Halleluja vilken firardag vi har fått oss denna söndag! Inte nog med att alla underbara mammor i landet kan få känna sig lite extra älskade just idag (vilket är trevligt bara det) utan finaste Loreen kunde ju inte annat än VINNA Eurovision igår kväll med sin kärlek och sin Euforia! Jag firade kvällen med mojito, te och ett stort bord med godsaker tillsammans med en bunt fina tjejer och kunde inte vara mycket lyckligare över hur kvällen utspelade sig. Bittra minnen dök upp om hur jag, som liten tolvåring, 1999 låg ute i ett tält på baksidan av en väns hus. Födelsedag firades, och vi skulle övernatta ute i kylan samtidigt som hela Sverige tittade på Charlotte Perrelli/Nilsson när hon sjöng oss till seger med Take me to your heaven. Det tog 13 år för att det skulle hända igen – men Loreen gjorde den långa väntan värd varenda minut!
Innan jag begav mig mot vännen och hennes gottebord var jag så klart tvungen att baka något att bjuda på men ugnen min gjorde det inte helt lätt för mig genom att sätta igång brandlarmet på en endaste gång. Något gjorde att ugnen fylldes med rök – om det handlade om att något dessförinnan läckt ut eller vad vet jag fortfarande inte, men ugnen ville inte sluta ryka och jag ville inte sluta baka.
Till slut fick jag till en kompromiss, efter att ha stängt av ugnen igen, låtit den svalna, torkat ur den och värmt upp den igen, och jag tänkte att jag skulle passa på att prova min nya minimuffinsplåt med plats för 24 små minimuffins. Det är praktiskt att kunna göra små muffins ibland då stora muffins är ganska mäktiga – speciellt om de förvandlas till cupcakes med mycket frosting och liknande. Dock räknade jag inte med att det skulle krävas så lite smet i varje muffinsform som det faktiskt gjorde och resultatet blev att mina kära minimuffins… ja… Inte var de absolut vackraste. Om jag säger så. De pöste ut över sidorna på formarna och växte därför inte på höjden, gör inte det misstaget när ni gör minimuffins nästa gång! Nu måste jag baka ett par snart igen så jag vet att jag kan få till ett par ordentligt…
Smaken var det i alla fall inget fel på och receptet ska jag självklart dela med mig av till er i det här inlägget, så att ni också kan bjuda på persikomuffins – stora eller små – när ni vill fira något speciellt – eller bara njuta av den somriga smaken av persika i mindre fruktigt format 😉
***
Receptet räcker till ungefär 16 större muffins eller ca 30 minimuffins – jag gjorde en minimuffinsplåt med 24 stycken minimuffins och sedan 4 större muffins i en vanlig muffinsplåt.
Har ni följt mig ett tag vet ni säkert att jag vurmar för att använda rårörsocker i bakverk – ett socker ganska likt farinsocker som ger en härlig smak. Det är inte raffienerat såsom vanligt strösocker och är därför brunare till färgen. Rårörssocker kan bytas ut mot farinsocker eller strösocker om det inte finns något annat hemma i skafferiet.
Jag garnerade mina med rårörssocker på toppen innan jag sköt in dem i ugnen men tyckte inte det behövdes i slutänden. Vill ni kan ni prova, men jag skriver inte med det i receptet.
För att bikarbonatet ska verka i muffinsen måste de ha något surt med i smeten; i det här fallet crème fraichen. Jag hade filmjölk, som också går bra att använda, men byt inte ut den mot mjölk som saknar syra och därför inte sätter igång jäsningsprocessen.
Lycka till och ha en härlig firarsöndag!
***
Persikomuffins
Ingredienser:
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
115 gram rumsvarmt smör (eller margarin)
1 3/4 dl rårörsocker eller farinsocker
1/2 dl strösocker
2 ägg (gärna ekologiska)
1 dl crème fraiche (jag använde filmjölk)
3 dl persikobitar (ungefär 3 stycken persikor skurna i mindre bitar)
***
Värm upp ugnen till 175 grader och ställ ut formar i en muffinsplåt av valfri storlek.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljpulver/vaniljsocker i skål och sätt åt sidan.
Vispa rumsvarmt smör, rårörsocker/farinsocker och strösocker pösigt i en stor bunke i ungefär en minut.
Vispa i äggen ett i taget och sedan crème fraiche tills allt är blandat.
Vänd i mjölblandningen i äggsmeten och avsluta med att vända i persikobitarna. Blanda tills allt gått ihop.
Fyll muffinsformarna till hälften.
Ställ in i ugnen tills de stelnat (ca 15 minuter för de små och 25 för de större, men tiden varierar lite så känn efter med en tandpetare).
Tag ut, låt svalna och ät som de är eller dekorera med din favoritfrosting!
Visst var det en härlig stund i gårkväll, det hurrades nog både här och där!
Huvudsaken muffinsen smakade bra, fast vi kan väl inte se något fel på utseendet….
Oh ja, verkligen härlig! Jag somnade till dunkandet av Euforia som hördes över hela campus sedan, det var det helt klart värt!
Jag tycker inte att det var något fel alls på dem! Varken utseende- eller smakmässigt. Supergoda! Det här receptet ska jag nog testa själv någon gång. Muffins är lite av min bakningsfavorit. 🙂 Tack för en fin kväll igår! Det var då för väl att du äntligen fick vara med om en svensk vinst i Eurovision… ❤
Vad söt du är fina Evelin, roligt att du tyckte om dem! Vi hade ju en hel del att smaska på så det var inte lätt att få till ett smakprov av allt 😉 Tack själv, jag var så glad och nöjd med kvällen ❤
Mums! Minimuffins är en bra idé, men oftast vill jag ha stora muffins!
Kram Malin
Haha, ja, om man bara äter en enda så är det ju lite roligare med en stor, det är mer när man har många sorters bakverk att välja mellan som det är bra med en mindre variant; så man kan smaka på allt 😉
Jag gillar både stora och små muffins 🙂 Låter gott!
Det gör jag med 😀 Tack så mycket!
Hon var otroligt duktig Lorreen och det var verkligen bra jobbat av henne:)
Dina muffinsbilder föll mig verkligen i smaken!!! Underbart:)
Ja, Loreen är min favorit just nu (min och resten av Europas) 😉 Vad roligt, tack så mycket! ❤
Persikomuffins har jag aldrig ätit eller bakat :O Ser jättesmarriga ut, jag gillar både mini och normala/stora… fast mini mest får då kan man äta flera stycken 😉
Hurra för Eurovision och visst var det kul med den finfina vinsten =)
Ja det var hur härligt som helst! YAY 😀
Haha, ja men precis så är det; då behöver man inte begränsa sig till en 😉