Currydoftande paj med mango chutney

Mango chutney är en spännande ingrediens som verkligen ger woken den där speciella, asiatiska känslan. Gjord av mango och ett stort antal kryddor finns den att köpa i burk eller om man är mindre lat än vad jag är, så kan man faktiskt göra den själv! Det finns många olika styrkor och tillsättningar att få tag på, alltfrån mild till kryddstark, till söt och berikad med ananas.

För några dagar sedan lärde jag mig ett nytt knep för att få till en bra pajdeg, och mango chutney hade jag i kylen, så varför inte kombinera dem båda?

Ingredienser till bottnen:

1.5 dl vetemjöl
1.5 dl grahamsmjöl (eller 1.5 dl vetemjöl till, beroende på om du vill ha ett grovt pajskal eller inte)
ca 100 gram smält smör (det ska bli en dl när du mäter upp det)
3 msk vatten
lite, lite salt

Häll mjöl och salt i en plastpåse. Tillsätt det smälta smöret och vattnet, tillslut påsen och knåda tills det blir en deg. Om den känns lite torr är det bara att tillsätta någon matsked vatten till.

Öppna påsen och plocka ut degen (ingen disk! Härligt), tryck ut den i en pajform.

Ställ den i kylen medan du förbereder fyllningen.

***

Ingredienser till fyllningen

ca 150g champinjoner
1/2-1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 dl mango chutney (jag använder den milda sorten)
curry efter tycke och smak

3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost  (+ lite att strö över)

Fräs skivade champinjoner, hackad vitlök och hackad purjolök i rikligt med smör i en stekpanna (det är viktigt med smör i den här rätten – blir inte alls samma smak på champinjonerna om man steker dem i olja!). Häll på curryn och låt den fräsa med.

Blanda ner mango chutneyn när svampen och löken fått fräsa några minuter.

Häll blandningen i pajskalet.

Blanda äggen, matlagningsgrädden och den rivna osten i en bunke och häll blandningen över pajskalet.

Strö lite extra ost över om du vill och känner  för det, sätt sedan in pajen i 200grader ca 20 minuter, kanske lite längre. Den ska få en fin färg och se genomgräddad ut.

Sådär! Servera med sallad. Om du vill kan du lägga till lite gräddfil eller turkisk yoghurt, det är gott till =)

Annonser

One thought on “Currydoftande paj med mango chutney

  1. Pingback: Kikärtspaj med mango chutney | Kärlek på tallrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s