter imorn och baka den där ljuvligheten!
vad snällt av dig, tack så mycket! Hoppas du tycker om den ❤