Nya tider, nya tag!

Jag har en bekännelse så här lagom till nya terminer och en ny jobbhöst. En bekännelse som jag inte vet hur ni kommer ta emot. Jag  hoppas det inte kommer ligga  någon besvikelse i era reaktioner, inte någon oförståelse eller saknad. Jag tycker ju fortfarande om er alla lika mycket, och vill verkligen inte att någon ska känna att bloggens innehåll inte längre tilltalar.

Nej, nej, oroa er inte! Jag tänker inte sluta blogga. Det skulle inte gå, ens om jag försökte – bloggandet sitter i fingrarna på mig, jag får abstinens utan att (o)regelbundet få skriva av mig och skriva ur mig. Visserligen har jag varit ganska dålig på uppdateringar nu under sommaren, men det har inte med att göra att jag tappat intresset för bloggen – sommaren är inte riktigt lika bloggtät för de allra flesta, det har ni säkert märkt.

Så dramatiskt är det alltså inte på långa vägar.

Dock kommer nog bloggen få sig en liten… Jag vill inte säga ansiktslyftning, det låter som att jag kommer göra extrema förbättringar, och det är inte det jag är ute efter. Men jag har kommit till några insikter under det här året som legat och mognat lite och dessa kommer ha lite konsekvenser för bloggens utformning.

***

Som ni vet är jag vegetarian, något som jag trivs oerhört bra som. Min kropp har aldrig varit så stark och frisk som nu, min hälsa är på topp och jag mår psykiskt bra av en kost som utesluter kött i alla dess former (utom fruktkött då, av naturliga orsaker). Dessutom är jag väldigt noga med varifrån mina ägg kommer. Äter jag ägg vill jag att de ska vara ekologiska, då äggproduktionen, även i Sverige, är långt ifrån så fredlig och romantisk som producenterna vill få oss att tro. Jag tänker inte gå in på detaljer – är ni intresserade är det information som kan hittas lätt och smidigt, är ni det inte så slipper ni höra mig tjata om det – men tro mig när jag säger att det inte är en vacker historia.

Jag har förut inte varit lika noga med varifrån mina mjölkprodukter kommer. Detta mestadels för att det gör livet lite krångligare om man inte kan köpa vanligt smör och vanlig ost. Ekologisk mjölk har jag alltid köpt, men om fetaosten är ekologisk eller inte har jag haft lättare för att strunta helt i. Nu har jag kommit till den insikten att jag inte kan fortsätta så. Dels för att jag faktiskt blivit vaksam på det här med löpe i mina mjölkprodukter (löpe utvinns ur döda kalvars mage och tillsätts i många mjölkprodukter för att de ska få rätt konsistens – ostar är oftast inte löpefria, inte keso heller) och dels för att jag tycker att det är absolut lika viktigt att kor får ett drägligt liv som att hönor får det. Som att vi får det.

Så använder jag ägg eller mjölkprodukter (dvs. mjölk, smör, yoghurt, fil, ost etc) i mina recept från och med nu kommer jag försöka att hålla dem ekologiska och löpefria. Eftersom jag är student gör det mina inköp en aning dyrare, så därför har jag lagt om min kosthållning lite för att inbegripa mer vegansk mat i min vardag. Jag känner inte i dagsläget att jag vill gå över till att bli vegan – mest för att det är alldeles för restriktivt till och med för mig – men jag märker hur mycket bättre jag mår både i själ och kropp, av att äta mestadels vegetabilisk kost.

Dock är jag lite utav en hycklare med det här, det medger jag villigt. Visst köper jag ekologiska mjölkprodukter men jag kommer säkerligen fortsätta köpa marabouchoklad (som innehåller mjölk från icke-ekologisk produktion) och frossa i gräddiga bakverk ute där jag inte kan svara på varifrån ägg och grädde kommer. Är jag hembjuden till någon kommer jag inte tveka över att hugga in på kakorna det bjuds på och är det lite väl lite pengar i kassan ett par dagar innan CSN vet man ju inte hur tankegångarna går. Jag vill fortfarande inte begränsa mitt liv för mycket, eller må dåligt fysiskt för att jag inte får i mig det jag behöver, jag har redan varit med om hur det är att ha en kropp som är underviktig och svag, där har jag inga intentioner att hamna igen.

Jag hoppas att det här inte kommer att göra er besvikna, utan att ni ser det som en möjlighet att få se lite rätter som kanske ligger långt ifrån hur ni själva skulle servera något där hemma.

Baka kommer jag fortsätta att göra, både onyttigt och lite nyttigare kreationer, så där kommer ni nog inte se någon större förändring, förutom att jag kanske kommer prova på fler bakverk som inte innehåller ägg och/eller mjölk. Vi får helt enkelt se hur hösten utvecklar sig, och jag hoppas på att ni hänger med även denna säsong som jag ser fram emot så!

Varma kramar och hälsningar
//Alexandra

PS. Vet ni det inte redan så finns jag på instagram, där jag ofta visar upp olika matalternativ som kanske inte kommer hamna på bloggen. Ni får gärna kika in där om ni har en sådan – jag heter daedal_lives.

Annonser

6 thoughts on “Nya tider, nya tag!

  1. Inspirerande, är min reaktion! Möjligen är steget till att laga en vegan-middag stort för en köttätare, men för mig (och säkerligen många av dina andra läsare) som redan är ovo-laktovegetarian så är det ju bara jättekul att får veganinspiration. Kör hårt! 🙂

  2. Tycker inte något av det du skriver låter konstigt… snarare självklart för jag vet att du tänkt mycket kring allt detta (ett bra tag) 🙂

    Vi indier är ju inte vegetarianer främst av det där med djurhållningen utan snarare för det Gandhi stod för gällande ahimsa (icke döda). Men jag instämmer att inhumant ska djur inte ha oavsett. Och visst slinker det ner något gelégodis hos mig med… jag är inte strikt i den bemärkelsen men jag respekterar dig till fullo. Ska bli jättespännande att följa din blogg med lite annorlunda recept! 🙂

    Har en grupp på FB som jag tror att du ska gå med i… tipsar det till dig där, kram och önskar dig en riktigt fin helg!

  3. Du är ärlig och du är klok-jag lämnar dig inte för det även om jag inte är så strikt jag heller men jag arbetar på det. Vill du ha inspiration rekommenderar jag att du kikar hos Vegologi-fantastiska veganrecept och Rasmus som driver bloggen är en pärla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s