Nu när vi kommit någon vecka in i månaden november kan jag väl avslöja att det kanske kommer gå att ana något slags tema här på bloggen. Det beror på att det jag bakar och lagar är det jag också äter, eller äter en del av (när det gäller bakverk alltså, inte en chans att jag kan sätta i mig allt!) och under vissa perioder så blir det lätt så att jag snöar in på något som är typiskt för årstiden. Det gör mig inte så mycket, jag hinner inte tröttna den korta tid som årstiden passerar på och att äta det som växer och skördas just NU är bra för både naturen och plånboken. Win-win situation! Under hösten är det främst den trevliga pumpan som får mitt intresse (tätt följd av sötpotatis som är lite liknande i smak) och därför kommer det nog bli ett eller ett par recept där just pumpa figurerar.
Det var i USA jag först åt sådan, i form av pumpapaj som min värdmamma bakade, och där är ingrediensen bra mycket vanligare än vad den är här. Man äter pumpapajer, pumpaglass, pumpadonuts, pumpasoppa och pumpabröd. För att nämna ett par exempel.
Här hemma är det inte lika vanligt, och därför krävs det lite mer jobb. Ni förstår, i USA kan man köpa ”pumpapuré” på burk, vilket helt enkelt är ugnsrostad och sedan mixad pumpa. Här får vi göra det steget själva. Därför gäller det att hitta en liten pumpa (välj inte de större, de som man gör lyktor av – de smakar inte så bra i matväg) dela den (akta fingrarna, de är ofta väldigt hårda, en del använder till och med såg!) rosta den och gröpa ur innehållet. Efter att ha gjort det, och mixat med exempelvis en stavmixer, är pumpan äntligen redo att användas som ingrediens.
Och tro mig, det ÄR värt det! Pumpa smakar lite sötaktigt och ofta kombineras den med kanel, ingefära, nejlika och/eller muskot och smakar närapå lite pepparkaksaktigt, tänk mjuk pepparkaka så har du en idé. Och så är det förhållandevis nyttigt också – C-vitaminrikt och ganska kalorifattigt. Yay!
***
Jag inviger härmed min pumpaperiod (nja, det gör jag inte, jag har använt en del butternut squash hittills, och det är ju faktiskt också en variant av pumpa, men vi kan ju låtsas) med att baka blondies – alltså ljusa brownies. De innehåller, förutom pumpapuré, en hel del vit choklad och dessutom både kanel och muskot för den rätta pumpakänslan. Receptet har jag haft sparat på datorn ett bra tag nu, så ursprunget kan jag tyvärr inte ge er, men amerikanskt var det i alla fall från början, dock har jag översatt det efter bästa förmåga. Hoppas det smakar!
***
Pumpablondies med vit choklad
Ingredienser:
(en fyrkantig form, ca 20x2o cm / ca 9 bitar)
55 gram smör
125 gram vit choklad + 75 gram hackad vit choklad
1 1/4 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 ägg
2 msk crème fraiche (jag använde turkisk yoghurt)
1 1/4 dl pumpapuré (ugnsrostad och sedan mixad pumpa)
1/2 tsk kanel
1/2 tsk muskot
en nypa flingsalt
***
Värm ugnen till 175 grader och ta fram en form, ca 20×20 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten och låt det sticka upp på varje sida.
Smält smöret i en ugnssäker skål och blanda i 125 gram vit choklad, delad i bitar. Rör tills allt smält samman. Ställ åt sidan.
Blanda socker, mjöl, bakpulver, salt och 75 gram hackad vit choklad i en skål. Ställ åt sidan.
Vispa ihop ägg och crème fraiche i en mindre skål.
Blanda i smör- och chokladblandningen i mjölblandningen. Blanda sedan ner äggblandningen.
Fortsätt med att blanda i pumpapuré, kanel, muskot och flingsalt tills det precis gått ihop till en smet.
Häll smeten i formen och skjut sedan in i ugnen i 25-35 minuter. Känn efter med en sticka, den bör vara så gott som ren när den kommer ut ur kakan.
låt kallna helt, skär den sedan i lagom stora bitar.
