Nu var det då äntligen dags för ett recept på bloggen som INTE handlar om godis eller bak, som det mesta gjort nu när vi börjar närma oss julen.
Jag fick nämligen för några veckor sedan en otroligt rolig liten kokbok av en vän som hon hittat väl undangömd någonstans – Ullas lilla gröna, skriven av Ulla Andersson 1982. Och tro det eller ej, men den innehåller en hel drös trevliga vegetariska recept som både är lättlagade, mättande och billiga, speciellt nu mot vintern när det är säsong för de rustika svenska ingredienserna som rötter och olika varianter av kål. Kategorierna att välja mellan är sallader, dressingar och såser, soppor, varmrätter (som mest innehåller grytor och gratänger), bröd och pajer. En riktig idéspruta helt enkelt, utan utfyllningar som quorn och tofu (vilka jag tycker mycket om, men det är bra att kunna laga mat även utan sådana substitut, speciellt när man är student och håller hårt i slantarna).
Dagen till ära invigde jag boken med att laga Bernts böngryta, inte bara för det käcka namnet utan också för att jag fortfarande hade selleri i kylen efter Thanskgivingsmåltiden jag lagade för ett tag sedan. Selleri äter jag sällan då jag tycker att det är alldeles för beskt i rå form, men i soppor och grytor passar den faktiskt riktigt bra!
Jag lyckades dock inte följa receptet till hundra procent, mest för att jag inte kan låta bli att peta lite här och där så rätten ska passa mig och mitt kylskåp ännu lite bättre. Därför skriver jag hur jag gjorde här nedan, känn dig helt fri att byta ut som just DU vill; de två olika småburkarna bönor kan bytas ut mot en enda stor av valfri sort, selleri och äpple kan uteslutas och andra grönsaker/rotfrukter kan läggas till, allt efter eget behag. Originalreceptet innehöll varken äpple, ketchup eller chilisås, utan tomatpuré, och smöret bytte jag mot olja.
Enligt Ulla kan grytan serveras med ris eller spagetti, dock tycker jag att matvete och broccoli passade riktigt bra. Att äta den som den är skulle också kunna vara ett alternativ, eller komplettera med en god brödbit.
***
Bernts böngryta
Ingredienser:
(4 portioner)
2 gula lökar
2 morötter
2 stänger selleri
2 små äpplen
1 grönsaksbuljongstärning
2 msk chilisås
2 msk ketchup
ca 2 dl vatten
1 paket/burk krossade tomater (ca 400g)
1 liten burk kidneybönor
1 liten burk cannellinibönor
1/2 dl matlagningsgrädde
olja att steka i
salt och peppar
***
Hacka löken, skala och skiva morötterna i slantar, skiva selleristavarna och skala, kärna ur och hacka äpplet i bitar.
Fräs lök, morot, selleri och äpple i olja i en stor kastrull i ett par minuter.
Smula över buljongtärningen, tillsätt chilisås och ketchup och häll till sist över vattnet. Låt det hela koka några minuter på medelhög värme.
Häll över de krossade tomaterna.
Skölj bönorna och tillsätt även dem i grytan.
Häll till sist i grädden och koka några minuter till. Salta och peppra efter smak.
Servera precis som den är, med bröd, pasta, ris eller som i mitt fall, matvete och broccoli.
Det ser gott ut : ) Riktig mat måste man också ha i juletid ; ) kram Sofia
Tack så mycket! Ja, man måste ju det, även om det ibland är roligare med choklad än mat 😉
Helt i min smak! Så gott!
Åh,, vad kul att höra ❤
Gott och med mycket proteiner i också! 🙂
Ja precis, det är alltid ett plus 😀
Ser ut att vara en rätt helt i min smak! Gamla kokböcker ska man definitivt inte förakta, de
är ofta guldgruvor, även om de inte är lika tjusiga och trendiga som dagens alla kokböcker.
Så sant som det är sagt! ❤
Hej igen 🙂 Glömde säga dig att marshmallow fluffet jag använt mig av i pepparkaksfudgen innehåller inte gelatin 🙂
Oj, nej men jaså? Jag har bara antagit att de gör det, eftersom marshmallows görs på gelatin! Så kanske jag kan prova dina härligheter ändå! Yay! 😀
Bönor är helt i min smak och mannens med =)
Vad kul! Det är verkligen ett superbra tillägg till all mat, nyttigt och gott 🙂
Inte 100% min smak kanske eftersom jag inte alltid gillar äpple och selleri men jag gillar färgerna och bönor! Såg en veggryta som ser lovande ut i senaste nummret av Buffé som vi ska testa i veckan. Kanske något för dig med? Tror att det ligger på ICA´s hemsida också om du inte har buffé 🙂
Kram kram i julstökandet!
Jag förstår oviljan mot selleri, bara att skippa, det lovar jag 😉 Tackar för tipset, ska ta en titt på ICA 😀
Kul med lite äldre böcker också, jag har min mormors Hemmets kokbok från 1947, som jag vårdar ömt, och den innehåller mycket fina recept den med. 🙂
Ja vegetarisk en gång i veckan är mitt motto:) Så det här var ett recept för mig! Kram
Det mottot gillar jag skarpt 😉
Trender är till för att brytas:) Så härligt med fina gamla kokböcker, man kan verkligen hitta många fynd i loppislådorna när man rotar runt.
Ja, det är inte klokt vad mycket roligt man kan hitta, och de kostar sällan många kronor heller 🙂
älskar bönor,och åt de själv för 3 dagar sedan.de röda är mina favoriter
Åh, ja, mums! 🙂
Hej Alexandra! Ett stort grattis i efterskott 🙂 Ikväll har jag läst i kapp det jag missat under veckan.. Stark av dej att skriva om ditt liv med ätstörningar! En stor kram till dej
Tack snälla, fina du! Jag blir så glad av dina fina kommentarer! Kramar
Ser himmelsk gott ut. Hihi det är tur att man inte äter allt sött man gör. Usch va man skulle må då 😉
Jag vill önska dig en trevlig fredag!
Kramkram
Haha, ja, det är så sant det! Skönt att det finns offer… Jag menar vänner att ge bort till 😉
Fantastiskt namn på en fantastisk gryta! :=)
Ja, visst är namnet toppen?! 🙂
Åh vad gott, vi gjorde en jätteegod grekisk böngryta förra året, med lagerblad, krossade tomater bacon osv mustigt och gott!
Det kan jag tänka mig, bönor är som gjort för grytor av olika slag 🙂
Kikar in och ger en fredagskram kram Sofia
Åh, vad glad jag blir 😀 Tack!
Go Bernt! Han verkar kunna grytor han. Och du med såklart.
Ja, den där Bernt kan han 😉
Ja, du har såååå rätt. Jag blev så trött på julen häromdagen att jag gjorde en indiskinspirerad rätt:-) Din böngryta, eller Bernts, ser smaskig ut! Hoppas din helg varit bra.
Yay, tack så mycket, vad kul! Ja, ibland blir man lite sliten när det kommer till risgrynsgröt och knäck, tro det eller ej! Då kan man ta paus i en dag och så VIPS är suget tillbaka 😉
Ser riktigt gott ut passar mig perfekt
Yay, vad kul! ❤