Dekorera lite halvfånigt med strösselbokstäver och njut! 😉
Är det detta man ska få smaka till Glee ikväll? 🙂
Det här eller en obakad dumle pepparkaka, bara att välja 😉
Det här såg spännande ut, och pumpa är underskattat. Kan berätta att jag har dessutom skickat en länk med den nötiga sötpotatisgrytan till en vän så jag sprider dina recept:)
Tack, jag håller med dig om att det är underskattat! Haha, yaay, vad härlig du är! tackar så mycket för spridningen, det blir jag glad av 🙂
Varsågod:) Jag berättade om grytan och min vän, som jag håller mycket högt, sken upp med hela ansiktet. Hon älskar jordnötssmör och sötpotatis:)
Haha, åh, vad roligt, hoppas hon också tycker om den då!
Jag har aldrig vågat baka med pumpa, och det ska väl inte vara så komplicerat.. Kanske dags snart? Dessa Pumpablondisarna ser i alla fall helt underbara ut! Lite smågojsiga och härligt oranga!;)
Ja, men gör det, prova! Det är inte alls svårt, det tar bara lite längre tid att få till purén. Annars är det toppen! Tack så mycket! Tycker dock min pumpa var lite väl ljus i färgen, de kan säkert bli ÄNNU mer oranga om man hittar en härligt orange pumpa 🙂
Kan tänka mig att de här är mycket goda! Pumpa passar så bra i bakverk.
Tack snälla! Det tycker jag också ❤
Jag är också smått insnöad på pumpa. Så jättegott och nyttigt! Ugnsbakad, i pytt, i soppa, i paj, i bakverk. Mums!
Skönt att det inte bara är jag 🙂
Och här hemma köps färdig pumpapurée hos English Shop. Skönt att slippa allt kladd 😉
Men det där såg ut som en god kombo 🙂
Nej, vad smidigt! Det vill jag också kunna göra! Det tar ju ändå lite tid att göra egen… Tack 🙂
Och jag hittar inte pumpa på Willys! Får nog botanisera bland de andra affärerna här i BYN…
Du gör helt rätt som tar tillvara på allt som odlas och är säsong för just nu. Man är ju både smålänning och ekonomisk, eller hur?! 😉
Dina blondies ser riktigt yum ut… har aldrig bakat blondies i mitt liv… jag vet jag är novis på många bakområden 🙂
Ååh, nej 😦 Det låter som ett trist Willys 😉
Ja, visst är det så, smålänning ut i fingerspetsarna!
Tack snälla – och jag måste erkänna att det inte var längesedan jag gjorde mina första ,så jag förstår precis 😉 Tycker massor om dem dock, så jag tycker du ska prova ❤
vilken sötsak, jag är inte så jätte förtjust i pumpa fast dom här såg riktigt goda ut. Håller med kommentaren över, kul att du använder säsongsbetonade saker
Tack så mycket fina du! Nej, pumpa är ju lite speciellt, det är inte alla som gillar det, tyvärr =(
Toppen Alexandra! Jag har varit så feg att använda pumpa då jag inte riktigt vetat vad den passar med. Roligt också att du skrev att den innehåller mycket C vitamin! JAg ser fram emot lite mer pumpa recept som inspiration! Dina blondies ser ljuvliga ut!
Åh, tack snälla, fina du, vad glad jag blir! Pumpa passar till det allra mesta, jag lovar att fler recept kommer 😉
Spännande! Har aldrig ätit något med pumpa i.. Åker till New York 1 dec, kanske jag lyckas smaka på någon pumpapaj… 🙂
Åh, vad härligt, jag vill också!! (Istället sitter jag och skriver tenta den första december… mutter…) Försök att hitta en bit pumpapaj någonstans, om inte annat så för att det är så typiskt amerikanskt ❤
svar: har du varit på moshi moshi? de har en bricka med 10 vegbitar för 100. testade sist, och det var intressant: japansk omelett (såg ut som en mjuk ostbit, ganska söt i smaken) och friterad tofu bland annat. det kanske går bättre hem än de klassiska vegetariska med typ avokado och så. och japp, klart vi hade vinäger med. kanske ska rätta till det så folk vet 🙂
Nej du, det har jag inte – jag tackar för tipset! Kanske vågar jag mig dit för ett försök 😉 Härligt att du hade vinäger i, då är jag lugn, världen är som den ska vara 😉
Jag är också mycket förtjust i pumpa, i alla fall butternut squash, det åkte ner en näve pumpa i min snabbchili i lördags, inspirerad av olika USA-bloggar.
Din kaka låter jättegod (minus den vita chokladen då, för det fixar jag inte riktigt):-)
Den här kakan tror jag du skulle gilla, den blir saftig och god: http://momaskitchen.se/2011/08/04/hip-hip-hurra-4/
Åh, men vit choklad är ju bland det bästa jag vet! Haha, den går säkert att byta ut, om det är så 😉 Och ja, butternut squash är ju fantastiskt! Tack för kaktipset ❤
Sv; haha, ingen fara 😉 tack så mycket! Om det gick så bra vet jag inte men jag skickade åtminstone in den i tid! Hur gick det med din tenta?
Jadu, om jag det visste 😉 Den är inskickad sedan länge i alla fall, nu måste den bara rättas också… Håll tummarna 😉
Oj de där ser ju riktigt smarrigt och farligt ut.älskar mjuk pepparkaka,och pumpa är väldigt populärt i usa,kanske dags att vi tar trenden också,
Åh tack! Det håller jag med om, fram för mer pumpa! 🙂
Det verkar råda pumpa-feber i halva matbloggsvärlden minsann. Ja inte mig emot.
Vit choklad och pumpa låter som en riktigt bra kombo!
Jo, lite så är det nog faktiskt! Det gör mig glad – pumpa är underskattat! Tack så mycket ❤
Ser riktigt smaskigt ut! Jag ser fram emot fler recept!
Åh, tack så mycket, vad roligt!
Ser fasligt spännande och god ut!
Kram Malin
Tack snälla du! 🙂
Bra tänk att snöa in på säsongens råvaror! Det ser dessutom väldigt gott ut 🙂
Ja, om man nu måste snöa in är det väl det bästa sättet att göra det på 😉 Tack så mycket!
Oh those… Ser himla goda ut! Dock så har jag ingen aning om hur pumpa smakar. Tror jag ätit pumpamarmelad en gång, men det var flera år sedan.
▲ Haha, antar att jag lyckades med min utklädnad då. Tack 🙂 gillar den också, fast döskallen ska egentligen vara i ryggen. Fast faktum är att jag tycker det är ganska kul med sånna lättklädda ”uniformer” med. Fast det är visserligen rätt obvious och uttjatat… Senast såg jag en Harry Potter-uniform fast kortkort och uringat. Det blev lite suck över det xD
Tack, vad fint av dig! Ah, men då måste du prova igen – om inte annat än för att få reda på hur det smakar! Jag brukar jämföra det med mjuk pepparkaka, fast det handlar ju rätt mycket om kryddorna man smaksätter med också…
Haha, Harry potter i kortkort, jag gillar det 😉
Fin kombo!
Tack snälla!
De var fantastiskt goda alltså! Mmm! Fick för mig förut att jag inte gillade pumpa, men jag är inte ens säker på att jag hade smakat så var fick jag det ifrån? Nu älskar jag det i alla fall! 😀
Vad roligt att du tyckte om dem! Precis så trodde jag också innan jag testade, var inställd på att det skulle vara helskumt! Tur att det går att ändra sig 😉
Låter intressant! ska nog prova att använda pumpa lite mer i mitt kök..:-)
Vad roligt, gör det! Pumpa passar i alla kök, tycker jag 😉
Mums! Ser fantastiskt gott ut! Vilka inspirerande saker du gör hela tiden!
Vad roligt att du tycker det ❤
Det här lät verkligen gott. Undrar när jag ska få en ursäkt att baka dessa 🙂
Haha, åh, men en ursäkt kan jag hjälpa dig med! Vad sägs om ”det är helg!”? Eller ”Jag klev ur sängen innan klockan 12!”? Yay, bara att baka på 😉
De HÄR ska jag laga till helgen! Låter ju alldeles ljuvligt. Gjorde Anna Billings lavendelblondies i sommar och de var SÅ goda – de här verkar vara i samma klass! :=)
Trevlig helg!
Vad roligt, hoppas du gillar dem nu så jag inte lurade dig 😀 Jag hörde mycket positivt om hennes lavendelblondies, jag vet inte om mina håller samma klass… Tack detsamma!
Det är många grönsaker som är underskattade i Sverige. Vi skulle nog behöva tänka mer säsongsbetonat. Jag känner själv att jag alltid använder samma grönsaker. Så pass att jag funderar på att byta butik ibland.
Jag kan hålla med om det, det blir ju ofta att man sträcker sig efter samma sak som man alltid använt! Haha, tror du ett butiksbyte skulle hjälpa? Ja, kanske 😉